ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

 

ΔΗΜ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ"

 

 

Κύριε Δήμαρχε, η εφημερίδα μας σας έχει ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική. Πώς αντιδράτε στα αρνητικά σχόλια; 

Πιστεύω στην κριτική γιατί αποτελεί δομικό συστατικό της δημιουργίας αρκεί βέβαια να είναι καλοπροαίρετη. Κάποια από τα παλαιότερα δημοσιεύματα δεν ήταν αντικειμενικά και υιοθετούσαν σχόλια και απόψεις ατεκμηρίωτες και αβάσιμες, λειτουργώντας τελικά εις βάρος της πόλης και του θεσμού του Δημάρχου. Πολλά από αυτά αδικούσαν το έργο της Δημοτικής Αρχής και τη συλλογική προσπάθεια των συνεργατών μου. Έτσι η συνέντευξη αυτή μου δίνει τη δυνατότητα να υπερασπισθώ το θεσμικό μου ρόλο και το έργο μας και να απευθυνθώ στους δημότες.


Σε λίγες μέρες, έρχεται η ώρα των εκλογών. Για ποιους λόγους ζητάτε να σας ψηφίσει ο πολίτης της Αγίας Βαρβάρας;
Ολοκληρώνοντας μια τριετή θητεία μέσα σε μία πρωτόγνωρα δύσκολη εποχή, κατορθώσαμε να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας . Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπου οι πόροι του κράτους προς τους ΟΤΑ, περικόπηκαν κατά 60%, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας όχι μόνο επιβίωσε, αλλά τολμώ να πω, κατόρθωσε να παράγει και έργο.Έτσι:

  •  Είμαστε υγιείς οικονομικά, με άξονες τη χρηστή διοίκηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών.
  •  Καταγράψαμε πλεόνασμα, υψηλά ταμειακά αποθέματα και αύξηση των εσόδων κατά 4,5 % σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησαν ορκωτοί λογιστές.
  •  Στήσαμε ένα σημαντικότατο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, χωρίς να κλείσουμε καμία κοινωνική δομή ή να αφαιρέσουμε κάποια δράση.
  •  Ολοκληρώσαμε και δρομολογήσαμε πολλά έργα, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά που αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής στην πόλη. Το νέο κτίριο του Γ’ ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», οι αναπλάσεις δρόμων, πλατειών, η δημιουργία Δημοτικού Θερμοκηπίου είναι κάποια από αυτά.

Κι όλα αυτά τα καταφέραμε με σκληρή δουλειά όλων των συνεργατών και ιδιαίτερα των εργαζομένων του Δήμου μας, με σταθερά τα δημοτικά τέλη για έβδομη συνεχή χρονιά τα οποία είναι από τα χαμηλότερα στην Αττική και με συστηματική αξιοποίηση πόρων από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές.


Μιλήσατε για συνεργάτες και εκφράσατε την υπερηφάνειά σας για αυτούς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλοί άλλοτε άμεσοι συνεργάτες σας, βρέθηκαν απέναντί σας. Τι συναισθήματα σας προκαλούν αυτές οι κινήσεις;
Τα πράγματα είναι απλά! Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του, τις κινήσεις του και σε τελική ανάλυση το αποτέλεσμά του. Το μέλλον και μόνο θα δείξει ποιος έπραξε σωστά. Η παράταξη είχε και έχει μέλλον. Αποτελεί σταθερή επιλογή μου η ανάδειξη νέων ανθρώπων ικανών να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στη δική μας πόλη και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το πετύχαμε. Το ψηφοδέλτιό μας συγκροτείται από 54 ενεργούς πολίτες, που συνδυάζουν εμπειρία και φρεσκάδα, που είναι κεφάλαιο για την Αγία Βαρβάρα, που έχουν προσφέρει στην πόλη και διαθέτουν όραμα, μεράκι και έχουν όρεξη για δουλειά. Πραγματικά είμαι περήφανος που εμπιστεύτηκαν εμένα προσωπικά και την παράταξή μας.


Εξ όσων λέγεται, ο πρώην Δήμαρχος της πόλης μας και άλλοτε στενός συνεργάτης σας Λάμπρος Μίχος σας ασκεί πια σκληρή κριτική. Τελικά σας στηρίζει ή όχι σε αυτές τις εκλογές;
Ο κος Μίχος είναι δημόσιο πρόσωπο και μπορεί και πρέπει να έχει λόγο. Να θυμίσω ότι για πολλά χρόνια συνεργασθήκαμε μαζί, αλλάζοντας το πρόσωπο της πόλης. Οι συνεργάτες μου κι εγώ συνεχίσαμε αυτή την προσπάθεια και δικαιωθήκαμε από την επιλογή των πολιτών.


