ΡΕΝΑ ΔΡΑΚΟΥ :

 

Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια

 

 

  • Κι ενώ η κινητικότητα υποψηφίων Δημάρχων βρίσκεται σε έξαρση, πολλοί είναι εκείνοι που σας μνημονεύουν… Μάλιστα, χωρίς να έχετε εκδηλώσει άμεσο ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές, κάποιοι σας θεωρούν σίγουρη υποψήφια για τον δημαρχιακό θώκο… Σας ρωτάω ευθέως, θα είστε υποψήφια;

 

 - Η παραίτησή μου από δημοτική σύμβουλος δεν ήταν κίνηση στρατηγικής, ούτε εξυπηρετούσε κάποια τακτική ώστε να τοποθετηθώ πιο δυνατή στις επόμενες εκλογές. Ήταν μία καθαρά πολιτική παραίτηση, η οποία είχε ως στόχο να γίνει γνωστό σε όλους τόσο η αντίθεσή μου με την υλοποιούμενη πολιτική όσο και με το γεγονός ότι για άλλα πράγματα μας ψήφισε ο κόσμος και άλλα εφαρμόζαμε. Αυτά μάλιστα δεν ήταν απλώς διαφορετικά αλλά με τη στάση και τις ενέργειές μας συνηγορούσαμε σε μία πολιτική την οποία δεν είχαμε πει στον κόσμο ότι θα εφαρμόσουμε.

  Απολύσεις, δραστική μείωση των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων, αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων του Δήμου μας όπως παιδικοί σταθμοί, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ΚΑΠΗ κ.τ.λ.

  Η στάση μου λοιπόν ήταν ένα χρέος προς τους ανθρώπους που με στήριξαν αλλά και εναντίωσής μου σε όλα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο μέλλον. Δεν ήθελα να φτιάξω προφίλ για να κατέβω στις επόμενες εκλογές όπως προσπάθησαν ανεπιτυχώς κάποιοι να μου προσάψουν. Σας απαντάω, λοιπόν, ευθέως δεν θα κατέβω υποψήφια Δήμαρχος.

 

 

  • Πιστεύετε σε μια αυτόνομη κάθοδο, ή στην συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων;

 

 - Πιστεύω σε μία κάθοδο με κατεύθυνση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, και εννοώ του λαού και όχι τη δήθεν υπεράσπιση της πόλης και στην πράξη τη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων με το πρόσχημα και τη δικαιολογία «τι να κάνουμε είναι νόμος του κράτους». Οι δήθεν «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες που θα υπάρξουν αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Πρώτον γιατί δεν είναι ανεξάρτητες. Τι σημαίνει ανεξάρτητος; Κάθε πολιτικό ον έχει κατεύθυνση την ιδεολογία του. Αυτή κάνει πράξη στην ενασχόλησή του με τα κοινά. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Και να σας πω κάτι το θεωρώ και μεγάλη υποκρισία άνθρωποι που στήριζαν μέχρι τώρα την ασκούμενη πολιτική, που δεν εναντιώθηκαν σε τίποτα και σε κανένα μέτρο, που άσκησαν συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης στη διοίκηση και που κράτησαν μέχρι τέλους μια θέση στην παράταξη να παραιτούνται λίγο πριν τις εκλογές και να το παίζουν ανεξάρτητοι. Δεύτερον, ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Μιλάμε για ένα παιχνίδι εξουσίας; Προσωπικής φιλοδοξίας; Είναι μία εποχή που άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, από το κρύο, από την αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και εμείς θα κάτσουμε να μοιράσουμε τα συντρίμμια της πόλης μας;
  Καλώ τον κόσμο να πάρει θέση και να υπερασπιστεί όλα όσα του έκλεψαν με βίαιο τρόπο και όχι να γίνει μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού προς ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών κάποιων. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί τα δικά του συμφέροντα και τη δική του προοπτική αλλά και την προοπτική των επόμενων γενεών. Μην πέσει θύμα ενός λαϊκισμού και νέων υποσχέσεων από «ανεξάρτητες φωνές» που θα τον σώσουν.
  Ας δώσουμε ένα καθόλου υποθετικό παράδειγμα. Έρχεται μία αναγκαστική απόφαση νέων απολύσεων στο δήμο μας. Τι ακριβώς θα κάνουν; Θα βγουν στο δρόμο και θα εναντιωθούν σε αυτό που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είναι νόμος του κράτους»; Και αν τελικά υπερβούν τους εαυτούς τους και αντισταθούν, νομίζετε ότι χωρίς την υποστήριξη ενός οργανωμένου φορέα – κόμματος θα μπορέσουν να κάνουν κάτι. Ακόμη και αν το κάνουν – πράγμα δύσκολο αφού η στάση τους δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής – θα έχει δύναμη και διάρκεια; Και προς ποια κατεύθυνση θα εναντιωθούν; Με κατεύθυνση το δήμο του Αιγάλεω; Μα οι αποφάσεις θα αφορούν συνολικά σε όλους τους δήμους! Τώρα αν κάποιοι θέλουν να ικανοποιήσουν τη φιλοδοξία τους και να βρεθούν πρωτοσέλιδα αυτό είναι άλλο. Αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει.   

