Η χρονική συγκυρία στην οποία διεξάγονται οι τριπλές εκλογές του Μαΐου, τις κάνει ιδιαίτερα σημαντικές. Καταρχήν, οι Ευρωεκλογές γίνονται σε μία Ευρώπη που οι κυρίαρχες δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τις σκληρότερες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γνώρισε η ήπειρος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Συνέχεια αυτού του πισωγυρίσματος είναι και η ανάδειξη-ανάσταση του τέρατος του φασισμού και του ναζισμού. Ένα τέρας που εξολόθρευσε εκατομμύρια ανθρώπους και που απειλεί πάλι να γυρίσει τον πολιτισμό μας δεκαετίες πίσω, να καταλύσει σύνορα, έθνη και λαούς, για να κερδίσουν για άλλη μια φορά όλοι αυτοί οι αχρείοι εγκληματίες που τους αναθρέφουν και τους χρησιμοποιούν. Ταυτόχρονα, όμως, για πρώτη φορά, μετά το 1990, οι απόψεις της αριστεράς αρχίζουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη. Ακόμα και συντηρητικές προσωπικότητες βλέπουν ότι οι πολιτικές της λιτότητας πνίγουν την ανάπτυξη, καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα του χρέους δεν λύνεται με αυτούς τους τρόπους και προτείνουν δομικές αλλαγές.

  Η ανεργία στην Ευρώπη αυξάνει, οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα περικόπτονται, το κράτος πρόνοιας υποχωρεί και οι δημόσιες περιουσίες γίνονται βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επηρεάσει (αγγίξει) όλη την Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται δεκτός με τεράστιο ενθουσιασμό σε όλες τις πόλεις και παίζει ενοποιητικό ρόλο στα κινήματα και τα κόμματα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοινή κάθοδος στις Ευρωεκλογές της Αριστεράς της Ιταλίας κάτω από την “Λίστα Τσίπρα”, όπως ονομάζεται το ψηφοδέλτιό της.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα και η άνοδος της Αριστεράς συνολικά στην Ευρώπη θα δώσουν άλλη ώθηση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Τον ίδιο σκοπό θα εξυπηρετήσει και η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, φανερώνοντας ταυτόχρονα τη βαρύτητα του ίδιου και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Πέρα όμως από την Ευρώπη έχουμε και αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια χρονιά που όλα δείχνουν πως θα είναι η χρονιά της ανατροπής, η χρονιά της κυβέρνησης του λαού, που με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα σαρώσει όλα τα πολιτικά ζόμπι και το σάπιο κομματικό τους κράτος και θα φέρει την αλλαγή και την ανάπτυξη στη χώρα μας και τη ζωή μας. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, με πολύ πιο επεξεργασμένες θέσεις από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, με σχέδια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έτοιμα να εφαρμοστούν για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μία τέτοια κυβέρνηση, όμως, για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που θέλει ο λαός χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία και δύο από τα πιο σημαντικά είναι η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ και είναι σημαντικό να συνεργάζεται με την Κεντρική Διοίκηση και να διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα αλλαγών με αυτή ώστε να μπορεί να τις εφαρμόσει. Η μελέτη, ο προγραμματισμός, η υλοποίηση των έργων που πρέπει να γίνουν θα βοηθήσουν στις υποδομές και στην ανάπτυξη των περιοχών.

  Σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, όμως, η συμμετοχή του δημότη είναι “εκ των ων ουκ άνευ”. Το κύτταρο γι' αυτή την συμμετοχή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η σχέση του με αυτήν είναι καθοριστική για το είδος της αυτοδιοίκησης που θα εφαρμοστεί. Θέλουμε τον δημότη να συμμετέχει στις αποφάσεις αλλά και στις δράσεις. Θέλουμε τους φορείς (Συλλόγους, σωματεία κ.λπ.) συνεργάτες. Θέλουμε να προγραμματίζουμε μαζί αλλά και να υλοποιούμε μαζί. Θέλουμε μέσω συνοικιακών συμβουλίων, επιτροπών γειτονιάς, ή όπως αλλιώς θέλετε να τις ονομάσετε, οι δημότες να προτείνουν και να συναποφασίζουν μέσα από λειτουργίες συμμετοχικού προϋπολογισμού. Χρειαζόμαστε τον ενεργό πολίτη. Θέλουμε να δείξουμε την έντονη αντίθεσή μας στις ασκούμενες πολιτικές εξαθλίωσης με καταγγελίες, ψηφίσματα, ανακοινώσεις, διαδηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα και να συνειδητοποιεί ο δημότης μας τις αιτίες που προκαλούν την κρίση, τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις πολιτικές και με τον ενεργό του ρόλο να τις αλλάξει.

  Θέλουμε να κτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνδημότες μας, ενισχύοντας τις δομές πρόνοιας του δήμου. Να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλα αυτά που περικόπτονται (αθλητισμός, πολιτισμός, υγεία, πρόνοια...), τη δημόσια περιουσία από ξεπούλημα, τον Ελαιώνα από λεηλασία, την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, να βγάλουμε τη θηλιά του χρέους από τους επαγγελματίες της πόλης μας. Να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες που να βοηθούν την επιχειρηματικότητα –ειδικά για τους νέους-στο Αιγάλεω, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της πόλης και να παλέψουμε για τη μείωση της τεράστιας ανεργίας μέσα από διάφορα προγράμματα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δημιουργήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις δομές αλληλεγγύης στην πόλη μας. Προτάσεις της “Ανάπλασης” ήταν και το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Αλληλέγγυο Φροντιστήριο, τις οποίες και στηρίξαμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις. Όμως, διαπιστώνουμε ότι αυτές δεν αρκούν. Πολλοί συμπολίτες μας δεν αντιστοιχούν στα κριτήρια που έχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, γιατί καθημερινά νέα στρώματα της κοινωνίας μας φτωχοποιούνται. Περισσότεροι άνθρωποι μένουν ανασφάλιστοι κι έτσι γίνεται απαραίτητη η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου. Παράλληλα, είναι ζητούμενο ο συντονισμός όλων των δομών αλληλεγγύης που υπάρχουν και έξω από το “δήμο” στο Αιγάλεω. Θέλουμε η αυριανή διοίκηση να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, κανείς δεν είναι μόνος του. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγάλεω παράδειγμα πόλης κοινωνικής αλληλεγγύης.

  Για να ξανακάνουμε την πόλη μας όμορφη, χαρούμενη, καθαρή. Για μια ανάπτυξη διαφορετική από το παραμύθι του χρηματιστηρίου, των επιδοτήσεων και της λαμογιάς. Για να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων όλους αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα μας και τη ζωή μας, που έφτιαξαν αυτό το κράτος της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και του ρουσφετιού και τώρα έρχονται ξανά για να μας “σώσουν”. Για να φέρουμε πίσω τους νέους και τις νέες μας από το εξωτερικό για να φέρουμε πίσω στη χώρα μας τον ήλιο και την ελπίδα.

Γι' αυτό και στις τρεις κάλπες του Μαΐου ρίχνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις κάλπες, μία επιλογή: Να τους νικήσουμε.

 

Τάσος Σαράντου, Εκπαιδευτικός

Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω