ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ!

Γιώργος Τσίγκας :

 

Ο καθηγητής Φυσικής αγωγής που διδάσκει αφιλοκερδώς στους μαθητές του και την τέχνη της Φωτογραφίας

 

  

 

  

 

   

 

 

Έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει ή εργάζονται στο Κορυδαλλό. Τιμούν τη πόλη μας και τιμή μας που βρίσκονται ανάμεσά μας. Που έχουν διακριθεί για τις προσπάθειες και τις γνώσεις τους, που τις προσφέρουν απλόχερα όπως και τις εμπειρίες τους . Που μας έχουν κάνει να τους αγαπάμε, να τους εκτιμάμε, να τους σεβόμαστε!

 

Τον Γιώργο τον γνώρισα το 1988 όταν ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής και ένας από τους συντελεστές που βοήθησε να λειτουργήσει με επιτυχία ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Κορυδαλλού.

Χαθήκαμε! Τον ξανασυνάντησα μετά από 10 χρόνια. Το 1999. Τότε ήταν υπεύθυνος των παιδικών τμημάτων του σχολικού αθλητισμού και των εκδηλώσεων του Αθλ΄Οργανισμού έως το 2002.

Τον Χειροκροτήσαμε ως πρωταθλητή Ελλάδος στο στίβο με κορυφαία επίδοση στην κατηγορία εφήβων στα 10km βάδην σε διεθνή συνάντηση στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη με επίδοση 47.43.06 το 1978. Τον ίδιο χρόνο και στη Θεσσαλονίκη στο ίδιο άθλημα. Επίσης ,για την συμμετοχή του στο παγκόσμιο κύπελο το 1985 στο Rousse της Βουλγαρίας.

O Γιώργος ξεκίνησε την αθλητική του δράση από μαθητής . 15 χρόνων πήρε μέρος στον κλασσικό μαραθώνιο και ήταν ο νεότερος αθλητής που τερμάτισε σε 3.1/2ώρες.

Η Εντυπωσιακά σκληρή δουλειά του ως προπονητής στίβου με Κορυδαλλιώτες αθλητές ανέδειξε 8 πρωταθλητές με συμμετοχές στις Εθνικές ομάδες και κάποιοι από αυτούς είχαν και βαλκανικές συμμετοχές και σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ακόμα και σε Ολυμπιακούς αγώνες όπως η Πάτσου Φρόσω Α! στα 100 νεανίδων και Β στα 200 και με 2 ολυμπιακές συμμετοχές, οι Γλύκας Θωμάς στο άλμα εις μήκος, Ρέκκας Βασίλης στα 300,400 και 4χ400 βαλκανιονίκης, Ζάχαρης Τάσος στα 10km, OΓιουβανάκης Αντώνης στο δίσκο κατηγορία παίδων, Μανωλόπουλος Απόστολος στη σφαιροβολία και ο Βόσσος Βασίλης στα 3000μ.κατηγορία παίδων, όλοι πρωταθλητές και οι περισσότεροι μέλη της Εθνικής μας.

Τα τελευταία όμως χρόνια τα ενδιαφέροντα και οι ενασχολήσεις του έχουν εμπλουτιστεί και είναι αυτά που θέλουμε να μάθουμε!

 

  • Κε Τσίγκα πόσο καιρό σε απασχολεί η εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη πορεία σου στην τέχνη της φωτογραφίας; Από πότε ξεκίνησες και ασχολείσαι; Για να μάθουν και οι αναγνώστες μας αυτή σου την δραστηριότητα;

 

Θα μπορούσα να ορίσω την αρχή πολλά χρόνια πίσω, όταν ως παιδί απόκτησα την πρώτη μου χάρτινη !!μηχανή. η αργότερα ως έφηβος την πρώτη μου κανονική μηχανή η όταν αποτύπωνα τοπία, γιορτές εκδηλώσεις. Ακόμα και όταν μετά από χρόνια έκανα αθλητικό φωτορεπορτάζ για λογαριασμό περιοδικού. Σιγά σιγά υποθέτω. Όταν πριν 6 χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με την φωτογραφία ως τέχνη ,απογειώθηκα. Οι σχολές ΕΡΤΕΚΟ του Δήμου μας είναι ένας τομέας που παράγει πολιτισμό. Εκεί ευτύχησα να έχω ως δάσκαλό μου τον Κο Σιμάτο Χρήστο η συμβολή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μου.

