Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, στον ALPHA 98,9

 

 

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου μετά από τρία σημαντικά πράγματα: την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων, τον Απολογισμό των πεπραγμένων μας και τις εξελίξεις στο ΣΕΣ».
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 και στο δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Στην ερώτηση γιατί δεν ανακοινώνει τις αποφάσεις του για τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Σγουρός απάντησε: «Έχω πει πολλές φορές ότι ο κόσμος έχει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και δεν αντέχει μια μακρά προεκλογική περίοδο αντιπαραθέσεων και διαμαχών. Άλλωστε, μπροστά μου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες υπάρχουν τρία πολύ σοβαρά πράγματα με τα οποία ασχολούμαι. Το πρώτο είναι η Διάσκεψη Κορυφής της Επιτροπής των Περιφερειών και Πόλεων των 28 Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στην Αθήνα στις 6, 7 και 8 Μαρτίου, με οικοδεσπότη την Περιφέρεια Αττικής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περίπου 800 Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι και Σύμβουλοι της Ευρώπης θα είναι στην Αθήνα για να συζητήσουμε το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Θα είναι εδώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έρθει και η ελληνική πολιτική ηγεσία. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για την επιτυχία της διάσκεψης.
Το δεύτερο είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων μας. Είμαι εν ενεργεία Περιφερειάρχης. Πήρα μια εντολή από τους πολίτες το 2010. Με εμπιστεύθηκαν. Οφείλω να λογοδοτήσω ενώπιόν τους. Να παρουσιάσω το έργο μου και να το θέσω υπό την κρίση τους. Αυτό για μένα είναι απαράβατη προϋπόθεση για να ανακοινώσω την απόφασή μου.
Το τρίτο είναι η συζήτηση για την κατανομή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση. Διεκδικούμε πολύ περισσότερα κονδύλια για την Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Πριν 2 χρόνια πήραμε ένα μέρος του ΕΣΠΑ. Καταφέραμε το ακατόρθωτο. Να αυξήσουμε την απορρόφηση από το 20% στο 77%. Ας μας δώσουν λοιπόν περισσότερα διότι αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να τα διαχειριστούμε προς όφελος των πολιτών. Τα έχω πει και τα λέω με έμφαση στον αρμόδιο Επίτροπο, τον κ. Χαν και στους αρμόδιους υπουργούς.
Μετά από αυτά, θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου.
Άλλωστε δύο και πλέον μήνες, είναι υπεραρκετοί για προεκλογικό αγώνα».
Σε ερώτηση για τα 5 εκ. Ευρώ που η Περιφέρεια αποφάσισε να στείλει στην Κεφαλονιά και τα οποία ο Σπύρος Χαριτάτος χαρακτήρισε «ιλιγγιώδες ποσό», ο κ. Σγουρός τόνισε: «Ήταν ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου. Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών, και ως εκ τούτου η δημιουργία πλεονάσματος 313 εκ. Ευρώ, μας έδωσε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους πληγέντες Κεφαλλονίτες. Έστειλα ήδη επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για να στείλουνε τα λεφτά τώρα».
Επιπλέον ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι από πόρους του ΠΕΠ Αττικής αλλά και της Περιφέρειας θα διατεθούν 50 εκ. Ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και 40 εκ. Ευρώ για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Σε λίγες μέρες θα γίνει αναλυτική αναφορά στα έργα αυτά.
Ο κ. Σγουρός, επανέλαβε τη θέση του, πως οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες που είναι βουλευτές, πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες τους, ενώ για την ενδεχόμενη στήριξη από κόμματα είπε ότι «Προτιμώ τη στήριξη της κοινωνίας από εκείνη των κομμάτων» σημειώνοντας ότι «η κοινωνία θα αποφασίσει τελικά, αν κάποιος αξίζει να στηριχθεί ή όχι».