Σκέψεις  για τον αθλητισμό και την οικονομική

ανακούφιση των Χαϊδαριωτών

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ

 

 SKITZO


Οι θέσεις που ακολουθούν προετοιμάστηκαν προεκλογικά στα πλαίσια συγκρότησης του «Διάφανου Δήμου». Η πίεση του χρόνου και οι οργανωτικές μας αδυναμίες δεν επέτρεψαν την συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο, ούτε καν με τον επικεφαλής του συνδυασμού Κώστα Ασπρογέρακα. Είναι λοιπόν προσωπικές θέσεις και ας μην ανησυχήσει ο αναγνώστης …δεν άλλαξε η δημοτική αρχή! Η λήξη της σχολικής χρονιάς συνδυάζεται με απολογισμούς και προγραμματισμούς. Στον σχετικό προβληματισμό επιδιώκεται να συμβάλουν τα παρακάτω:


1) Η άθληση των νέων αλλά και των μεγαλύτερων είναι μια κοινωνική κατάκτηση και η πολιτεία οφείλει να εργάζεται για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στους αθλητικούς χώρους. Στο δήμο μας υπάρχει αυξημένη συμμετοχή στα προγράμματα αθλητικών συλλόγων επί πληρωμή και έχει υποχωρήσει δραματικά, αν δεν έχει εξαλειφθεί, η παροχή δωρεάν αθλητικής εκπαίδευσης και βελτίωσης φυσικής κατάστασης.


2) Ως δημοτική αρχή οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο και πόρο του δήμου αλλά και να ασκήσουμε πολιτική πίεση στην κεντρική διοίκηση ώστε να παρέχονται δωρεάν αθλητικές υπηρεσίες και στους δημότες του Χαϊδαρίου.
Όμως, δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα και αυτή δεν είναι άλλη από την επιχορηγούμενη από τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκπαίδευση των παιδιών στις «ακαδημίες» διαφόρων συλλόγων.


3) Σαν συνέπεια και όσων έχουμε υποστηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου, πρόθεσή μας είναι να επιβάλλουμε διαφάνεια στην κατανομή των αθλητικών χώρων και των χρεώσεων που επιβάλλουν οι ομάδες στις οικογένειες. Με απλά λόγια, όσο ο Δ. Χαϊδαρίου δεν έχει την οικονομική και διοικητική δυνατότητα να στηρίξει αυτόνομα την άθληση των παιδιών μας, όποιος σύλλογος απολαμβάνει την δωρεάν χρήση εγκαταστάσεων του δήμου, οφείλει να εξαντλεί κάθε περιθώριο για να επιτυγχάνει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των δοκιμαζόμενων γονέων -όλων των γονέων!- και αθλητών. Οφείλει δηλαδή, μέσω της οικονομικής λογοδοσίας του, προαπαιτούμενο για εμάς ώστε να συνεργάζεται με το δήμο, να αποδεικνύει πως οι χρεώσεις του αφορούν το κόστος και μόνο της άθλησης των παιδιών, όχι άλλα διοικητικά κόστη, ανάγκες για πρωταθλητισμό κ.ά. 


4) Καθαρές κουβέντες: ο πρωταθλητισμός χρειάζεται και μπορεί να βρίσκει πόρους από τα μέλη των συλλόγων και τους χορηγούς, το αρμόδιο υπουργείο ή άλλους φορείς. Για εμάς προέχει η υγεία των παιδιών του Χαϊδαρίου μέσω και της άθλησης. Χαιρόμαστε για τους πρωταθλητές που προκύπτουν μέσω της δουλειάς των συλλόγων στην πόλη, παρέχουμε υποδομές και για τον πρωταθλητισμό,  όμως σαφώς δεν είναι προτεραιότητα μας.


5) Εκτός από τις ομάδες, χώρο και χρόνο στα γήπεδα χρειάζονται και οι μη ενταγμένοι σε συλλόγους αθλούμενοι. Και αυτοί αποτελούν ισότιμους συνομιλητές για εμάς, ανεξαρτήτως της δυσκολίας εκπροσώπησής τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε και περισσότερο ευαίσθητοι απέναντί τους διότι  διαπιστώνουμε την αδιαφορία που συχνά εισπράττουν.


6) Η συντήρηση αθλητικών υποδομών και η κατασκευών νέων απαιτούν πολλά χρήματα που καταβάλλουν κι όσοι δεν αθλούνται, συνταξιούχοι, ολημερίς και ολονυκτίς εργαζόμενοι και πολλοί άλλοι, ακόμη και οι άνεργοι! Οφείλουμε να τους ενημερώνουμε και να αποδεικνύουμε πως πονάμε τους κόπους τους, τους φόρους τους.


7) Αντιστοίχως και όσοι αθλούνται οφείλουν να φροντίζουν για την ελάχιστη δυνατή φθορά στις εγκαταστάσεις ώστε να τις απολαμβάνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ανάλογη οφείλουμε να ‘ναι η προσέγγισή μας και στα σχολεία, προαύλια και κτίρια, που φιλοξενούνται αθλητικές εκδηλώσεις, όπου κι εκεί οι βανδαλισμοί, παιδιάστικοι ή μη, βαρύνουν το μέλλον των νέων και πικραίνουν το παρόν των ενηλίκων που πληρώνουν.