Περνάμε στο ίσως πιο καυτό ζήτημα που απασχολεί την πόλη μας τον τελευταίο καιρό. Αναφερόμαστε στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» και την απόπειρα μετατροπής του σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών . Πού βρισκόμαστε σήμερα σχετικά με αυτήν την υπόθεση;
Η άμεση, συντονισμένη και αποφασιστική αντίδραση του Δήμου μας, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, των κατοίκων της περιοχής καθώς και τοπικών φορέων υπήρξε αποτελεσματική. Ο κόσμος έδωσε μαζικά το «παρών» στο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στο χώρο του Νοσοκομείου και έτσι υψώθηκε απαγορευτικό στα απαράδεκτα σχέδια της Κυβέρνησης. Η εξέλιξη λοιπόν ήταν θετική, αλλά αυτό ούτε μας εφησυχάζει ούτε μας αδρανοποιεί. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα του Δήμου και των πολιτών της Αγίας Βαρβάρας είναι να λειτουργήσει ξανά το Νοσοκομείο, ως αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι: ένας χώρος φροντίδας υγείας. Οτιδήποτε άλλο, μην αμφιβάλλετε, θα μας βρει απέναντί του.


Με μειωμένους πόρους χρηματοδότησης, σταθερά δημοτικά τέλη και την ανεργία που κατά δήλωση σας πλησιάζει το 35%, πως στηρίζετε τους κοινωνικά αδύναμους-άνεργους;
Δύσκολα μεν, αλλά καταφέραμε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών αυτών αλλά και χωρίς καμιά έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν κοινωνικές δομές και δράσεις αλληλεγγύης όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Φροντιστήριο. Ακόμα δε, να προσθέσουμε ότι παρέχονται τρόφιμα και καθημερινή σίτιση στους έχοντες ανάγκη. Πραγματοποιούνται προγράμματα εμβολιασμών και προληπτικής ιατρικής, καθώς επίσης συμβουλευτικής και υποστήριξης ανέργων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Άξιο λόγου είναι επίσης, η λειτουργία του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Λειτουργεί τέλος, υπηρεσία έκδοσης βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων. Συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες στις ανάγκες των συμπολιτών μας.


Υπογράψατε με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό την προγραμματική σύμβαση για τα Ριμινίτικα. Από εκεί και έπειτα;
Το έργο δημοπρατήθηκε και βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου, ένα όνειρο ετών για την Αγία Βαρβάρα. Από τη στιγμή που καταφέραμε να ξεπεράσουμε, μετά από μακρόχρονη επίμονη και συνεχή προσπάθεια, τις δυσκολίες που προκαλούσαν κάποιοι, υψώνοντας συνεχώς δικαστικά εμπόδια για να μην προχωρήσει το έργο, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και πλέον είναι απλώς θέμα χρόνου να φτιαχτεί το γήπεδο. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι μέσα στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης μας θα απολαμβάνουν ξανά το αβαντάζ της έδρας τους διαθέτοντας ένα σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αγία Βαρβάρα.


Τι ακριβώς ισχύει για το δάνειο για την αγορά του χώρου της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ;
Πράγματι ο χώρος της ΒΙΟΧΡΩΜ αγοράσθηκε με επενδυτικό δάνειο. Άλλωστε, η αγορά αυτού του μοναδικού χώρου ήταν μία τεράστια ευκαιρία για το Δήμο μας, την οποία και εκμεταλλευτήκαμε. Παρ’ όλη την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας η αποπληρωμή του δανείου συνεχίζεται κανονικά. Κινήσαμε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης .
Όλη αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τεράστια παρακαταθήκη οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική για την πόλη, επιχειρείται να απαξιωθεί προς όφελος προσωπικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.


Πιστεύετε ότι η παράταξη στην οποία ηγείσθε «Η δική μας Πόλη», θα κερδίσει τις εκλογές;
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι δημότες της πόλης μας, θα αξιολογήσουν σωστά το έργο που προσφέραμε. Όραμά μας να κρατήσουμε την πόλη μας ψηλά. Συνοδοιπόροι σ΄ αυτό οι συμπολίτες μας. Για εμάς το ερώτημα των εκλογών είναι πειραματισμοί και αβεβαιότητα ; ή μαζί μας σταθερά με όραμα, δημιουργία, ανάπτυξη και προοπτική ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των συμπολιτών μας.