 

  • Εσείς έχετε πραγματοποιήσει επαφές, ή σας έχουν προσεγγίσει για να συζητήσετε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας;

 

 - Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει τον κόσμο αν και ποιοι με προσέγγισαν εκείνο που έχει για εμένα τουλάχιστον σημασία είναι -με αφορμή και το πρωτοσέλιδο που βάλατε στο προηγούμενο φύλλο- ότι καμία σχέση δεν έχω με τα σενάρια βολιδοσκόπησης για πιθανή υποψηφιότητά μου. Σκόπιμα δεν συμμετείχα σε καμία παραφιλολογία, ούτε σε μέτρηση δυνάμεων προκειμένου να κατέβω ή όχι αυτόνομα.

 

  • Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι εν καιρώ ισχνών αγελάδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες στο Αιγάλεω;

 

 - The Greek Dream! Όλοι θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι. Το ερώτημα είναι τι και πώς θα το κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για την πόλη. Απλά τώρα είναι στη μόδα κάθε τι μη κομματικό και για αυτό θα υπάρξουν και αρκετές «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες. Αν ήταν άλλες εποχές που αυτό δεν θα είχε πέραση θα έσπευδαν να πάρουν το χρίσμα. Τώρα σπεύδουν συγκαλυμμένα να το αποποιηθούν. Αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρη στάση για τους δημότες των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι θέλουν να υπερασπιστούν. Νομίζουν ότι ο κόσμος δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει;

  Μέχρι πρότινος ψήφιζαν και με τα δύο χέρια τις αποφάσεις με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και τώρα πώς μπορούν να λένε στον κόσμο ότι είναι ανεξάρτητοι; Η προσωπολατρία ανήκει σε άλλες εποχές. Πρέπει και πιστεύω έχει γίνει ξεκάθαρο στην πλειοψηφία του κόσμου ότι τα συμπαθητικά πρόσωπα που πλασάρονται για μία θέση δεν θα του δώσουν λύσεις στα προβλήματά του.

 

  • Ποιο θεωρείτε ως το «καταλληλότερο μοντέλο» Δημάρχου, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά με τις ισχύουσες συνθήκες;

 

 - Αυτόν που λέει αλήθεια, έχει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και δεν φοβάται να πει ότι στηρίζεται από το κόμμα που πιστεύει και για το οποίο αγωνίζεται. Διαφορετικά κοιτάζει απλά να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του. Ακόμη και αν είναι λοιπόν… καλό παιδί η κατάσταση απαιτεί ξεκάθαρες πολιτικές. Θα πρέπει να είναι, όμως, δεσμευμένος να υπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και οφείλει να του πει με ποια πολιτική θα το κάνει.

