"Το  Χαϊδάρι έχασε την αίγλη και το κύρος που είχε επί των θητειών Ντηνιακού"

 

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2010 με την παράταξη Μαραβέλια, γνωστός δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης ,με μία επιστολή φωτιά καίει στην κυριολεξία το Δήμαρχο καθώς και όλα τα στελέχη της διοίκησης  επιταχύνοντας έτσι τις εξελίξεις  διάλυσης της παράταξης του νυν Δημάρχου. Είναι φανερό ότι ο Μαραβέλιας είτε μείνει είτε φύγει, έχει συμπαρασύρει  στον πάτο ολόκληρη τη δημοτική του ομάδα.  Η εμπλοκή των περισσοτέρων σε πράξεις διαπλοκής και αδιαφάνειας τους οδηγεί πλέον όλους μαζί στην ολοκληρωτική κατάρρευση.  Τώρα, είναι  σχεδόν απίθανο στην περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να μεταπηδήσουν για να διασωθούν, άλλος συνδυασμός να δεχτεί να τους συμπεριλάβει στις τάξεις του,  καθώς δεν είχαν το ανάστημα να διαχωρίσουν έγκαιρα τη θέση τους στα όσα κραυγαλέα και κατακριτέα συνέβαιναν.
            
Μέσα από την επιστολή του, επισημαίνουμε  την αναφορά σχετικά με την ‘αίγλη και το κύρος που είχε το Χαϊδάρι επί των θητειών Κυριάκου Ντηνιακού’. Η αναφορά αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί θα μπορούσε να ερμηνευθεί ακόμη και ως μήνυμα στήριξης προς την πολύ πιθανή πλέον υποψηφιότητα ως δημάρχου του Βαγγέλη Ντηνιακού,η οποία έχει κατορθώσει  να συζητείται περισσότερο και από τις ήδη ανακοινωθείσες.Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας , σε δημοσκόπηση που έχει διεξαχθεί πρόσφατα και παρά τη μη επίσημη ανακοίνωσή της,ήδη διαθέτει σαφέστατο προβάδισμα έναντι όλων των άλλων γνωστών υποψηφιοτήτων.


Τα πιο καυστικά σημεία της επιστολής έχουν ως εξής:

 “Φθάσαμε να γινόμαστε πανελλαδικά ρεζίλι… Να παίζει το Χαϊδάρι στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τον “κολλητό” αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δήμαρχο του Μαραβέλια, για εκβιασμό και χρηματισμό”

“Κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Ο δήμος και το Χαϊδάρι να χάσουν την αίγλη και το κύρος που είχαν αποκτήσει επί των θητειών Κυριάκου Ντηνιακού, για να λέμε τα πράματα με το όνομα τους, ανεξαρτήτως με το αν συμφωνούσαμε ή όχι τότε μαζί του πολιτικά και κομματικά.”

“λαμόγια”, “εκβιαστές”, “σπείρα”, “νονοί”, “αρπαχτικά”, “άεργοι”, “αλεξιπτωτιστές”, κι άλλα τέτοια πολλά, κοντεύουν στις μηχανές αναζήτησης της “Google” να γίνουν συνώνυμες των στελεχών της διοίκησης του δήμου μας!!!

“Ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί ποίου συνδυασμού για να βάλει μπροστά τις μηχανές (και μάλιστα στο φουλ), προκειμένου να αρχίσει να παράγεται και πάλι έργο στο Χαϊδάρι;”


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής

Ο απολογισμός και οι παραδοχές, ήταν πάντα στις… δεσμεύσεις μου! 

