Υπάρχουν τουλάχιστον δύο χιλιοειπωμένες προτάσεις που ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει αλλά ο εκάστοτε ομιλητής συνεχίζει να τις εκφέρει: η πρώτη πρόταση είναι ότι βιώνουμε τις συνέπειες μιας διευρυμένης οικονομικής κρίσης και η δεύτερη πρόταση είναι ότι το γεγονός αυτό θα πάψει να υφίσταται όταν αλλάξουμε σαν κοινωνία την νοοτροπία μας. Ευτυχώς, μια μερίδα συμπολιτών μας -που συνεχώς πληθαίνει και αυξάνει την δυναμική της- έχει βαρεθεί να ακούει και μια τρίτη πρόταση: αυτή που υποστηρίζει ότι το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι μια κατάσταση παγιωμένη πάντα από τους πάνω ή τους άλλους και εμείς οι λίγοι και καλοί έχουμε τα χέρια μας δεμένα.
    Η Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγίας Βαρβάρας

μετράει ήδη έναν χρόνο λειτουργίας και αποτελεί μια πρωτοβουλία συνδημοτών μας (με βασικό πυρήνα 40 μελών) που μοιράζεται σε δύο βασικούς  και αλληλένδετους άξονες:

  • την ανάπτυξη ποικιλόμορφων δράσεων αλληλεγγύης προς οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που όντας οικονομικά ασθενέστεροι μοιραία βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο ανελέητο πρόσωπο της κρίσης που ούτως ή άλλως όλοι μας βιώνουμε
  • τον έμπρακτο αγώνα για την ανατροπή όλων εκείνων των συνθηκών που κατέστησαν την κοινωνική αλληλεγγύη μονόδρομο ενώ κάλλιστα θα αρκούσε να λειτουργήσει ως «βοηθητικό μονοπάτι» στο κύριο έργο ενός κράτους Δικαίου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  • Αρχές Οκτώβρη, η Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγ. Βαρβάρας πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη δράση: σχολικά είδη που προσφέρθηκαν από καταστήματα της περιοχής μοιράστηκαν σε 20 άπορες οικογένειες. Ακόμα δόθηκαν σχολικά είδη σε δασκάλους τοπικών σχολείων για να τα παραδώσουν με την σειρά τους σε παιδιά της τάξης τους, στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής βοήθειας που ταυτόχρονα δεν αφήνει  στα –πιο ευαίσθητα- μικρά παιδιά το στίγμα της αποδοχής βοήθειας.

  • Στο νοσοκομείο  «Αγία Βαρβάρα» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα την δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στην δημόσια υγεία για όλους και κυρίως για ανασφάλιστους και ανέργους.

  • Ακολούθησε η διοργάνωση και διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων της πόλης μας Νικηφόρο και Πολυνίκη και της ομάδας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όπου αντί εισιτηρίου ο κόσμος προσερχόταν με σακούλες γεμάτες τρόφιμα ανά χείρας. Έτσι πέραν ενός αθλητικού γεγονότος σε ένα κλειστό γήπεδο που είχε γεμίσει από την μαζική προσέλευση των συμπολιτών μας, επιτεύχθηκε και η διανομή τροφίμων για 50 περίπου οικογένειες. Στην εκδήλωση αυτή, παρευρέθηκε και αρκετός κόσμος που εξέφρασε την επιθυμία του να συνδράμει στην όλη προσπάθεια και έτσι ο βασικός πυρήνας της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε να μεγαλώνει και αριθμητικά αλλά να λαμβάνει δύναμη ψυχής  για το δύσκολο έργο του από την συλλογική ανταπόκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Πολυνίκη ανέλαβε την οικονομική στήριξη μιας τρίτεκνης οικογένειας, το μικρότερο μέλος της οποίας χρειαζόταν άμεσα βρεφικό γάλα. Συνδετικό κρίκο στην υπόθεση αυτή αποτέλεσε η σχετική έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε η Κ.Α.Α.Β. στην σελίδα που διατηρεί στο facebook.

  • Σειρά είχε ο στολισμός του «δέντρου της αλληλεγγύης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/12 στην πλατεία Ελευθερίας (Αναψυκτήριο Λίθος) όπου αυτή την φορά μαζεύτηκαν εκτός από τρόφιμα και παιχνίδια για τα παιδιά – χαρακτηριστικό είναι ότι επιστρατεύθηκε φορτηγό όχημα για την μεταφορά τους- με την συνδρομή συλλόγων σχολείων, αλυσίδων σουπερμάρκετ και καταστηματαρχών της περιοχής. Το γυναικείο νεανικό συγκρότημα 2ΙΤ  έντυσε μουσικά την εκδήλωση.

 

 