 

 

       

Η πρώην αντιδήμαρχος του ΚΑΡΔΑΡΑ στηρίζει την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ

 

 

  • Πιστεύετε ότι με τη διοίκηση Καρδαρά, όπου συμμετείχατε ως Αντιδήμαρχος, το Αιγάλεω πήγε πίσω;

 

 - Κατά τη Διοίκηση Καρδαρά συγχρονίστηκαν πολλά. Για παράδειγμα ο Δήμος μας είναι αλήθεια ότι δεν είχε χρήματα για να μπορέσει να πάρει μία ανάσα. Επειδή πάντα είμαι ειλικρινής θα σας πω ότι παραλάβαμε έναν δήμο που πραγματικά αγωνιούσαμε για τα αυτονόητα. Από την άλλη, όμως, ο Δήμαρχος επέλεξε μία ομάδα ανθρώπων που από κοινού οδήγησαν σε αδιέξοδα πολλές φορές το Δήμο και την ομάδα αυτή την στήριξε μέχρι τέλους. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνούσε με αυτά που υλοποιούσαν. Έχω αναφερθεί και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι συνεργάτες που επέλεξε οδήγησαν στο κλείσιμο των περισσότερων τμημάτων πολιτισμού και αθλητισμού με αποκορύφωμα το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Πίστευαν και πιστεύουν ακόμη σθεναρά ότι οι υπηρεσίες του δήμου είναι σαν μία επιχείρηση που οφείλουμε να πληρώνουμε το κάθε τι για να το απολαύσουμε. Ανταποδοτικότητα – ανταποδοτικότητα – ανταποδοτικότητα φώναζαν και συνεχίζουν να φωνάζουν (είναι μεταξύ αυτών και κάποιοι υποψήφιοι δήθεν ανεξάρτητοι που το υποστηρίζουν).  Και ρωτάω: πληρώνουμε ή δεν πληρώνουμε απίστευτους φόρους και δημοτικά τέλη ως πολίτες και δημότες;
  Τα βάρβαρα μέτρα, η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου καθώς και οι απαράδεκτες ενέργειες κάποιων εκ της διοίκησης νομίζω δεν πήγαν μπροστά το Δήμο μας.

 

  • Μετά την παραίτησή σας από τη θέση της δημοτικής συμβούλου, αρκετοί συνάδελφοί σας διαφώνησαν με τη στάση σας… Άλλοι θεωρούσαν ότι έπρεπε να είχατε ανεξαρτητοποιηθεί κι άλλοι ότι θα έπρεπε να είχατε φύγει όσο ήσασταν Αντιδήμαρχος. Εάν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο; Γιατί δεν ανεξαρτητοποιηθήκατε; Μήπως επειδή δεν θέλατε να ασκήσετε αντιπολίτευση;

 

 - Δεν ξέρω τι έκαναν οι συνάδελφοι μου αλλά ξέρω ότι περισσότερα συγχαρητήρια δέχθηκα με την παραίτησή μου από τους ανθρώπους που με ψήφισαν και με στήριξαν παρά όταν εκλέχτηκα. Αυτό έχει σημασία για εμένα. Δηλαδή αν κατάλαβαν τη στάση και τη θέση μου οι συνδημότες μου, οι δημότες του Αιγάλεω στους οποίους αναφέρομαι και τους οποίους ορκίστηκα να υπηρετώ και να υπερασπίζομαι.
  Τώρα για το αν έπρεπε να ανεξαρτητοποιηθώ ακούστε να δείτε. Η ανεξαρτητοποίηση σημαίνει διαφωνία σε επίπεδο διαχείρισης. Αν με ρωτάτε και επειδή δεν έχω πρόβλημα να σας απαντήσω φυσικά και είχα αντίθετη άποψη για διάφορα θέματα. Όμως αυτό είναι μέρος μόνο του προβλήματος. Το ίδιο το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση της παράταξης και με την παραίτησή μου αυτό δήλωσα. Την ξεκάθαρη εναντίωσή μου σε αυτές τις πολιτικές.
  Όσο για το αν έπρεπε να παραιτηθώ ως Αντιδήμαρχος είναι απλό. Ήμουν Αντιδήμαρχος για ένα χρόνο περίπου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για τακτική ή στρατηγική ή ότι παραιτήθηκα αργά! Αυτά είναι μαχαιρώματα όσων απλά δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν μία τέτοια κίνηση. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και απλό. Να θυμίσω ότι εκείνη την περίοδο έβγαιναν στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις ακόμη και Δήμαρχοι και απειλούσαν με παραιτήσεις. Το γιατί κανένας τελικά δεν παραιτήθηκε είναι μεγάλη κουβέντα. Βλέπετε το σύστημα θα βρει τρόπους να μαζέψει όσους πάνε να χαλάσουν τη σούπα. Αυτό εμένα δεν με φοβίζει. Έχω κάνει τις επιλογές μου σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές μου και ακόμη και αν ο δρόμος αυτός είναι ανηφορικός με αρκετά εμπόδια όπως δεν έκανα πίσω ακόμη και όταν απειλήθηκα δεν θα σταματήσω και τώρα. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί μου το ξέρουν πολύ καλά. Αν ξαναγύριζα, λοιπόν, το χρόνο πίσω θα έκανα το ίδιο ακριβώς και είμαι πολύ περήφανη για τη στάση και τη θέση που πήρα στο δημοτικό συμβούλιο εκείνο το βράδυ.

