Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου

- Πολιτικό Μνημόσυνο

του Μόσχου Χουδελούδη

 

 

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε το Πολιτικό Μνημόσυνο στη μνήμη του συντρόφου Μόσχου Χουδελούδη το πρωί της Κυριακής 24 Μαρτίου, το οποίο οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, σύντροφοι, η οικογένεια του,  συγγενείς, φίλοι, εργαζόμενοι στον Δήμο και άλλοι άνθρωποι που τον γνώρισαν, τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του σ. Μόσχου Χουδελούδη, ο οποίος πορεύτηκε αταλαντευτα μέχρι την τελευταία στιγμή μέσα από τις γραμμές του κόμματος, συνδέοντας όλη τη ζωή του με την πάλη του λαού μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
 
Το Πολιτικό Μνημόσυνο ξεκίνησε με ένα βίντεο από την προσφορά του σ. Μόσχου Χουδελούδη από τη θέση του Αντιδημάρχου του Δήμου Χαϊδαρίου.
 
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρθηκε στην πορεία του σ. Μόσχου Χουδελούδη, που ξεκίνησε από την Βράιλα της Ρουμανίας όπου γεννήθηκε ως παιδί πολιτικών προσφύγων. Τόνισε πως αυτό που χαρακτήριζε τον σ. Μόσχο ήταν η συνέπειά του, η μαχητικότητα του, η πίστη του στα ιδανικά και στην πάλη της εργατικής τάξης και ήταν μια παρουσία που έδινε δύναμη και σιγουριά στους συντρόφους. Υπενθύμισε πως ο σ. Μόσχος από το 2014 μέχρι το 2019 ήταν αντιδήμαρχος Καθαριότητας ενώ το 2019 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, και μάλιστα ακόμα και όταν η υγεία του ήταν σε πολύ κακή κατάσταση έπαιρνε μέρος στα δημοτικά συμβούλια με πνεύμα μαχητικό προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού. Όπως είπε, δεν δίσταζε ως Αντιδήμαρχος να πάρει ο ίδιος τα εργαλεία προκειμένου να κάνει δουλειές μαζί με τους εργαζόμενους της καθαριότητας ώστε να δώσει το παράδειγμα. Σημείωσε πως χαρακτηριστικό του πόσο αγαπητός ήταν στον κόσμο που τον ήξερε, ήταν πως όλοι τον φώναζαν με το μικρό του όνομα. Τόνισε επίσης πως η προσφορά του και η αναγνώριση αυτής φάνηκε και από το ότι εκλέχτηκε επανειλημμένα στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου. Ήταν ένας άνθρωπος επίσης με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό έχοντας διατελέσει διαιτητής, αλλά και με αγάπη για τα ζώα. Ο Μιχάλης Σελέκος ανέφερε ακόμα πως όλοι ήξεραν τον σ. Μόσχο ως ένα άνθρωπο καλοσυνάτο, με πηγαίο χιούμορ αλλά και... πρώτο στο χορό, έναν άνθρωπο που θα έσπευδε να βοηθήσει οπουδήποτε χωρίς να βαρυγκομήσει. Θύμισε τη στάση του συντρόφου στις μεγάλες πλημμύρες πριν μερικά χρόνια, όπου ακόμα και εγχειρισμένος και με κίνδυνο για την υγεία του, έτρεξε να βοηθήσει ώστε να μην αποκλειστεί το νοσοκομείο «Αττικόν» ώστε να μπορούν να περνούν τα ασθενοφόρα. Αυτός ήταν ο σ. Μόσχος Χουδελούδης, είπε ο Μιχάλης Σελέκος, και γι αυτό τα μέλη του ΚΚΕ είναι περήφανα που είχαν συνοδοιπόρο έναν άνθρωπο σαν το Μόσχο, αλλά και άλλους αξιόλογους συντρόφους που δεν είναι πια στην ζωή, και που μπορεί η απώλειά τους να πονά, όμως το παράδειγμά τους μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε απέναντι στην αδικία, απέναντι στους πολέμους, απέναντι σε όσους θέλουν το λαό υπό άγρια εκμετάλλευση. Για όλα αυτά πάλευε ο σ. Μόσχος και η οικογένειά του θα πρέπει να είναι περήφανη, κατέληξε ο Μιχάλης Σελέκος.
 
Στην συνέχεια η κόρη του Αλίνα Χουδελούδη είπε – μεταξύ άλλων - πως «είναι σπουδαίο να ακούς τόσο όμορφα λόγια από τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπος για τον πατέρα σου και με τα χρόνια κατάλαβα το πόσο τυχερή ήμουν που ζούσα και μεγάλωνα κοντά του. Όλοι ξέρουν πόσο φίλος καρδιακός ήταν, τίμιος και πιστός στα ιδανικά του. Υπήρξε γενναιόδωρος πατέρας, συναρπαστικός σύζυγος, χαρισματικός παππούς, στοργικός θείος. Όσο η ζωή του έδινε λεμόνια αυτός έκανε λεμονάδα και μας κερναγε. Και αυτή είναι μια στάση ζωής που αξίζει να τιμας και να μνημονεύεις».
 
Η ανηψιά του Αλίκη Χουδελούδη είπε από τη μεριά της πως ο Μόσχος ήταν ένας άνθρωπος από μικρός δραστήριος, τολμηρός, πειραχτήρι. Είπε πως έχοντας ζήσει στον σοσιαλισμό στην Ρουμανία είχε εκτιμήσει τα όσα προσέφερε στο λαό ο σοσιαλισμός και αυτό κράτησε μέσα του άσβεστη τη φλόγια για έναν άλλο κόσμο, ακόμα και μέσα στην αντεπανάσταση. Ανέφερε επίσης πως ο σ. Μόσχος ήταν πάντα ένας άνθρωπος που ήθελε να καλλιεργεί την αλληλεγγύη μέσα στο σόι και ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές για εκείνον – όπως ο χαμός των 2 αδερφών του, της αδερφής του και των γονιών του – ήταν δίπλα στους υπόλοιπους συγγενείς για να δίνει κουράγιο. Σημείωσε επίσης πως ήταν και παραμένει μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή όλων όσων έζησαν μαζί του, που τον τιμούν με το να συνεχίζουν τον αγώνα.
 
 
Ο Μιχάλης Σελέκος παρέδωσε στην κόρη του Ζέτα ένα usb stick με το βίντεο - αφιέρωμα στον σ. Μόσχο που προβλήθηκε στην αρχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Θοδωρής Χιώνης (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), σύσσωμη η Δημοτική Αρχή (Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι), ο επικεφαλής της παράταξης "Ώρα Χαϊδάρι" Άρης Πανόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος Αγγελική Ρηγακη - Γκάνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου Μάνθος Πιτσικούλης μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικός Συλλόγου Άνω Αφαίας Νίκος Μπέσιος.