5o ΓΕΛ. ΑΙΓΑΛΕΩ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

 

 

5o ARXIKH

 

 

Τη  φετινή χρονιά συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “του κοσμοκαλόγερου της λογοτεχνίας”  όπως αποκαλείται. Με δεδομένη  τη  βαθιά προσήλωσή του στη Χριστιανική πίστη, ο Δήμος της Αθήνας , εν όψει των Χριστουγέννων , αφιέρωσε μια εβδομάδα (14-20 Δεκεμβρίου 2015)  πολιτιστικών δρώμενων σχετικών με τη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη.Έτσι την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 με μια ομάδα μαθητών από την Α’ κα Β’ Λυκείου του σχολείου μας  και με τη συνοδεία των καθηγητών κ. Γκοτσόπουλου Π, κ.Καραβότα Μ. , κ.Μαρίνη Α. και κ. Χολέβα Β. λάβαμε μέρος στην πολιτιστική αυτή διαδρομή. Ξεκινώντας από τη φιλολογική αίθουσα “Παρνασσός”  όπου και είχε τιμηθεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  και καταλήγοντας στο καφενείο “ Η Ωραία Ελλάς” επί της οδού Μητροπόλεως, περιηγηθήκαμε τα μέρη όπου σπούδασε, έζησε, εργάστηκε  και εμπνεύστηκε κάποια από τα έργα του ο Παπαδιαμάντης. Κατά τη διαδρομή αυτή παρακολουθήσαμε  και θεατρικά δρώμενα από τα έργα του συγγραφέα σχετικά με τα Χριστούγεννα.

Εκτιμώντας το θετικό αποτέλεσμα της συμμετοχής των μαθητών μας σε αυτήν την εκδήλωση, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε και εμείς μια μέρα στον Παπαδιαμάντη. Μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης, σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους  εκπαιδευτικούς, συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του αφιερώματος. Εκτός από την αναφορά σε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, παρουσιάστηκε επί σκηνής και ένα απόσπασμα από το έργο του “Ο Αλιβάνιστος”. Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν : Λαμπροπούλου Αλεξία  (Β3), Λιανού Αριάδνη -Δέσποινα (Β3), Μαυρίδης Δαμιανός (Α3), Μονέδα Κατερίνα (Α3),Μπαλτσιώτη Τριανταφυλλιά (Α3), Μπλάνα  Γρηγορία (Α3) και Μπογιατζάρα Θεώνη (Α3).
Θα ήταν βέβαια μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την εξαιρετική προσφορά  του συμπολίτη μας Κου Κούτρου Γεωργίου,  ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά  να ζωγραφίσει τα σκηνικά της παράστασης καθώς επίσης και των  μαθητών  Κουτσούμπα Χρήστο (Β3) και Λελούδα Γεώργιο (Β3), οι  οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία τους.
Την εκδήλωση τίμησε- κατόπιν πρόσκλησής μας- με την παρουσία του ο καθηγητής δραματικής τέχνης, σκηνοθέτης και  ηθοποιός κ. Γεώργιος Μεσσάλας, ο οποίος αφηγήθηκε αποσπάσματα από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και είχε μια εγκάρδια και πολύ φιλική συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με το έργο του συγγραφέα αλλά και για θέματα που άπτονται άμεσα της νεολαίας.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον  πολιτιστικό σύλλογο “Άνω Λιούμη”  και ιδιαίτερα την  Πρόεδρο κ. Ρόζη-Μπότση Βασιλική για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα που της υποβάλαμε για το δανεισμό αντικειμένων  απαραίτητων για την πραγματοποίηση της παράστασης.

 

5o 01

 

5o 02

 

5o 03

 

5o 04
 

5o 05

 

5o 06

 

5o 07

 

5o 08

 

5o 09