 

  • Οι εκλογές στο Δήμο μας, πιστεύετε πως θα πρέπει να έχουν μνημονιακό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα, ή να εκλέξουν οι ψηφοφόροι βάσει της ικανότητας και της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου;

 

 - Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η καραμέλα του μνημονιακού – αντιμνημονιακού είναι προϊόν του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων που θέλουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Θα σας πω απλά ότι με ή χωρίς μνημόνιο τα μέτρα αυτά θα τα είχαν υλοποιήσει. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Απλά χρειαζόντουσαν ένα άλλοθι και το βρήκαν. Μετά από τη λέξη λιτότητα που χρησιμοποιούσαν παλιά περάσαμε στο μνημόνιο ώστε να γίνουν ευκολότερα και γρηγορότερα τα πράγματα. Αυτό αποδεικνύεται αν κοιτάξει κανείς χώρες που δεν έχουν μνημόνιο και που εφαρμόζονται τα ίδια σκληρά μέτρα. Η Ελλάδα διατηρούσε κεκτημένα και αυτό έπρεπε να σταματήσει. Και το έκαναν με ρυθμούς ρεκόρ, με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ανθρώπινες ζωές. Η συνταγή της Ε.Ε. είναι δεδομένη και κακώς λένε δεν είναι πετυχημένη. Ίσα ίσα αυτός είναι ο στόχος. Αυτή είναι η στρατηγική και όποιος λέει ότι θα τα καταφέρει να πετύχει άλλο μίγμα εντός των τειχών της Ε.Ε. απλά παραπλανεί τον κόσμο. Ας πάμε τώρα σε επίπεδο προσωπικότητας. Τα πρόσωπα θα αναρωτηθεί κανείς δεν παίζουν ρόλο; Φυσικά και παίζουν. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός αλλά ταυτόχρονα ο πολιτικός χώρος μέσα στον οποίο δραστηριοποιείται τον καθορίζει και δεν μπορεί να μην τον επηρεάσει στις επιλογές του ως Δήμαρχος. Έτσι, λοιπόν, τα πρόσωπα έχουν σημασία όταν έχουν μία σαφή πολιτική κατεύθυνση και υπερασπίζονται στην πράξη και με αγώνες τα συμφέροντα των πολιτών. Αλλιώς μπορεί πολύ εύκολα να οδηγηθούν σε έναν καιροσκοπισμό που όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία αλλά θα την πάει και πολύ πίσω.

 

  • Ποια πολιτική δύναμη θεωρείτε ότι απαντά στις προκλήσεις της εποχής και τι θα στηρίξετε στις εκλογές;

 

