Ο υγρότοπος «Βουρκάρι Μεγάρων» Περιφερειακό Πάρκο
Οι αγώνες των πολιτών φέρνουν αποτελέσματα

  Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος/ΟΡΣΑ, λίγο πριν καταργηθεί, ενέκρινε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία ενός σημαντικού υγροτόπου της Αττικής, το «Βουρκάρι Μεγάρων», ως Περιφερειακό Πάρκο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων του Βουρκαρίου, οι οποίοι για μια περίπου δεκαετία προάσπισαν τον υγρότοπο και συνεργάστηκαν με Πανεπιστήμια, Συλλόγους, Επιστήμονες, Σχολεία, το Συνήγορο του Πολίτη, Κόμματα και βουλευτές για να αναδείξουν την αξία της Περιοχής και τελικά να επιτύχουν με πολλούς αγώνες τον χαρακτηρισμό της ως «Περιφερειακό Πάρκο».

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2014 που συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ ενέκρινε, και στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του «Φορέα Βουρκαρίου» και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, οι οποίου εξέθεσαν τις απόψεις τους, αποφασίστηκε ομόφωνα:

«Η έγκριση – βάση του ν.1515/1985 του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμός της περιοχής υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων ως Περιφερειακού Πάρκου».

O ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συγχαίρει και τους μελετητές του ΟΡΣΑ που – αν και καθυστερημένα, και ίσως όχι με δική τους ευθύνη – δεν υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις και στα μικροσυμφέροντα, αντιμετώπισαν τις ενστάσεις και τα προβλήματα και τελικά η ΕΕ ενέκρινε στο Σχέδιο Π.Δ. το οποίο δίνει τη δυνατότητα, ως ένα νομικό εργαλείο, να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η περιοχή.

Η έκδοση του ΠΔ, όσο θετική εξέλιξη και να είναι, δεν είναι αρκετή από μόνης της να προστατεύσει τον υγρότοπο Βουρκάρι. Χρειάζεται οι πολίτες της περιοχής να συνεχίσουν να επαγρυπνούν, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν την αξία της περιοχής.

Στη δικιά μας γειτονιά, που στα σύνορα του Χαϊδαρίου έχουμε τον ιστορικό υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου, έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες, από συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας, μεταξύ των οποίων και του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., να χαρακτηριστεί, μαζί με το Όρος Αιγάλεω/Ποικίλο, συνολικά η περιοχή «Περιφερειακό Πάρκο».

 

Σοφία Δημητρίου Ψαρρού

 Πρόεδρος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