800 ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΣΤΟ «ΜΕΤΡΟ»

 

 

METRO

 

 

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν νεκρώσει τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στην επέκταση από την Αγία Μαρίνα προς Πειραιά με αποτέλεσμα 800 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια και φυσικά χωρίς εισόδημα.
Το πρόβλημα ξεκίνησε με μια ρύθμιση για το ΦΠΑ των δημοσίων φορέων (το οποίο μάλλον θα λυθεί) αλλά επιτείνεται και από τα capitals controls, αφού η κοινοπραξία δεν μπορεί να εισάγει ανταλλακτικά μηχανημάτων από το εξωτερικό.

 

Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

Στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, τα εργοτάξια είναι πλέον «νεκρά».

Το μόνο από τα μεγάλα δημόσια έργα που παρέμενε εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την αναστολή εργασιών. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από μια νομική διένεξη με την Αττικό Μετρό για την καταβολή του ΦΠΑ -για την επίλυση της οποίας κατατέθηκε προχθές ρύθμιση σε νομοσχέδιο- και στην πορεία προστέθηκαν οι συνέπειες της τραπεζικής αργίας. Οι μόνες εργασίες που συνεχίζονται είναι οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε δύο σημεία.

 

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, από τον σταθμό της Αγίας Μαρίνας έως και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ανατέθηκε την 1η Μαρτίου 2012 στην κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ, Ghella SpA, Alstom Transport SA, με προθεσμία ολοκλήρωσης 5,5 έτη. Παρά την οικονομική κρίση το έργο κινούνταν μέχρι πριν από λίγους μήνες με πολύ καλούς ρυθμούς, ίσως και λόγω της απουσίας αρχαιολογικών ευρημάτων που θα μπορούσαν να το ανακόψουν.

Τα προβλήματα για το έργο ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014, με μια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση ΦΠΑ. Η ρύθμιση αφορούσε σε φορείς του Δημοσίου οι οποίοι εκτελούν και εκμεταλλεύονται έργα και οι οποίοι με τη ρύθμιση απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης συμπεριελήφθη από λάθος και η Αττικό Μετρό, καθώς δεν εκμεταλλεύεται η ίδια τα έργα που κατασκευάζει. Ετσι η Αττικό Μετρό σταμάτησε να αποδίδει ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να σωρευτεί μια οφειλή της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα, το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε τροπολογία που εξαιρεί τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η τροπολογία δεν κατάφερε να ενταχθεί σε νομοσχέδιο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και τώρα συμπεριελήφθη ως ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, που δόθηκε σε διαβούλευση.

 

Ομως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ο έλεγχος των συναλλαγών με το εξωτερικό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (και) στην κατασκευαστική κοινοπραξία, που αδυνατεί να εισάγει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα.

Ως αποτέλεσμα, η εξέλιξη του έργου που άρχισε να επιβραδύνεται από τη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα με τον ΦΠΑ, σταμάτησε πλέον εντελώς. Επισήμως δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών, ωστόσο η πλειονότητα των περίπου 800 εργαζομένων είναι πλέον σε άδεια. Οι μόνες εργασίες που συνεχίζονται είναι οι αρχαιολογικές, στα φρέατα στις περιοχές Πανεπιστήμιο και Ρολόι στο κέντρο του Πειραιά.

Οι συνέπειες από την άτυπη διακοπή εργασιών είναι δύο: κατ’ αρχήν, θα επιβαρυνθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Επιπλέον, ο ανάδοχος είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει να καλύψει το Δημόσιο το κόστος επανεκκίνησης του έργου, το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.

 

Πού σταμάτησε


Η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά έχει μήκος 7,5 χλμ. και περιλαμβάνει 6 σταθμούς. Ας δούμε σε ποιο σημείο σταμάτησαν οι εργασίες:

 

• Σήραγγα. Εχουν διανοιχθεί 3,4 χλμ. Ο μετροπόντικας έχει σταματήσει στον σταθμό Νίκαιας για την απαραίτητη συντήρηση (που ελλείψει ανταλλακτικών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί).

Σταθμός Αγίας Βαρβάρας. Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του σταθμού.

Σταθμός Κορυδαλλού. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και οι περιμετρικοί τοίχοι του σταθμού.

 

• Σταθμός Νίκαιας. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί η στεγάνωση του ανοιχτού ορύγματος (του «λάκκου» όπου κατασκευάζεται ο σταθμός). Προχωρά η κατασκευή του σταθμού που έφθασε στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων.

• Σταθμός Μανιάτικων. Εχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή σε ποσοστό 86%.

• Σταθμός Πειραιά. Ξεκίνησε -αλλά δεν έχει προχωρήσει- η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.

•Σταθμός Δημοτικού Θεάτρου. Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του ορύγματος και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού.