Ανακοίνωση ΤΟ Μετάλλου

και ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ

 

 

 

Πριν λίγες μέρες ο όμιλος ΒΑ ανακοίνωσε την απόφαση να βάλει λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο υαλουργίας (πρώην Γιούλα) στην Ελλάδα, λόγω «των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανίας γυαλιού» όπως ανέφερε, πετώντας στον δρόμο τους εργαζόμενους.

Ο πορτογαλικός όμιλος κολοσσός ΒΑ, με 11 εργοστάσια επεξεργασίας γυαλιού σε άλλες 6 χώρες στην Ευρώπη, είχε κύκλο εργασιών για το 2022 1,43 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 176,4 εκατ. ευρώ, με τον αριθμό των εργαζομένων να φτάνει τους 4.012. Πριν 7 χρόνια, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαγόρασε το εργοστάσιο της Γιούλα στο Αιγάλεω, υποσχόμενη μια "νέα εποχή" για την εταιρεία όσο και για τους εργαζόμενους της.

Ο πορτογαλικός όμιλος είναι από αυτούς που χαρακτηρίζονται "στρατηγικοί επενδυτές" τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που διετέλεσαν στην κυβέρνηση της χώρας μας. Τα κόμματα αυτά, πιστά στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους δίνουν "γη και ύδωρ" μέσα από τη νομοθέτηση αντεργατικών νομοσχεδίων, για να εξασφαλίζουν τεράστια κερδοφορία πατώντας πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Με το κλείσιμο του εργοστασίου αποδεικνύεται πως η στρατηγική επένδυση του ομίλου, για άλλη μια φορά, δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε και αυτά μπορούν να συμβιβαστούν με τις πραγματικές στοχεύσεις κάθε μονοπωλιακού ομίλου. Η πραγματική στόχευση του ομίλου είναι η αυξανομένη κερδοφορία, το μέγιστο κέρδος. Και όταν θεωρεί ότι μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερο κέρδος αλλού, δε διστάζει να κλείνει την παραγωγή και να πετάει στο δρόμο περίπου 300 οικογένειες. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις αντικαθιστώντας αυτούς τους εργαζόμενους με δεκάδες εργαζόμενους μέσω εργολάβων, για τους οποίους δεν κάνει καμία αναφορά ούτε καν για αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα και αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα για το ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Τα πρόσφατα παραδείγματα της Crown Hellas Can στην Πάτρα και στην Κόρινθο, της Reckitt Benchiser στη Χαλκίδα, της Tupperware στη Θήβα λόγω της πτώσης των κερδών τους, δείχνει πού οδηγεί η πολιτική που έχει ως γνώμονα τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Εμπόδιο σε αυτή την πολιτική μπαίνουν οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα τους, όπως δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ όπου ένα ολόκληρο κράτος προσπαθεί να την κλείσει εδώ και πάνω από 5 χρόνια και δεν τα χει καταφέρει, γιατί οι εργαζόμενοι ενωμένοι, παλεύουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ και έχουν την αλληλεγγύη δεκάδων συνδικάτων από όλη την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου. Έδινε τις δυνάμεις του για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση που από κοινού μεθόδευσαν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα.

Απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση ΒΑ (πρώην Γιούλα), με όποια σχέση εργασίας έχουν με την επιχείρηση.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της Γιούλα και θα στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν ενάντια στις απολύσεις.