Διεθνής Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα

για το Σύνδρομο Down

με θέμα: «Σχολείο και Ένταξη»

 

 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας πραγματοποίησε Διεθνή Ημερίδα, με θέμα «Σχολείο και Ένταξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 12.00 έως 14.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μακρή Ζέττα, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο κ. Ψαχούλας Ιωάννης, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, ο κ. Θεοδωράκος Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Περιστερίου, η κ. Πάτσιου Στεφανία, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του 2 ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γ΄ Αθήνας και η κ. Ελευθεριάδου Δήμητρα, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής.
Η κ. Jurgita Sukeviciene, Αντιδήμαρχος της πόλης Άλυτους της Λιθουανίας, μίλησε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ειδική αγωγή και για τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση, ενώ ο κ. Θεοδωράκος Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Περιστερίου, παρουσίασε αντίστοιχα τις δομές που λειτουργούν στον Δήμο Περιστερίου. Η κ. Gabriele Dambauskaite, Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου στην πόλη Άλυτους της Λιθουανίας, ανέλυσε τα προγράμματα που υλοποιούνται με στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών/τριών με ειδικές ανάγκες στην σχολική κοινότητα, τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται και ανέδειξε τα εντυπωσιακά αποτελέσματά τους. Η εισηγησή της κ. Aldona Vilkeliene, καθηγήτριας στη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λιθουανίας, είχε τίτλο «Ελεύθερη Ολοκληρωμένη Προοπτική στην Εκπαίδευση των Διαθεματικών Τεχνών: Αξίες και Αρχές».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία από καρδιάς της κ. Ιόλης Αντωνοπούλου, Προέδρου της Ένωσης Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down «Ηλιαχτίδα». Η εισήγηση της κ. Μακρή Δήμητρας, Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, στην Ημερίδα είχε θέμα: «Σύνδρομο Down και τέχνη». Η μουσική ορχήστρα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Περιστερίου, με τη μεθοδολογία της Διαφοροποιημένης Διδακτικής Προσέγγισης στη Διδασκαλία των Τεχνών στην Ειδική Αγωγή, υπό την καθοδήγηση του κ. Μακρή Ιωάννη και τη συνοδεία της χορωδίας των υπαλλήλων της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, παρουσίασαν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Στη συνέχεια ο κ. Μακρής Ιωάννης ανέλυσε την παιδαγωγική μεθοδολογία D.D.A.T.A. & S.Τ.Ε.Α.Μ. στην Ειδική Μουσική Παιδαγωγική. Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η συνέντευξη του κ. Χρήστου Χριστακόπουλου, καλλιτέχνη με σύνδρομο Down, στον κ. Μακρή Ιωάννη, στον οποίο μίλησε για την πορεία της ζωής του, τις δυσκολίες και τα επιτεύγματά του.

Ο κ. Μαυροειδής Γιώργος, εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγ. Νικολάου, παρουσίασε την επιτυχή επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση στην κοινότητα μαθήτριας του σχολείου με σύνδρομο Down, η οποία πλέον εργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ξενοδοχείο στην Κρήτη. 


Eυχαριστούμε θερμά τους/τις ομιλητές/τριες, τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Περιστερίου, τους/τις Συμβούλους Εκπαίδευσης, κ. Γιατρά, κ. Κατωπόδη, κ. Πατσιομίτου, κ. Μπαμπασίδη, κ. Χατζηγιάννογλου, και όσους/ες μας τίμησαν με την παρουσία τους στην Ημερίδα.