Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα

οι εορταστικές εκδηλώσεις

στο Χαϊδάρι

 

 

 

Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου και πριν ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης στην Πλατεία Ηρώων.
 
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, προτού καταθέσει στεφάνι, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση τα χέρια του, αλλάζει τη μοίρα του. Όπως είπε, οι ήρωες του 1821 δεν δίστασαν να επαναστατήσουν απέναντι στην παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ιερά Συμμαχία που κατέστειλε κάθε επαναστατικό κίνημα. Και μπορεί οι μετέπειτα εξελίξεις να μην δικαίωσαν τις προσδοκίες τους, αφού πολλοί αγωνιστές σύρθηκαν στα δικαστήρια, ωστόσο τα φλογερά μηνύματα της επανάστασης μπόλιασαν τον ελληνικό λαό.
 
Υπενθύμισε πως στις 6 και 8 Αυγούστου 1826 στην περιοχή του Ελαιώνα έγινε η μάχη του Χαϊδαρίου, με ηγέτες τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Κάρολο Φαβιέρου, μια μάχη πολυ σημαντική στην ελληνική προσπάθεια να ελευθερωθεί η Ακρόπολη απ' τους Τούρκους. Επισης στις 21 Μαρτιου 1827 έγινε μια μικρότερη μάχη στο Δαφνί και πάλι με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο Μιχάλης Σελέκος σημείωσε επίσης πως η Ελληνική Επανάσταση έδωσε ένα φωτεινό παράδειγμα στους λαούς όλου του κόσμου και ήταν ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Η ελληνική επανάσταση- όπως σημείωσε - μας διδάσκει πως παντοδυναμοι τελικά είναι οι λαοί που παλεύουν για το δίκιο τους, που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Υπογράμμισε πως σήμερα ο λαός πρέπει να παίρνει δύναμη και να αντλεί διδάγματα από τους αγωνιστές του 1821. Σήμερα που οι σύγχρονες "ιερές συμμαχίες" αιματοκυλούν λαούς και προκαλούν ξεριζωμούς, επιβάλλονται συνθήκες σκλαβοπάζαρου στους εργαζόμενους, αμφισβητούνται ελληνικά νησιά και διεθνείς συνθήκες. Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για ένα κόσμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης της αλληλεγγύης και της προκοπής για εμάς και τα παιδιά μας.
 
Μετά τις καταθέσεις στεφάνων ακολούθησε η παρέλαση, στην οποία πήραν μέρος δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και πολιτιστικοί σύλλογοι του Χαϊδαρίου.
 
Παρευρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Υποστράτηγος Διοικητής της ΔΥΒ, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου και πρόεδροι Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Πόλης