Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας εχθές Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Συνδέσμου. Στη συνέντευξη περιγράφηκαν οι αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Συνδέσμου που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ειδικές ημερίδες το προσεχές διάστημα.

Ακολουθεί μέρος της ομιλίας του Προέδρου του ΑΣΔΑ, Ανδρέα Μποζίκα:

«...Ως Δήμοι και ΑΣΔΑ είχαμε μια συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης στη Δυτική Αθήνα τις δυο προηγούμενες δεκαετίες. Επιγραμματικά, η ανάλυση αυτή έλεγε ότι η Δυτική Αθήνα παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα και υστέρηση σε υποδομές συγκριτικά με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Ότι αυτό το έλλειμμα και υστέρηση γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί και γι’ αυτό χρειάζονται αυξημένες επενδύσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή μας για να έλθουμε σε μια ισορροπία.

Ακόμη και στο εσωτερικό της Δυτικής Αθήνας, μιλούσαμε για «άνισες κατανομές για ισόρροπη ανάπτυξη», εννοώντας ότι πρέπει να στηριχτούν περισσότερο οι Δήμοι που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτός όλος ο σχεδιασμός αντιστοιχούσε σε μια Ελλάδα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

[...]

Με την ανεργία συνολικά στην Αττική στο 30%, λίγοι συγκινούνται αν τοπικά στη Δυτική Αθήνα φτάνει και στο 40%.

Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο να αποκτήσουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα της κατάστασης, του τι συμβαίνει σήμερα στη Δυτική Αθήνα.

Αναφορικά με:

-        Τη γενική αναπτυξιακή εικόνα και προβλήματα της περιοχής σήμερα, συνεκτιμώντας και τις συνέπειες της κρίσης.

-        Την τοπική αγορά εργασίας πιο ειδικά.

-        Τον κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό σχεδιασμό, που συνδέεται πάντα μέσα σε έναν αστικό ιστό με τις προοπτικές της οικονομίας.

-        Τις δυνατότητες στήριξης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-        Την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα, με κεντρικά σημεία αναφοράς το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω και το Πάρκο Τρίτσης.

-        Τις πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού που μπορεί να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση.

-        Τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού ειδικών ομάδων του πληθυσμού σε συγκεκριμένες γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.

-        Την αξιολόγηση του ίδιου του ΑΣΔΑ και τον ρόλο του στις νέες συνθήκες.

[...]

Από την Εκπτωτική Κάρτα Νέων για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, που σύντομα κυκλοφορεί σε όλους τους Δήμους – μέλη μας, μέχρι την επιλογή της Δυτικής Αθήνας και του ΑΣΔΑ συγκεκριμένα για την υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης στο πλαίσιο του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ 2014-2020).

[...]

Σας είναι ήδη οικείοι οι νέοι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί,

Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Τράπεζες Τροφίμων, Τράπεζες Χρόνου, Δημοτικοί Λαχανόκηποι κλπ.

Ενώ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια παίζουν οι εθελοντικές δράσεις και οι κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Δυτική Αθήνα, όπου είναι ακόμη εντονότερα τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, είναι μια περιοχή όπου οι Δήμοι πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες των προβλημάτων αυτών και σίγουρα θα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα.

Η δεύτερη εκδήλωση θα είναι διημερίδα με τίτλο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αθήνας» και αποσκοπεί στην παρουσίαση, συνοπτικά προφανώς,των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων από όλες τις έρευνες και επεξεργασίες που σας προανέφερα και στον δημόσιο διάλογο για τον προσανατολισμό μας προς την ολοκλήρωση και αξιοποίηση τους, κορύφωση της οποίας αξιοποίησης θέλουμε να είναι η υλοποίηση με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του ΣΟΑΠ.

Στην ημερίδα, που αντικειμενικά θα λειτουργήσει λόγω όγκου θεματολογίας με παράλληλα τραπέζια συζήτησης, θα κληθούν να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, σημαντικοί επιστήμονες ανά τομέα , θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι από τη Διαχειριστική Αρχή, από τη ΜΟΔ, από τον ΟΡΣΑ και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Φυσικά τα πρακτικά των ημερίδων θα δημοσιοποιηθούν, ώστε ο διάλογος για την προοπτική της Δυτικής Αθήνας, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, κοινωνική, να είναι όσο περισσότερο γίνεται δημόσιος και παραγωγικός.

Στην προσπάθεια αυτή ζητάμε τη συμβολή σας, γιατί και σεις πονάτε όσο και η Αυτοδιοίκηση τη Δυτική Αθήνα και πιστεύω, συμμερίζεστε τους στόχους μας.»