 

Του Πάρι Κουρτζίδη

 Σε λίγους μήνες, το 2014, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, θα κληθούμε να επιλέξουμε τους νέους τοπικούς άρχοντες. Όπως λέγαμε (και) κάποτε… τους πιο άξιους πολίτες για να διοικήσουν τις πόλεις μας. Τον τόπο μας.
Η κρίση που διανύουμε όμως δεν είναι μόνο οικονομική… Έφτασε να γίνει (και) τέτοια, γιατί πρώτα επήλθε κρίση αξιών! Πλέον, άπαντες προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε μία εποχή που η κρίση έχει μετεξελιχθεί σε ανθρωπιστική!
Τι άραγε να έφταιξε, πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα; Η διαπλοκή; Η διαφθορά; Η αλαζονεία και η απληστία; Το (εκάστοτε) κομματικό κράτος και τα “δικά του παιδιά”;
Όλα αυτά μαζί, αλλά πρωτίστως οι δικές μας λάθος επιλογές! Τα κριτήρια με τα οποία λαμβάναμε αποφάσεις και κάναμε επιλογές. Γιατί αυτοί που επιλέγαμε ήταν κι αυτοί που μας διοικούσαν και σήμερα μας οδήγησαν εδώ… Εμείς, είμαστε αυτοί, που κάθε τόσο τους εγκρίναμε για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονταν! Και ποια ήταν τα (πραγματικά) κριτήρια; “Γιατί το είπε το κόμμα”. “Μου έκανε αυτό το ρουσφέτι”. “Μου έταξε αυτό ή το άλλο”. “Μου έδωσε δουλειά”. “Με κάλυψε σε εκείνη τη λαμογιά”. “Θα με βοηθήσει να κάνω αυτή την παρατυπία / παρανομία”. “Μου έσβησε κλήσεις”. “Έκανε τη μετάθεση στο παιδί μου”. Και για να μη πλατειάζω, οι ατάκες που άκουγε κανείς, ήταν αυτές κι άλλες πολλές, παρόμοιες μ’ αυτές, που όλοι μας ξέρουμε…
Οι δε επιλογές μας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο; Με τα ίδια κριτήρια ή και ακόμη χειρότερα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τόπο μου, για τον οποίο, το επιδιωκόμενο (μ’ αυτό το άρθρο) είναι που θέλω να μιλήσω. Για τον τόπο που γεννήθηκα, γαλουχήθηκα και που σήμερα (ξανα)ζω, αλλά και που πάντα αγαπώ.
Ποιος λοιπόν ήξερε τον Μαραβέλια στο Χαϊδάρι, όπως και τα στελέχη με τα οποία πρωτοδιοίκησε; Πως έγινε η επιλογή τους και πως εν τέλει η εκλογή τους; Αλλά και οι παλιοί που ήταν μαζί του, εξαρχής ή και μετέπειτα, τι πεπραγμένα είχαν μέχρι τότε στον τόπο μας; Τι ακούγαμε στα καφενεία, στις λαϊκές, τους δρόμους και τις πλατείες; “Μου έκανε ρουσφέτι απ’ το πολιτικό γραφείο που ήταν”, “τον έβαλε το κόμμα”, “είναι του τάδε υπουργού / βουλευτή”, “πήρε το χρίσμα”, “δεν την/τον ξέρω αλλά μου την/τον υπέδειξαν”, “πίνουμε μαζί καφέ”, “παίζουμε πρέφα” κλπ. Και για να μη γινόμαστε ισοπεδωτικοί, τον μοναδικό καλό λόγο για τον οποίο οι δημότες του Χαϊδαρίου εξέλεξαν στο ανώτερο τοπικό αξίωμα, τον σημερινό Δήμαρχο Δημήτρη Μαραβέλια, ήταν ότι δεν το ήξεραν.
