Κατάρρευση αποκομιδής απορριμμάτων.

Προπομπός ιδιωτικοποίησης καθαριότητας;

Σε περιόδους πολιτικής διάλυσης διευκολύνονται όσοι επιδιώκουν την υφαρπαγή δημόσιων / δημοτικών υπηρεσιών ώστε να έχουν σταθερά έσοδα και κέρδη από μονοπωλιακές υπηρεσίες όπως η παροχή νερού ή/και η καθαριότητα.

Στην παρούσα φάση, στο δήμο Χαϊδαρίου φαίνονται τα προβλήματα που σωρεύτηκαν από επικίνδυνες κεντρικές, αλλά και τοπικές, πολιτικές επιλογές. Κάδοι ξεχειλισμένοι, πλημμελής ενημέρωση, εργαζόμενοι σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Κι όλα αυτά με την δημοτική αρχή να ανακοινώνει πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων ευρώ!!! Ας αναλογιστούμε πως θα’ταν τα πράγματα με ισοσκελισμένο ισολογισμό ή με έλλειμμα. Ούτε ψύλλος στο κόρφο μας! Ευτυχώς όμως ήδη εξελίσσεται απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για υπογειο-ποίηση κάδων!

Όπως είχαμε εγκαίρως διαπιστώσει, από την σχεδιασμένη ακυβερνησία στο κολυμβητήριο (που δεν έμπαζε αλλά έχανε νερά!), τα γεγονότα και η «αναπόφευκτη» κατά την διοίκηση Μαραβέλια οικονομική κατάρρευση, οδηγούσαν στην πολυπόθητη για ορισμένους ιδιωτικοποίηση. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που δήθεν αξιοποιήθηκαν, χωρίς όμως να εισπράττονται ενοίκια!

Η σημερινή εικόνα της καθαριότητας, όπου χρόνια προβλήματα κακού προγραμματισμού, ελλιπούς στελέχωσης, κλοπών, φθορών και ανασφάλιστων οχημάτων κ.ά., γίνονται πλέον ορατά από όλους τους Χαϊδαριώτες, αυτή η εικόνα για εμάς μαρτυρά την ανάγκη αυστηρού ελέγχου στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης αλλά και άμεσης ενίσχυσης της υπηρεσίας καθαριότητας.

Όμως η ίδια εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόφαση για την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Συμφέροντα που στοχεύουν να υποχρεώσουν τους δήμους σε συμφωνίες δέσμευσης και αφαίμαξης των δημοτικών τελών για δεκαετίες.

Μια λαβωμένη διοίκηση, που δεν πρόσφερε όταν ήταν άφθαρτη, δύσκολα θα αντισταθεί στον πειρασμό ή/και τις πιέσεις από τα συμφέροντα, που διαμοιράζουν στο παρασκήνιο τη δημόσια περιουσία και υπηρεσία, για ένα βήμα πιο πέρα πιστή στις αρχές που πρόθυμα υπηρέτησε ως τώρα. Αρχικά ίσως με τη συνεργασία εκπαιδευόμενων / επιδοτούμενων ανέργων σε ένα «συνεταιριστικό» σχήμα, και μόλις οι δυσκολίες διαχείρισης οχημάτων, μέσων, προσωπικού κ.λπ. αναδυθούν, τότε θα επιχειρηθεί το πέρασμα στον «οργανωμένο» ιδιωτικό φορέα. Είναι γνωστό το σενάριο…

Είθε να διαψευστούμε, όμως παραμένουμε ανήσυχοι.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όλης της αντιπολίτευσης αλλά και της όσης συμπολίτευσης απέμεινε, έχουν καθήκον να υπερασπιστούν δια της ψήφου τους αλλά και με την τεκμηριωμένη άποψη τους, την παροχή δημόσιων, φθηνών και αξιόπιστων υπηρεσιών πρωτίστως στην καθαριότητα, την αρμοδιότητα που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αυτοδιοίκηση και καλοπληρώνει ο κάτοικος.

Πρέπει όμως και οι πολίτες να είναι υποψιασμένοι για τον κίνδυνο μεθοδεύσεων, να στηρίζουν τους ξεχασμένους εργαζόμενους του σκληρού, καθημερινού αγώνα που στόχο έχει πόλη καθαρή και βιώσιμη. Και χρειάζεται όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη, μαζί και με τον αμελή ή/και κακομαθημένο γείτονα / συμπολίτη που –δυστυχώς όχι σπάνια- υπονομεύει την προσπάθεια των εργαζομένων στη καθαριότητα και στην ανακύκλωση, δίνοντας επιπλέον επιχειρήματα σε όσους επιδιώκουν την άλωση του δημοτικού έργου. Όσοι περισσότεροι αποδείξουμε την θέληση και το φιλότιμο μας για να παραμείνει η καθαριότητα δημοτική υπηρεσία, τόσο καλύτερα θα διασφαλίσουμε το ζωτικό της έργο, αλλά και τα οικονομικά του δήμου και του σπιτιού μας.

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου

«ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ –ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ»

www.diafanosdimos.blogspot.com

www.kimonfountoulis.blogspot.com