Καλή Παναγιά!

 

euxes Sotiropoulou

 

 

15αυγουστος, το "Πάσχα του καλοκαιριού" κι ο πόνος ατελείωτος. Αν είχε απομείνει μια ελάχιστη αμεριμνησία αυτό το καλοκαίρι, το βαθύ τραύμα που μας άφησαν οι φωτιές, την πήρε μακριά. Θρηνεί φέτος η Παναγία γιατί η φωτιά δεν έκαψε μόνο περιουσίες. Έκαψε ζωές.

 

Γιατί, ζωές είναι οι πατρικές εστίες που κρατάνε τις παιδικές αναμνήσεις, ζωές ήταν τα γέλια και τα ξεφωνητά στις πλατείες των χωριών που χάθηκαν, τα δέντρα που στον παχύ ίσκιο τους αναπαύθηκαν άνθρωποι.

 

Τα χωριά μας δεν ήταν μόνο σπίτια. Ήταν η βόλτα το σούρουπο με ένα ψημένο καλαμπόκι στο χέρι και το λουκούμι - κέρασμα στο μοναστήρι, ήταν τα τραπεζώματα και το υπνωτικό κελάιδισμα των πουλιών το μεσημέρι. Ήταν τα πανηγύρια της Μεγαλόχαρης με τους αντικριστούς χορούς. Ήταν τα πλάσματα του λόγγου που ζούσαν ειρηνικά κοντά στους ανθρώπους.

 

Το Πευκί, το Αγριοβοτάνι, το Κρυονέρι, η Κοκκινομηλια, το Χελιδόνι, ο Πλάτανος η Κερασιά, το Αχλάδι, η Μυρτιά.... Η ζωή κι η ομορφιά συμπυκνωμένη στα ονόματα....

 

Είθε η Κοίμηση, η Ανάσταση και η Μετάσταση στους ουρανούς της Μητέρας του Θεού, να σηματοδοτήσει την αναγέννηση της ελπίδας όλων μας. Όπου κι αν βρισκόμαστε, όπως κι αν τιμήσουμε τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η σκέψη μας θα είναι με όσους υποφέρουν.

Εύχομαι ολόθερμα υγεία σε σας και τις οικογένειες σας.

 

Δημήτρης Σωτηρόπουλος

(Αντιδήμαρχος

& Αναπληρωτής Δημάρχου, μέχρι & 14/8)