Kαταγγελία της "Λαϊκής Συσπείρωσης":

Έβρεξε σοβάδες στο 19 ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω»

 

 

 

 

Από τύχη γλύτωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 19 ου Δημοτικού όταν έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι σε σχολική τάξη. Η κατάσταση με τη σχολική στέγη στο Αιγάλεω δεν πάει άλλο!!! Σεισμόπληκτα παρατημένα στην τύχη τους, ειδικά σχολεία ακατάλληλα, συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο του 9 ου Δημοτικού και παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα, παράθυρα που πέφτουν σε κεφάλια γονιών, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς ψυχολόγους και νοσηλευτές, αίθουσες ελάχιστων τετραγωνικών χωρισμένες με γυψοσανίδες που στοιβάζονται μαθητές, νηπιαγωγεία και δημοτικά με υπεράριθμους μαθητές χωρίς δασκάλους και σοβάδες που πέφτουν σε τάξεις την ώρα λειτουργίας του σχολείου…


Θα θρηνήσουμε θύματα… Ως Εδώ!!!


Δεν ανεχόμαστε το 2023 σχολικά κτίρια σε αυτή την κατάσταση. Πόσες άραγε αίθουσες σχολικών σταση; Πόσα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί και είναι σε ίδια ή και χειρότερη κατάσταση;;; Τα κτίρια που είναι παλαιότερα του 19ου ας πούμε; Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Να που η σοβαρή αστοχία σε σχολικό κτίριο συνέβη αυτή τη φορά σε ώρα λειτουργίας του σχολείου. Το κυριότερο, ποιος και με ποια τεχνική οδηγία πιστοποιεί ότι τώρα οι αίθουσες είναι ασφαλείς;  ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;;;


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ εγκληματούν στο Αιγάλεω στις πλάτες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.


Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων με τη μετακύλιση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η διοίκηση Γκίκα όπως και οι προηγούμενες δεν καταγγέλλουν αυτήν την πολιτική. Αντίθετα την υπερασπίζονται και την εφαρμόζουν.


Η καρδιά του προβλήματος είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση και η απουσία προγραμματισμένων και ολοκληρωμένων ουσιαστικών συντηρήσεων, επισκευών και βελτιώσεων στα σχολικά κτίρια.


Οι βλάβες λόγω αστοχίας μονώσεων προλαμβάνονται εάν υπάρχει η πολιτική θέληση ώστε να διατίθενται έγκαιρα οι σχετικοί πόροι για την υλοποίηση συντεταγμένων και επίκαιρων μελετών. Όμως από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.


Η ανεπαρκής χρηματοδότηση διατίθεται μόνο στη λεγόμενη ελαφριά συντήρηση (βαψίματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά, κλπ.) και αυτή όχι πάντα. Φυσικά για προληπτική αντισεισμική θωράκιση με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, που θα εξέταζε ουσιαστικά και όλα τα ζητήματα στατικότητας και αστοχίας υλικών, για την οποία ως «Λαϊκή Συσπείρωση» φωνάζουμε διαρκώς, ούτε λόγος να γίνεται.


Αντιθέτως εκεί που θέλουν οι μεγάλοι όμιλοι της «πράσινης οικονομίας», δίνει η κυβέρνηση.


Εσχάτως υπογράφτηκε με τυμπανοκρουσίες η Προγραμματική Συμφωνία για την ανάπλαση στον Ελαιώνα, που φυσικά αφορά τις business μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί αστοχίες δεν υπάρχουν, όλα γίνονται αλφαδιά. Στα σχολεία ούτε λεφτά, ούτε έργα!!!


Η κατάσταση αυτή για παιδιά, γονείς και διδάσκοντες δεν είναι μοιραία. Μπορεί να ανατραπεί με τη συλλογική πάλη. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, η υπόθεση πρέπει να περάσει στα χέρια των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τώρα είναι η ώρα που η αγανάκτηση και το ως εδώ πρέπει να γίνει αποφασιστική διεκδίκηση.


Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων του 19 ου Δημοτικού και απαιτούμε:


 Την εξασφάλιση της άμεσης και ασφαλούς διεξαγωγής των μαθημάτων στο 19ο Δημ. Σχολείο,
πλήρη ανακατασκευή του σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, το γρηγορότερο.


 Άμεσο πρόγραμμα με μελέτες και χρηματοδότηση των απαιτούμενων ανακατασκευών σε όλα
τα σχολικά κτίρια.


 Να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ μελέτες σεισμικής τρωτότητας με βάση τον σύγχρονο κανονισμό και τη
διενέργεια όλων των απαιτούμενων από τις μελέτες ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού, σε όλα τα
σχολεία του Αιγάλεω.