Οι περισσότερες και οι περισσότεροι, πίστεψαν ότι κάτι καινούργιο θα γεννηθεί στο Χαϊδάρι και πως τα πράματα θα αλλάξουν… προς το καλλίτερο. Θύμα τους, μάλιστα, αργότερα, το 2010, έστω και για λίγους μήνες, υπήρξα κι εγώ, ο ίδιος! Μην παρακολουθώντας από κοντά τα τοπικά δρώμενα (μέγα λάθος μου, ομολογώ!), κατά την πρώτη (και μόνο) περίοδο της διοίκησης Μαραβέλια, όταν πια επέστρεψα (το 2009), ένα χρόνο πριν από τις τελευταίες εκλογές, πίστεψα, κι εγώ, στις δήθεν ειλικρινείς προθέσεις και υποσχέσεις του, πως “επειδή έπαθε και έμαθε απ’ τα λάθη του” -όπως μου εξομολογούνταν-, πλέον, θα ήξερε τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο διοικούσε και πολιτευόταν. Για να μη σας κουράζω, το 2010 συμμετείχα ενεργά και καταλυτικά για την επανεκλογή του. Όμως, όπως του είχα δεσμευθεί και προμηνύσει, αν έβλεπα ότι δεν αλλάζει τίποτα και πως οι δεσμεύσεις του απέναντι μου, αλλά και γενικότερα, δεν ακολουθούνται, δεν θα δείλιαζα να καταγγείλω τη διοίκηση του, ακόμη κι αν ήταν μικρό το χρονικό διάστημα απ’ την επανεκλογή του, λέγοντας τα πράματα με το όνομα τους... Και έτσι τελικά έγινε! Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΟΥ να αποχωρίσω από τον συνδυασμό του, αν διαφωνούσα με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας του –όπως εγκαίρως και δικαίως έπραξα-, αλλά και από οποιοδήποτε αξίωμα κι αν κατείχα ή μου έταζε ως αντάλλαγμα ότι θα έχω (όπως έκανε…), προκειμένου να σιωπήσω και να κιοτέψω… ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ! Απ’ τους πρώτους μήνες κιόλας της επανεκλογής του, δεν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του δήμου ούτε ένα μικρό έργο για την Αστυθέα, που ήταν και μία απ’ τις βασικές προϋποθέσεις για να συμμετέχω ενεργά μαζί του, ενώ, την ίδια ώρα, μοίραζε, για δήθεν παρεχόμενες υπηρεσίες, χρήματα αφειδώς σε ημέτερους και κουμπάρους! Ήξερε για τον Λιακόπουλο και τον κάλυπτε, όπως και άλλες/ους…
Γι’ αυτό έθεσα τον εαυτό μου υποψήφιο για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Και γι’ αυτό στηρίχθηκα και υποστηρίχθηκα, ως ανεξάρτητος και αμερόληπτος, από ενδοπαραταξιακές δυνάμεις και πρόσωπα, που ήθελαν να αντισταθούν, όπως και από δυνάμεις και πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Κι ενώ εξελέγη πρώτος και με διαφορά στις δύο (και μοναδικές) εκλογικές αναμετρήσεις, η διοίκηση Μαραβέλια δεν επέτρεψε μια τρίτη εκλογική διαδικασία, ως όφειλε ηθικά και πολιτικά να πράξει, καθώς γνώριζε ότι εκλεγόμουν. Τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε; Ποιοι λόγοι δεν το άφησαν; Ποια πρόσωπα έδιναν διακαώς μάχη για να μην εκλεγεί Συμπαραστάτης;;; Ήταν και είναι αυτές και αυτοί, που πήραν αξιώματα, κοιτώντας να έχουν ένα εύκολο μισθό σε μια περίοδο γενικότερης οικονομικής κρίσης. Να έχουν εξουσία και μέσω αυτής, πρόσβαση στις ρεμούλες και τις καταχρήσεις. Ήταν και είναι αυτοί, που είτε δείλιασαν να αφήσουν την “πίτα” και την “καρέκλα” είτε φοβήθηκαν τις αποκαλύψεις των πομπών, των σκανδάλων και των διαπλοκών τους. Και μ’ αυτά και μ’ αυτά, φθάσαμε να γινόμαστε πανελλαδικά ρεζίλι… Να παίζει το Χαϊδάρι στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τον “κολλητό” αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δήμαρχο του Μαραβέλια, για εκβιασμό και χρηματισμό! Κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Ο δήμος και το Χαϊδάρι να χάσουν την αίγλη και το κύρος που είχαν αποκτήσει επί των θητειών Κυριάκου Ντηνιακού, για να λέμε τα πράματα με το όνομα τους, ανεξαρτήτως με το αν συμφωνούσαμε ή όχι τότε μαζί του πολιτικά και κομματικά.
