ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ

 

 

 

 

Ηρακλής Δρούλιας: 

«ΝΑΙ στην Ευρώπη – ΝΑΙ στο ευρώ – ΝΑΙ στην Ελλάδα»

 

Την Κυριακή όλοι οι πολίτες καλούμαστε με την ψήφο μας να λάβουμε αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Θεωρώ ότι σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, είναι καθήκον όλων όσοι διεκδικήσαμε την ψήφο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα, γιατί οι αποφάσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της χώρας και το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρή και υπολογίσιμη άποψη. Θέλουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευημερίας, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας. Μια Ελλάδα που όλοι θα θαυμάζουν και θα υπολογίζουν και όχι μια Ελλάδα που θα λοιδορείται, θα χλευάζεται και θα πεινάει. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μια συντηρητική στροφή. Από «Ευρώπη των αξιών, των λαών και της ενότητας» έχει γίνει «Ευρώπη της λιτότητας και του διχασμού». Οι Έλληνες πολίτες έχουν δυστυχώς υποφέρει από αυτήν την πολιτική επιλογή. Η δημοσιονομική μας αδυναμία, σε συνδυασμό με την έλλειψη βούλησης των ελληνικών κυβερνήσεων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσουμε, έστρωσαν το δρόμο αυτής της πολιτικής. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια δική μας απόφαση για να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά και όχι με γραφικότητες και εκβιασμούς. 

 

Γιατί η Ευρώπη δεν είναι ούτε ο εχθρός μας, ούτε ο τιμωρός μας. Η Ευρώπη -παρά τις δυσλειτουργίες της- είναι ο φυσικός μας χώρος. Είναι η πηγή εκσυγχρονιστικών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Είναι ο φορέας που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι το δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ευνομούμενο και παραγωγικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να λειτουργεί η πατρίδα μας.

 

Η επόμενη μέρα του ΝΑΙ θα είναι δύσκολη. Θα χρειασθούν θυσίες. Αλλά θα αποφευχθεί η καταστροφή. Μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι να δοθεί μια ενιαία εθνική προσπάθεια από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και οι θυσίες να συνδυαστούν με τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη το ελληνικό κράτος, στο δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό. Για να μπορέσουμε να έχουμε επιτέλους έναν υγιή και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού τομέα, με επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. 

 

Το σημερινό δίλημμα της χώρας δεν πρέπει να σχετίζεται με πολιτικές αποχρώσεις, καταβολές και ταυτίσεις. Η μεγάλη μερίδα του κόσμου που θα ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αποτελείται τόσο από προοδευτικούς όσο και από συντηρητικούς. Αποτελείται από ανέργους, από ελεύθερους επαγγελματίες, από μισθωτούς. Αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν αποσύρει τα χρήματα τους από τις ελληνικές τράπεζες. Αποτελείται και από ανθρώπους που δεν έχουν πλέον καταθέσεις, που έχουν μειωμένες συντάξεις, που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους. Αποτελείται από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη σκληρότητα και την αδιαλλαξία των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά που περιμένουν παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις όχι ως όχημα άσκησης πίεσης από το εξωτερικό, αλλά ως μία σοβαρή ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι αυτοί, όλοι εμείς που θα ψηφίσουμε ΝΑΙ θεωρούμε μονόδρομο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η περίοδος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα ξεκίνησε μετά από μια εθνική τραγωδία και αποτέλεσε τη μοναδική περίοδο σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας παρά τις παθογένειες, οι οποίες οδήγησαν στην κρίση των τελευταίων ετών. Ανήκω σε αυτούς που γεννήθηκαν όταν στην Ελλάδα είχε καταλυθεί η δημοκρατία και έχω την τύχη να θυμάμαι έστω και αμυδρά το κλίμα που επικρατούσε κατά την αποκατάσταση και την εδραίωσή της. Ανήκω σε μία γενιά η οποία έζησε καλύτερα από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, γιατί αυτοί έδωσαν αγώνες για να θεωρούμε σήμερα πολλά πράγματα αυτονόητα. Ανήκω σε μία γενιά που θέλει να αγωνισθεί σκληρά με όλες τις δυνάμεις της, για να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από ένα δρόμο δύσκολο και επίπονο, για να δώσει το δικαίωμα στα παιδιά μας να δουλέψουν και να πετύχουν σε μία χώρα σταθερή, με ανάπτυξη και ευημερία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε μια Ελλάδα που θα θυμίζει την Αλβανία του χθες ή τη Βενεζουέλα του σήμερα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε σε νέο εθνικό διχασμό, σε νέα εθνική τραγωδία.

 

Το μέλλον μας, των παιδιών μας και των επόμενων γενεών, εξαρτάται από την ψήφο μας την Κυριακή 5 Ιουλίου. 

 

Την Κυριακή 5 Ιουλίου θα πούμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο Ευρώ, ΝΑΙ στην ελπίδα, ΝΑΙ στη Ελλάδα, ΝΑΙ στην εθνική κυριαρχία.