8) Συντηρημένοι και προσεγμένοι αθλητικοί χώροι είναι προϋπόθεση για ασφαλή άθληση και φιλοξενία επισκεπτών. Η ασφάλεια των χώρων συνεπάγεται και κανόνες χρήσης και λειτουργίας ώστε π.χ.  να μην κινδυνεύουν οι δρομείς από τους περιπατητές και το αντίθετο!


9) Σε ότι αφορά την διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων σε συλλόγους που δεν αποδέχονται το πλαίσιο διαφάνειας που ήδη περιγράψαμε, πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουν στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας αυτών αλλά και  να έχουν προτεραιότητα οι συνεπείς, προς τους δημότες, φορείς. Έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες-δημότες να γνωρίζουν πως διοικείται και προσφέρει στην πόλη η κοινωνική περιουσία τους.


10) Τέλος, επειδή η παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα «συνεταιριστικά» ή «συλλογικά», δείχνει να μην έχει τέλος στο Χαϊδάρι και επειδή οι (μη-) αντιδράσεις άλλων δημοτικών σχηματισμών – παρόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο ή/και υποψηφίων- είναι τουλάχιστον ανησυχητικές ως προς τον (μη-)έλεγχο στον κρίσιμο αυτό τομέα, δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό μέσο τους αθλητικούς χώρους και το δικαίωμα ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων σε αυτούς.
Μ’ αυτό το πνεύμα θα είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο του αθλητισμού που νοιάζεται αφιλοκερδώς για την προαγωγή όλων των αθλημάτων και στον τόπο μας, το Χαϊδάρι.
Το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν μικρά δείγματα διαφάνειας με πρωταγωνιστή τον στίβο αλλά και αρκετές εκδηλώσεις αλληλεγγύης  από αρκετούς φορείς. Η προσπάθεια μας θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω διαφάνεια και ανακούφιση των αθλούμενων, προσπάθεια που αφορά όσους θέλουν να δώσουν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους σ’ αυτό που όλοι αγαπάμε : την άθληση για όλους, παιδιά και μεγαλύτερους, για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.


 Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι κοινές με άλλους συμπολίτες μας. Η παρουσία τους στον αναγκαίο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους θα τον καταστήσει εποικοδομητικό και αποτελεσματικό. Στο πίνακα που συνοδεύει το κείμενο αποδελτιώνονται νομοθετημένες διατάξεις και όροι για τις σχέσεις δήμου και συλλόγων.


ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
www.kimonfountoulis.blogspot.com

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΤΡΙΤΩΝ

 

 

Προαιρετική δυνατότητα χρηματικής επιχορήγησης συλλόγων:
Μέγιστο (max) 1,5% τακτικών εσόδων (συνολικά για όλους τους συλλόγους) π.χ. για έσοδα 20.000.000 ευρώ (max = 300.000).
ΟΧΙ για σκοπούς ψυχαγωγίας – διασκέδασης.
Απαραίτητη προϋπόθεση
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΔΚ, άρθρ. 202)


Προαιρετική δυνατότητα
Παραχώρηση χρήσης δημοτικών (μόνο ιδιοκτησίας δήμου) ακινήτων:
Απαραίτητες προϋποθέσεις: 1) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, 2) Ο σκοπός που επιδιώκεται με τη διάθεση αυτή εξυπηρετεί το δημοτικό συμφέρον (ΚΔΚ, άρθρ. 185 και ΚΔΚ, άρθρ. 178)


Ασυμβίβαστα – Κωλύματα Δημοτικών Συμβούλων
Πρόσωπα που συνδέονται με το δήμο με σύμβαση… πάνω από 5.000 ευρώ δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι ή δημοτικού σύμβουλοι (άρθρ. 14 Ν.3852/2010).
Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στο Δ.Σ. ή όργανά του για θέμα που έχει ηθικό ή υλικό συμφέρον (άρθρ. 11, παρ. 5 & 7) «Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χαϊδαρίου»


Ασυμβίβαστα – Κωλύματα μελών Δ.Σ. Αθλητικών Σωματείων:
Απαγορεύεται στο Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου να συνάπτει συμβάσεις εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έργου, προμηθειών ή οποιοσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα, με μέλη του Δ.Σ. με τις συζύγους, τα τέκνα, τους γονείς και τα αδέλφια τους ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Η έκπτωση διενεργείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου (Ν.2725/1999, άρ. 4).


Φορολογικές υποχρεώσεις αθλητικών σωματείων:
Το αθλητικό σωματείο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί δύναται με απόφαση Δ.Σ. να ορίζει αντίτιμο. Στην περίπτωση αυτή το σωματείο έχει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρ. 2 του ΚΒΣ (π.δ. 186/1992 ΦΕΚ 84/Α/1992), -αρ. 7 παρ. 2 Ν. 2725/1999.
                                                                                                              Κ.Φ. 2013