Και τι έκαναν τα στελέχη της διοίκησης Μαραβέλια; Οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι του; Κιότεψαν για να μη χάσουν θέσεις–κλειδιά (για εξουσία και χρήμα), αλλά και για να μην έχουν την κατάληξη του Λιακόπουλου…
Η διοίκηση Μαραβέλια πλέον πως χαρακτηρίζεται στο Χαϊδάρι, αλλά και σ’ ολόκληρο το πανελλήνιο; Με ποια κοσμητικά επίθετα την “περιλούζουν”; Λέξεις όπως “λαμόγια”, “εκβιαστές”, “σπείρα”, “νονοί”, “αρπαχτικά”, “άεργοι”, “αλεξιπτωτιστές”, κι άλλα τέτοια πολλά, κοντεύουν στις μηχανές αναζήτησης της “Google” να γίνουν συνώνυμες των στελεχών της διοίκησης του δήμου μας!!!
Και το σαφές πλεονέκτημα της “νέας” και “άφθαρτης” γενιάς πήγε στα τάρταρα… Οι δημότες του Χαϊδαρίου και όχι μόνο αυτοί, όλοι που δεν τους ήξεραν, τους έμαθαν… Δικαίως ή αδίκως, πλέον τους ξέρουν με τα παραπάνω προσωνύμια! Και για αυτό και μόνο το λόγο μπορεί να πει κανείς ότι απέτυχαν παταγωδώς! Ούτως ή άλλως όμως απέτυχαν και πολιτικά και διοικητικά, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα έργο της προκοπής, αν και έλαβαν –ειδικά την περίοδο 2004 – 2009, απίστευτα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια! Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και ακόμη και τώρα, σήμερα, καλούνται να λογοδοτήσουν για το πώς και το γιατί εξακολουθούν αδίσταχτα και απροκάλυπτα να τολμούν να σπαταλούν τόσο χρήμα: Εγχώριο και Ευρωπαϊκό… Καλούνται να απολογηθούν για τον τρόπο  που ζουν, καρπούνται και πολιτεύονται, έχοντας έπαρση, αλαζονεία, απληστία και πάνω απ’ όλα ανεκδιήγητο θράσος!
Και που πάμε; Τώρα τι κάνουμε; Ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη διοίκηση, η οποία θα κληθεί σύντομα να ξεπλύνει την ντροπή για τον τόπο μας και τη γενιά μας, τη γενιά των νέων ανθρώπων, που όμως σε αντίθεση με την “αυλή Μαραβέλια”, εργάζεται και παλεύει για να ζήσει, πριν και ανεξαρτήτως απ’ το αν αναλάβει να διοικήσει; Ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί ποίου συνδυασμού για να βάλει μπροστά τις μηχανές (και μάλιστα στο φουλ), προκειμένου να αρχίσει να παράγεται και πάλι έργο στο Χαϊδάρι;

Επειδή, λοιπόν, προσωπικά, πιστεύω πολύ στη ρήση του Πλάτωνα: "Μια απ’ τις τιμωρίες μας -του να μην ασχολούμαστε με την πολιτική- είναι να μας κυβερνούν οι κατώτεροι μας...", σύντομα, οσονούπω, θα επανέλθω, λιτά αλλά και κατηγορηματικά, για να τοποθετηθώ, σχετικά με το πώς θα δράσω και θα επιδράσω, ούτως ώστε να εκλεγούν ο πιο άξιος Δήμαρχος και η πιο άξια διοίκηση που θα μπορούσε να έχει σήμερα αυτός ο τόπος… Το Χαϊδάρι μας!