6o ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ

COMENIUS MULTILATERAL PARTERSHIPS

Οι μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω στα πλαίσια της Πολυμερούς Σχολικής Σύμπραξης Comenius με τίτλο YoUtopia: TowardsParticipativeCitizenship, συμμετείχαντην σχολική χρονιά 2013-14 στις εργασίες που διεξήχθηκαν σε 3 ευρωπαϊκές χώρες, την Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ιταλία. Στο πρόγραμμα εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και την Ελλάδα συμμετέχουν η Λετονία (συντονίστρια χώρα), η Ρουμανία, η Πολωνία, και η Τουρκία.

 

Σε κάθε χώρα μελετήθηκαν διαφορετικά υποθέματα που στόχο έχουν τη δημιουργία ενεργά κοινωνικά πολιτών. Κάθε χώρα έχει ορίσει ένα θέμα και αναλαμβάνει την καθοδήγηση για την εκπόνηση των ερευνών πριν την επίσκεψη καθώς και την λεπτομερή οργάνωση παρουσίασης των ερευνών καθώς και της διεξαγωγής εργασιών σε διεθνείς ομάδες για τον εντοπισμό κοινών προβλημάτων και την σύνταξη προτάσεων για επίλυση αυτών.

 

Στην ιδανική πόληYo-U-topia (με διάφορες ερμηνείες, για την ομάδα μας σημαίνει «ο τόπος σου», «η ιδανική πόλη σου», «δυνατόν το αδύνατο» από την ελληνική λέξη Ουτοπία-Utopia, υπάρχει Ισότητα των φύλων (Γαλλία), Συνεργασία και Εθελοντισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Δημοκρατία της Τσεχίας), Ανοχή και ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων (Ιταλία) και Σεβασμός στην Ετερότητα, καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης με εστίαση στις διακρίσεις λόγω εξωτερικής εμφάνισης (Ελλάδα) και άλλες αξίες που προάγουν την έννοια της ισονομίας και την ανθρώπινης ύπαρξης και οι οποίες θα μελετηθούν σε αντίστοιχες έρευνες για τα προταθέντα κοινωνικά θέματα στις υπόλοιπες χώρες κατά το επόμενο σχολικό έτος.

 

Η ομάδα του σχολείου μας έχει εργαστεί με ζήλο και έχει ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του προγράμματος, καθώς γίνεται χρήση πολλών εργαλείων της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και Επικοινωνίας αλλά και με την άριστη παρουσίαση της ομάδας και των εργασιών της στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Σχολικής Κοινότητά μας.

 

Το έργο μας παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/site/youtopiacomenius/home, και οι συζητήσεις διεξάγονται στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα του etwinningforumστη διεύθυνση http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98385/welcome, όπου μέρος του έργου παρουσιάζεται δημοσίως. Οι μαθητές των συμμετεχόντων χωρών επικοινωνούν επιπλέον με mailκαι μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έλληνες μαθητές επικοινωνούν καθημερινά μέσω κλειστού φόρους όπου κυρίως γίνεται η επικοινωνία. Οι συντονιστές καθηγητές συνεργάζονται καθημερινά για την πορεία του έργου με ιδιωτικό φόρουμ καθώς και άλλα μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας. Σε κάθε επίσκεψη συμμετέχουν περίπου 50 διαφορετικοί μαθητές και 20 περίπου καθηγητές από τις συμμετέχουσες χώρες.

 

Οι επισκέψεις μας με τη σειρά εργασιών:

 

http://www.tripline.net/trip/Our_Comenious_Adventurous_Travel-7141763062071006B3A0AD8D0A9D787C

 

Η παρουσίαση της Ελλάδας μας:

 

http://prezi.com/gywn0fuqsbt_/presentation-of-greecechampagnole-france-18-22-november-2013/

 

Μερικά από τα έργα μας για τις 3 πρώτες επισκέψεις βρίσκονται στις διευθύνσεις:

 

1ηεπίσκεψη :Champagnole, France, 17-22 November, 2013

 

Inquiry on Gender inequalities, the Roles of Gender.

 

Βίντεο με συνεντεύξεις στο ρόλο των φύλλων στην ελληνική γλώσσα (το μοναδικό προς το παρόν). http://www.youtube.com/watch?v=bLOTDdqk3ms

 

https://www.youtube.com/watch?v=xlAdcGqiXkw (1ο μονόπρακτο) στα Ελληνικά και με αγγλικούς υπότιτλους

 

Έρευνα στο ρόλο των φύλλων στα Αγγλικά

 

https://sites.google.com/site/youtopiacomenius/equality/meeting-in-france

 

France: video with for our visit to Champagnole

 

http://youtu.be/54FLCYtBIbc

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uyvjiZmYG-8

 

2ηεπίσκεψη: Brno, Czech Republic, 5-9, February, 2014

 

Inquiry of the life of people with special needs

 

Αday in the special school of Ilion

 

https://sites.google.com/site/youtopiacomenius/cooperation/presentations-and-videos/poland-romania-italy-greece

 

Working st the Kocianka special school in Brno

 

 

Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος για την Ελληνική Ομάδα

Καπετανίδου Θεοδοσία

Επιβλέποντες Καθηγητές:

Παπασπυροπούλου Αγγελική (καθηγήτρια Αγγλικών)
Παντελής Χρήστος (καθηγητής φιλόλογος)
Αποστολάκη Ελεωνόρα (καθηγήτρια κοινωνιολογίας)
Γκούσκου Διονυσία (διευθύντρια του σχολείου)