   Πέραν του ζητήματος της σίτισης (το οποίο στην πράξη φάνηκε ιδιαίτερα οξυμένο), η Κ.Α.Α.Β. έχει επικεντρωθεί στα ζητήματα της δημόσιας και προσβάσιμης από όλους Υγείας και Παιδείας. Τα μέλη της έχουν εξασφαλίσει την προσφορά εθελοντικής εργασίας από γιατρούς και εκπαιδευτικούς τόσο για την σύσταση Κοινωνικού Ιατρείου όσο και για την συγκρότηση  δωρεάν κοινωνικών εκπαιδευτικών μαθημάτων αντίστοιχα, και τα δύο όμως εγχειρήματα -όσο επιτακτικά και αν φαντάζουν και όσο μεθοδικά και αν σχεδιάστηκαν- προσκρούουν έως  σήμερα στον σκόπελο της απουσίας πολιτικής βούλησης εκ μέρους των αιρετών μας εκπροσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Δήμο επί 9 μήνες για παραχώρηση χώρου που θα φιλοξενήσει το Κοινωνικό Ιατρείο και ενώ είχε λάβει το κλειδί του χώρου του πρώην ΠΙΚΠΑ (στον οποίο πραγματοποίησε ανακαίνιση ακόμα και βιολογικό καθαρισμό για να είναι έτοιμος ως την τελευταία λεπτομέρεια) τελικώς η όλη συνεννόηση δεν είχε αίσιο τέλος. Αιτία στάθηκε η (μάλλον τυπολατρική και σε κάθε περίπτωση διαψευσμένη από το παράδειγμα άλλων δήμων) εμμονή της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στην προϋπόθεση ότι οι ασθενείς του Κοινωνικού Ιατρείου θα πρέπει να εγκρίνονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Η διαδικαστική αυτή δικλίδα φέρει ένα καίριο χτύπημα στο όλο σκεπτικό της Κοινωνικής Αλληλεγγύης: είναι σαφώς πρόθυμοι να δεχτούν ασθενείς και  από την Κοινωνική Υπηρεσία αλλά, αν τεθεί σαν αναγκαία συνθήκη, αποκλείονται εκ των προτέρων όλοι οι συνάνθρωποι μας ασθενείς που δεν ανήκουν στον δήμο μας, παρεμποδίζεται έτσι η παροχή βοήθειας χωρίς οποιοδήποτε άλλο κριτήριο πέρας της προφανούς ανάγκης του συνανθρώπου μας και στο τέλος-τέλος αναιρείται η διάθεση του εκάστοτε εθελοντή να δράσει μακριά από άμεσες ή έμμεσες διαθέσεις προβολής κομματικών χώρων και χωρίς συνδιαλλαγή με συναδέλφους σε σεβαστά πλην έμμισθα πόστα. Η Αλληλεγγύη επιζητά από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να διευκολύνουν το έργο της και ετοιμάζει την υποβολή νέας αίτησης αφού αποτελεί παράδοξο να αναγνωρίζονται από τον Δήμο καλούμενοι ακόμα και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, να συμμετέχουν σε δημοτική εκδήλωση αθλητικών σωματείων για συγκέντρωση τροφίμων αλλά να αποτελούν την μόνη συλλογικότητα της πόλης μας που δεν της έχει παραχωρηθεί στέγη από τον Δήμο.

Πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με επικείμενους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους λόγω χρεών ή διακοπή παροχής υπηρεσιών όπως είναι η ΔΕΗ μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Αλληλεγγύη για συμβουλευτική στήριξη ή περαιτέρω  διευκόλυνση επικοινωνίας με πιο εξειδικευμένες δομές (η Κ.Α.Α.Β. είναι σε συνεχή επαφή με την ΕΚΠΟΙΖΩ και έχει συμμετάσχει σε μάζεμα υπογραφών κατά των πλειστηριασμών, διαθέτει στις τάξεις της επίσης εθελοντές ηλεκτρολόγους για επανασύνδεση κομμένου ρεύματος).

Οι συνελεύσεις των μελών είναι ανοιχτές σε όλους: οποιοσδήποτε θέλει να πάρει μια ιδέα από τον αμεσοδημοκρατικό τρόπο (με παντελή απουσία ιεραρχίας ή προσωποκεντρισμού) που διέπει την λειτουργία και την λήψη αποφάσεων τους και να ενημερωθεί περαιτέρω για τις δράσεις τους, μπορεί να παρευρεθεί χωρίς καμία υποχρέωση.

Σχεδιάζεται ακόμα να λάβει χώρα εκδήλωση κοπής πίτας όπου κύριο μέλημα των οργανωτών θα είναι να δοθεί η ευκαιρία για διασκέδαση των συμμετεχόντων αφού και η ψυχαγωγία αποτελεί με την σειρά της μια σημαντική έκφραση αλληλεγγύης.


Στα πλαίσια μιας αλληλεγγύης που προάγει την ισοτιμία του εθελοντή με τον δέκτη , η οργάνωση αρνείται να επιτελέσει μια συνήθης μορφής φιλανθρωπία που παγιώνει την κοινωνική ανισότητα , συνεπώς δεν χρηματοδοτείται από κανέναν θεσμικό παράγοντα, εγχώριο ή μη, παρά μόνο από μεμονωμένους πολίτες. Να σημειώσουμε ότι sites και δομές του εξωτερικού (από Παρίσι και Βερολίνο μεταξύ άλλων) έχουν επιδείξει είτε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είτε θέληση για έμπρακτη βοήθεια με αποστολή εξοπλισμού για τις δράσεις της Αλληλεγγύης.

Η Κ.Α.Α.Β. απευθύνει έκκληση προς ιδιώτες για την παραχώρηση χώρου ώστε να στεγαστούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες της και να γεννηθούν νέες(συνελεύσεις μελών, διανομές, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικά μαθήματα). Πέραν του ότι η ύπαρξη σταθερού χώρου θα διευκόλυνε την επικοινωνία τόσο με άπορους συνανθρώπους μας που θέλουν να βοηθηθούν όσο και με λιγότερο άπορους συμπολίτες μας που επιθυμούν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια, η συγκέντρωση πρώτων ειδών (τρόφιμα, φάρμακα κ.λ.π.) περιορίζεται σημαντικά λόγω της απουσίας αποθηκευτικού χώρου.

Στοιχεία επικοινωνίας :
Τηλ. : 211.8000.161
Facebook: κοινωνική αλληλεγγύη Αγίας Βαρβάρας - Ιστότοπος: www.kaab.gr

Ας βγούμε από το σπίτι μαθαίνοντας και διεκδικώντας τα δικαιώματα μας