 - Με την παραίτησή μου ξεκαθάρισα τη θέση μου και κατήγγειλα τις πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των κομμάτων που συνεργάστηκαν και είναι υπεύθυνα για την πορεία της χώρας μας, την καταστροφή της ίδιας μας της ζωής, των ονείρων και της ελπίδας μας. Οπότε είναι αδιανόητο, όπως καταλαβαίνετε, να στηρίξω οποιαδήποτε τέτοια επιλογή.
Από την άλλη ξεκαθάρισα και τη θέση μου για τους διάφορους «ανεξάρτητους».
Είμαι πεπεισμένη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την εξουσία και έχει ρίξει όχι απλά πολύ νερό στο κρασί του αλλά πολύ πετυχημένα έχει δεσμευτεί για όλα και για τίποτα.
  Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα έχουμε ένα χρέος παραπάνω να στηρίξουμε ανοιχτά εκείνους που θεωρούμε ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και να καταδικάσουμε με κατηγορηματικό τρόπο όσους εναντιώνονται στην ίδια μας τη ζωή.
  Πίστευα και πιστεύω ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε. Όχι κάποιος άλλος. Εμείς έχουμε τη δύναμη και δεν πρέπει να το αναβάλλουμε ή να μην δίνουμε βαρύτητα στις επιλογές μας. Εμείς, λοιπόν, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε μέσα από το βομβαρδισμό της προπαγάνδας που γίνεται για τη δήθεν σωτηρία της χώρας εκείνη την πολιτική δύναμη που λέει την αλήθεια στον κόσμο.
  Αν απαιτούμε την αλήθεια από την πολιτική και τους πολιτικούς οφείλουμε να στηρίζουμε αυτούς που την πρεσβεύουν. Επίσης, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε κανένα δίλημμα για το αν είναι ρεαλιστικό ή ουτοπικό αυτό που πιστεύουμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε ούτε και έχουμε ανάγκη να μας υποδείξουν ποιο είναι το ρεαλιστικό και ποιο το ουτοπικό. Μόνοι μας το διαπιστώνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Μπορούμε να ζήσουμε με τους απανωτούς φόρους; Μπορούν να ζήσουν οι νέοι με 300 ή 400 ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Έτσι επιλέγουν είτε να φύγουν στο εξωτερικό ή όπου μπορούν να βρουν εργασία είτε μένουν στον τόπο τους κυνηγώντας μία από τις 5μηνες θέσεις απασχόλησης. Και σας ρωτάω; Μπορούμε να ονειρευόμαστε; Μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή όταν οι «τυχεροί» δουλεύουν όλη μέρα για να πληρώσουν μετά βίας τις υποχρεώσεις τους και οι υπόλοιποι είναι άνεργοι προσπαθώντας να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά με οποιοδήποτε μισθό; Ο περισσότερος κόσμος είναι καταχρεωμένος, δεν έχει καμία ελπίδα για μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά τον μετατρέπουν σε επαίτη μίας θέσης για 5 μήνες. Α αυτοί είναι οι τυχεροί οι οποίοι διακόπτουν την ανεργία τους και ζουν για 5 μήνες και μετά… άγνωστο. Οι μικροί και μικρομεσαίοι είτε είναι και αυτοί καταχρεωμένοι και κλείνουν είτε δουλεύουν νύχτα μέρα για να κρατήσουν απλά ανοιχτή την επιχείρησή τους. Αν αυτή η ζωή δεν είναι ουτοπία τότε τι είναι;
Κοιτάξτε να δείτε τα βιώματά μου, η αφετηρία ενασχόλησής μου με τα κοινά και η πορεία μου ως δημοτική σύμβουλος και Αντιδήμαρχος είναι ξεκάθαρη σε όλους. Η στήριξή μου λοιπόν είναι πέρα για πέρα πολιτική όπως ήταν και η παραίτησή μου. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο ακόμη και αν υπάρχουν ερωτηματικά για εμένα σε σχέση με την υλοποίηση ενός άλλου συστήματος διακυβέρνησης, το ΚΚΕ δεν παύει να είναι η μόνη δύναμη που δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια. Όσα και αν προσπαθούν να του προσάψουν δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας που να ισχυρίζεται ότι δεν είπε την αλήθεια. Ήταν πάντα ξεκάθαρο και για αυτό όχι πάντα αρεστό. Τα μέλη και οι υποστηριχτές του ήταν εκεί για να στηρίξουν τόσο αυτούς που το στηρίζουν όσο και αυτούς που δεν το στηρίζουν. Μαχητές και Αγωνιστές. Το θεωρώ λοιπόν και δικό μου χρέος να στηρίξω, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, την πολιτική αυτή δύναμη που είναι εκεί πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για αυτό, λοιπόν, στέκομαι και εγώ στο πλάι τους κριτικά αλλά και δυνατά και αγωνιστικά για να δυναμώσει η φωνή τους …η φωνή μας.