 

  • Γιατί φωτογραφίζεις;

 

 

- Γιατί θέλω να αφηγηθώ στιγμές, να εκφραστώ μέσα από τον φακό και να αποτυπώσωσυναισθήματα. Το κλικ της μηχανής δίνει εκφραστική δύναμη στο δημιουργό. Το χρώμα και το γκρίζο, το αρνητικό και το θετικό, το ανοίκειο και το οικείο, το μοναχικό και το μαζί, συνεισφέρουν μέσα από αυτήν τη αντίρροπη σχέση και δημιουργούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που πιστεύω ότι μπορεί να αποτυπωθεί κυρίως, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.  

 

  • Ποιά είναι τα θέματά σου;

 

- Οτιδήποτε με ένα κλικ αγγίζει τη φαντασία και έρχεται σε επαφή με το ρεαλισμό των αισθήσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσής μου. Σημεία αναφοράς μου είναι ο άνθρωπος κυρίως στον χώρο που τον περιβάλλει, η φθορά της ύλης, βάρκες, ανάδειξη γεωμετρικών σχημάτων και μοτίβων, η γοητεία της μοναξιάς καθώς και τα τοπία, με μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών μου να είναι ασπρόμαυρες γιατί μου προσφέρουν την εκφραστική λιτότητα που θέλω και αναδεικνύω τα συναισθήματά μου.

 

  • Μέχρι σήμερα ποιες είναι οι δραστηριότητές σου στη φωτογραφία;

 

-Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής στο 8ο γυμνάσιο Κορυδαλλού με επιλογή το ποδόσφαιρο αλλά δηλώνω και εραστής της τέχνης της φωτογραφίας σε τέτοιο βαθμό που τη τέχνη αυτή την έχω μεταφέρει και σε μαθητές μου που τους προσφέρω μαθήματα φωτογραφίας οικιοθελώς και αφιλοκερδώς. Έχω παρακολουθήσει 6 χρόνια μαθήματα φωτογραφίας στα ΕΡΤΕΚΟ του Δήμου Κορυδαλλού έχοντας δάσκαλο τον Κο Χρήστο Σιμάτο αλλά και τον φωτογράφο Κο Κοψαχείλη Χρήστο..

Έχω λάβει μέρος σε πάνω από 15 ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 2011 παρουσίασα την πρώτη μου ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού με θέμα ¨λίγο χρώμα σε φόντο γκρίζο¨. Φωτογραφίες μου με διακρίσεις έχουν αναρτηθεί στο περιοδικό ¨Φωτογράφος¨, ενώ στον πρόσφατο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας βραβεύτηκα με τον Α! έπαινο( έγχρωμη φωτογραφία –ελεύθερο θέμα) και αντίστοιχες (δηλαδή Α! έπαινο;) τιμητικές διακρίσεις στις κατηγορίες ασπρόμαυρη φωτογραφία και portfolio. Έχω επιμεληθεί 4 ομαδικές εκθέσεις των μαθητών μου απ΄το 8ο Γυμνάσιο.

 

  • Σε εκθέσεις εκτός της ατομικής έχεις λάβει μέρος;

 

- Βέβαια. Εκτός αυτών που ανέφερα παραπάνω  13/8-29/9/2013 πήρα μέρος σε έκθεση στην Φιλανδία , στο Ελσίνκι με τίτλο Hellenicmodernculture.HellasSummer. SeaandSunυπό την αιγίδα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας της οποίας είμαι μέλος.

8-18/8/2013 στην Αίγινα υπό την αιγίδα του συλλόγου ¨Αίγινα εθελοντής¨ ,

26/11-14/12/2012 Στο Π.Κ. Δήμου Κορυδαλλού υπό την αιγίδα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού Δ.Κ.

