ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ

ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

 

 

 

 

AGIA ELENH

 

 

 

 

Μεγάλη ημέρα η 14η Μαϊου 2017 για την Ορθοδοξία, την χώρα μας και την πόλη μας, καθώς η Αγία Βαρβάρα, θα υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης - της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου – από την Βενετία της Ιταλίας. Μαζί με το Ι. Λείψανο θα μεταφερθεί στην πατρίδα μας Σταυρός με Τίμιο Ξύλο, εκ των λεγομένων «θησαυρών» της Βενετίας. Το Τίμιο Ξύλο και το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης, θα παραμείνουν στον Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, από 14 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2017.

Το Ιερό Σκήνωμα έφθασε στη Βενετία το 1211, καθώς μετά την Δ΄ Σταυροφορία, κάποιος αξιωματούχος που ονομαζόταν Aicardo, το αφαίρεσε από το Ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης και το μετέφερε στην ομώνυμη βενετσιάνικη μονή. Έτσι 1700 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, το Ιερό Σκήνωμα μεταφέρεται σε άλλη χώρα, εκτός από την Κωνσταντινούπολη και τη Βενετία.

Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14/5/2017 στις 18:30 επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω και εν πομπή θα μεταφερθεί στον προσκυνηματικό Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ και την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ενώπιον του ΠτΔ και των εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διπλωματικού Σώματος.

Νωρίτερα το πρωί αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μεταβεί στην Βενετία, όπου σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα παραδοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος το σεπτό σκήνωμα το οποίο θα λιτανευθεί σττους Ορθοδόξους Κληρικούς, στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και εν συνεχεία μέσω ειδικής πτήσης θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Η «Αποστολική Διακονία», ο οργανισμός που ασχολείται με τη διοργάνωση του ιεραποστολικού και μορφωτικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια τις επαφές με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, προκειμένου να μεταφέρει το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα.

Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση 80 ετών από τη δράση και την προσφορά της Αποστολικής Διακονίας. Και το σύνθημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεταφορά του ιερού σκηνώματος που έχει επικοινωνήσει στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι: «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

Η Αποστολική Διακονία έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις για την υποδοχή του σκηνώματος στους Προέδρους της Δημοκρατίας και στους Πρωθυπουργούς όλων των Ευρωπαϊκών Χωρών, σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, στους δημάρχους των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, καθώς και στους βασιλικούς οίκους.

Η Αποστολική Διακονία, ο αρχαιότερος οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα έχει την ιδιαίτερη ευλογία, τιμή και ευθύνη της φιλοξενίας του Ι. Λειψάνου στον προσκυνηματικό Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, όπου σε καθημερινή βάση θα τελούνται λατρευτικές συνάξεις προς τιμήν της μεγάλης αυτής Αγίας.