Τα οικονομικά του Δήμου

του Στ. Τασιόπουλου

 

  Η αυτοδιοίκηση γενικότερα χαρακτηρίζεται από την ανάγκη διαχείρισης ενός πακτωλού χρημάτων που περνάνε από τα χέρια των διοικούντων του κάθε Δήμου. Αν και σήμερα τα διαθέσιμα χρήματα που έχει ένας Δήμος είναι μειωμένα λόγω της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, παραμένουν ένα αρκετά σημαντικό ποσό.

  Η κάθε κακοδιοίκηση, κάθε σπατάλη κοστίζει περισσότερο από το παρελθόν επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο ποσό για να αναπληρωθεί η ζημιά.

Άρα ως κυρίαρχο ζήτημα ενός Δήμου τίθεται η διαχείριση των πόρων που διαθέτει, και κρίνεται ως μέγιστης πολιτικής και πρακτικής σημασίας η κατεύθυνση που θα έχει αυτή.

Πολύ απλά χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και εγχώριων εσόδων με προοπτική ελάφρυνσης των πιο αδύναμων πολιτών από τα δημοτικά τέλη και την αύξηση σε μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ακόμη σημαντικό όφελος μπορεί να υπάρξει από το τέλος περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ρυπογόνες για το περιβάλλον δραστηριότητες ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Επίσης σημαντικό σημείο είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων από αναδόχους εργολάβους έργων για παρατυπίες και κακοτεχνίες στα έργα.

  Ακόμη ενώ παλαιότερα ήταν συνήθης τακτική η πρόσληψη με διάφορα 3μηνα και 6μηνα προγράμματα ανθρώπων με σκοπό δημιουργίας μιας πελατειακής και ψηφοθηρικής αντίληψης, πλέον όχι απλά είναι λαθεμένο πολιτικά αλλά σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Η μισθοδοσία τέτοιων προσλήψεων μόνον δανεισμό μπορεί να επιφέρει και περαιτέρω χρέωση του Δήμου.

  Σημαντικό θέμα παραμένουν οι σπατάλες, τα ρουσφέτια και διάφορα έξοδα για όφελος καθαρά των διοικούντων σε ταξίδια και αγορές προϊόντων. Ας ελπίσουμε ότι όχι μόνο οι διεκδικούντες τη διοίκηση των Δήμων έχουν βάλει μυαλό αλλά και οι πολίτες θα απαιτήσουν τη διαφάνεια.

Περαιτέρω στο Αιγάλεω η νυν διοίκηση σαν βγαλμένη από το παρελθόν αν και δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οικονομικά σκάνδαλα, σίγουρα μπορεί να χρεωθεί ότι έκανε μια εντελώς τυπική διαχείριση χωρίς τη δημιουργία βάσης ουσιαστικής διαφάνειας, ενίσχυσης των εσόδων και μείωσης των εξόδων.

Το Μάιο διεκδικεί το Δήμο η παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω και ο Δ. Μπίρμπας που όλα τα περασμένα έτη με ξεκάθαρες προτάσεις έθεσαν τα ζητήματα για την οικονομική αναπτέρωση του Δήμου, και έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης.

Σε αυτό το συνδυασμό συμμετέχω και εγώ πιστεύοντας βαθιά πως η συμμετοχή στα κοινά σημαίνει Ευθύνη και Όραμα.

 

Τασιόπουλος Σταύρος, Νομικός LLM Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

Υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος με 'Ανάπλαση Αιγάλεω'