2-15/10/2012 στον Ορωπό υπό την αιγίδα του τομέα πολιτισμού του Δ. Ωροπού.

15-30/3/2012 στο Π.Κ. του Δ. Κορυδαλλού υπό την αιγίδα του.

3/12/2011-3/2/2012 στη galleryM`ArtSpaceστο μπαζάρ καλλιτεχνών

21/10-12/11/2010 στο Π.Κ Δήμου Κορυδαλλού υπό την αιγίδα του, με θέμα¨5 κλικ σε μια συνάντηση¨.

 

 

  • Διακρίσεις, βραβεύσεις, φαντάζομαι υπάρχουν.

 

- Ναι βέβαια. Εχω τιμηθεί από συλλόγους γονέων, τον Αθλητικό Οργανισμό Δ.Κορυδαλλού, την Νομαρχεία Πειραιά, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Πειραιά, το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου. Το 2012 Α! βραβείο και σύνολο τιμητικών διακρίσεων στον ανοιχτό διαγωνισμό του Δήμου Ορωπού, και τιμητική διάκριση σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Ε.Φ.Ε

2013 Α! παγκόσμιος διαγωνισμός από την παγκόσμια ομοσπονδία φωτογράφων, τιμητική ανάρτηση στην κατηγορία TRAVEL.

A! έπαινος σε έγχρωμη και τιμητικές διακρίσεις σε ασπρόμαυρη και portfoli0 σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Ε.Φ.Ε. Τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό φωτογραφίας του συλλόγου ¨Αίγινα Εθελοντής¨ και συμμετοχή στην τελική επιλογή του παγκόσμιου διαγωνισμού στην κατηγορία portfolioτης NIKONPhotoconsept.

Τώρα που μιλάμε έμαθα ότι ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας με θέμα ¨Θάλασσα¨ και μου ανακοίνωσαν ότι πήρα την Α και Β θέση στην έγχρωμη φωτογραφία και την Β και Γ στην ασπρόμαυρη ανάμεσα σε 346 δημιουργούς. Ολα αυτά που σας λέω έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά : 2013 ¨PHOTONET¨ φιλοξενούμενος σε δισέλιδο αφιέρωμα. 2013 ¨ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ¨ με θέμα ¨παιδί και φωτογραφία¨ 2012 Δισέλιδο αφιέρωμα από το ηλεκτρονικό περιοδικό της Ε.Φ.Ε. 2012 ¨ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ¨ με θέμα ¨Θάλασσα¨, 2010 με θέμα¨ η πόλη μου¨ Γ! βραβείο, 2009 με θέμα ¨καλοκαιρινά στιγμιότυπα¨ Και στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ αρκετές φορές έχουν δημοσιευθεί η καλλιτεχνική μου δράση μου αλλά και τα μαθήματα φωτογραφίας πέραν του μαθήματος και αφιλοκερδώς στους μαθητές μου, του 8ου Γυμνάσιου Κορυδαλλού.

 

   

 

 

  • Τι θεωρείς σημαντικό στην φωτογραφική σου καριέρα;

 

- Δεν είναι ένα. Σημαντικό είναι τα σχόλια των επισκεπτών. Κάποια διάκριση. Ακόμα και μια συμμετοχή. Μια δημοσίευση. Η άδολη αγάπη που μου προσφέρουν και το δείχνουν οι μαθητές μου τους οποίους ευχαριστώ πολύ . Όπως ευχαριστώ πολύ και τον συνάδελφό μου Κο Καρακαϊδό Ηλία που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη της ομάδας.

 

  • Όποιος θέλει να ενημερωθεί για περισσότερα πράγματα που σε βρίσκει;

 

- Έχω blog. Στο Tsigasgiorgos.blogspot.gr

 

  • Γιώργο Τσίγκα με όσα μάθαμε για σένα ξαφνιαστήκαμε. Μπράβο! Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

 

- Εγώ σας ευχαριστώ.