Γιώργος Αργυρόπουλος:

Η αλήθεια για το Hhub και 

για τα Οικονομικά του Δήμου


Η  Διοίκηση Σελέκου να αφήσει τις δικαιολογίες

και να πιάσει τη δουλειά

 

 

 

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα μας: «ΧΑΪΔΑΡΙ  Η πόλη μας»

 

Του Γιώργου Αργυρόπουλου,
τ. Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Δικηγόρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Με αφορμή τις «διευκρινίσεις» που δόθηκαν από τη Διοίκηση Σελέκου  για τους λόγους αναστολής λειτουργίας του Haidari Social Hub καθώς και της αναφοράς της περί άδειων κωδικών του  προϋπολογισμού του 2024, θέλω να ενημερώσω εν συντομία τους  συμπολίτες μας  για τα πραγματικά γεγονότα σε σχέση με το Hhub αλλά και με τον Προϋπολογισμό του 2024 και εν γένει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Χαϊδαρίου.
1) Οι συμβάσεις των εργαζόμενων στη   δράση Haidari Social Hub ανανεώθηκαν αρχικά την 1η Νοεμβρίου του 2023 για διάστημα δυο μηνών, κατόπιν δέσμευσης του Δήμου προς τον ανάδοχο του έργου για την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας της δομής από ίδιους πόρους του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό το  Δημοτικό Συμβούλιο με την 225/15.11.23 απόφαση του, προέβη σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού δημιουργώντας κωδικό 15.6142.00.55 τον οποίο και ενίσχυσε με το ποσό των 45.000 ευρώ από ίδιους πόρους για τη συνέχιση λειτουργίας του Haidari Social Hub. Στη συνέχεια,  επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άλλου φορέα (πχ Περιφέρεια Αττικής ή νέα ΟΧΕ)  να χρηματοδοτήσει το Hhub έστω από τον Ιανουάριο του 2024 , προέκυψε η ανάγκη διασφάλισης της συνέχισης του Hhub από ίδιους πόρους τουλάχιστον και  για τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024. Αποφασίστηκε λοιπόν, σε συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου, η χρηματοδότηση του Hhub με το αυξημένο ποσό των 74.000 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) από τον Προϋπολογισμό του 2024 για να καλυφθεί η συνέχιση της λειτουργίας του συνολικά από Νοέμβριο 2023 έως Φεβρουάριο 2024, ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα διοίκηση για να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας του.
Το ποσό των 45.000 Ευρώ που είχε εγγραφεί για τον σκοπό αυτό  στον Προϋπολογισμό του 2023 παρέμεινε λοιπόν αδιάθετο και  μεταφέρθηκε ως χρηματικό υπόλοιπο στον Προϋπολογισμό του 2024, για να εγγραφεί στον αντίστοιχο κωδικό κατά την πρώτη αναμόρφωση.  Επίσης, δόθηκε κατεύθυνση στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου ώστε άλλα ποσά πιστώσεων στον Προϋπολογισμό του 2023 μέχρι του συνολικού ποσού των 74.000 που παρέμεναν αδιάθετα, να μην αξιοποιηθούν για άλλες ανάγκες εντός του 2023 αλλά να μεταφερθούν και αυτά ως χρηματικό υπόλοιπο στο 2024. Δηλαδή, το σύνολο του κόστους της σύμβασης του Δήμου με τον ανάδοχο του Hhub μεταφέρθηκε στον Προϋπολογισμό  του 2024 ως χρηματικό  υπόλοιπο από το 2023, με δέσμευση του Δήμου ότι θα εγγραφεί κατά την πρώτη αναμόρφωση.
Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι «δεν βρήκαν χρήματα» για να πληρωθεί ο ανάδοχος του έργου είναι απολύτως ψευδής. Αυτό το ψέμα χρησιμοποιούν μάλιστα και για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο του Hhub μετά τον Φεβρουάριο του 2024. Η δική μας Διοίκηση κατόρθωσε να διατηρήσει τη λειτουργία του για 5 μήνες συνολικά μετά το πέρας της χρηματοδότησης από την ΟΧΕ (τελευταίος μήνας χρηματοδότησης ήταν ο Σεπτέμβριος). Υποχρέωση της Διοίκησης Σελέκου ήταν να πετύχει κάτι αντίστοιχο, μέχρις ότου ξαναρχίσει η χρηματοδότηση μέσω της νέας ΟΧΕ, όπως για παράδειγμα κατορθώνει μέχρι στιγμής ο Δήμος Αιγάλεω. Όλα τα άλλα είναι «στάχτη στα μάτια».
2) Για τον Προϋπολογισμό του Δήμου εν γένει: Υπενθυμίζουμε στους Δημότες ότι το 2019 βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη οικονομικά θέση, λόγω της διόγκωσης των ανελαστικών δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους από τη Διοίκηση Σελέκου το 2014-2019. Πετύχαμε όμως να ισοσκελίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2020 και όλους τους επόμενους, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα του Δήμου και  χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία και αναζητώντας νέες πηγές εσόδων. Πετύχαμε να ισοσκελίσουμε και τον Προϋπολογισμό του 2023, παρά τη νέα υπέρμετρη επιβάρυνσή του από τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος για τον Δήμο περίπου 800.000 Ευρώ) και από την επιβολή στους Δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων,  αποφάσεις για τις οποίες δεν υπήρξε κανένα αντισταθμιστικό έσοδο προς τους Δήμους.
Είναι φανερό από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις και πράξεις της σημερινής Διοίκησης ότι δεν μπορούν ή δεν προσπαθούν καν να καταφέρουν ό,τι καταφέραμε εμείς από το 2019 μέχρι το 2023. Περιορίζονται στην πολιτική καταγγελία, στη διεκδίκηση «με τα πανό», στην κομματικοποίηση κάθε προβλήματος και κάθε ανάγκης του Δήμου. Αν αυτό όμως επιλέγουν, είναι πλέον δικό τους πρόβλημα το αν φέρνει αποτέλεσμα. Γιατί η πόλη και ο Δήμος απαιτούν αποτελέσματα.
3) Πρέπει επίσης  να επισημάνουμε ότι αφήνουμε «προίκα» στη σημερινή Διοίκηση μεγάλης σημασίας πρωτοβουλίες για τη μόνιμη καλυτέρευση των Οικονομικών του Δήμου. Την αντικατάσταση όλου του Δημοτικού Οδοφωτισμού με ΛΕΝΤ, με τη σημαντική  εξοικονόμηση ενέργειας που συνεπάγεται. Την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων. Τις εντάξεις σχολείων και κτιρίων του Δήμου σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Γιατί η δική μας Διοίκηση έβλεπε μπροστά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
4) Τέλος, ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε τα προηγούμενα 4 χρόνια είναι το ύψος του Προϋπολογισμού του Δήμου το 2019 (έτος ανάληψης των καθηκόντων μας) που ήταν  39.405.432,56 ευρώ και το 2024 που έφτασε τα 64.030.176,53 ευρώ. Η μεγέθυνση αυτή 40%  ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών και επίπονων προσπαθειών μας για την αναζήτηση οικονομικών πόρων που θα έβγαζαν το  Χαϊδάρι από την απραξία και την οπισθοδρόμηση. Συγκεκριμένα,  στον Προϋπολογισμό του 2024 εγγράφηκαν  χρηματοδοτήσεις έργων  άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ (Α. Τρίτσης, Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο, ΥΜΕΠΕΡΑΑ κλπ).  Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.