ΣτΕ : Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης

του δήμου Χαϊδαρίου

 

skaramagkas

 

 

Και επίσημα στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου περνούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά,

καθώς το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου.

 

Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου, με τις οποίες είχε μπει προσωρινό «μπλόκο» τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ.

 

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) δείχνοντας ως αρμόδια τα πολιτικά δικαστήρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο η μεταβίβαση είχε παγώσει μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, όμως τώρα το ανώτατο δικαστήριο με τη νέα του απόφαση αίρει το προσωρινό "μπλόκο" και ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

 

 

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Συμβούλιου της Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι η διαφορά πού προέκυψε είναι ιδιωτικού δικαίου και άρα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΣτΕ. Έτσι απέρριψε την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, κατά της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση:

 

α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως (ακίνητο 350.745 τ.μ.) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία "MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED" με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ

 

 

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ έχει ως εξής:

 

«Το Δικαστήριο απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά:

 

(α) της από 4.6.2021 προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ακινήτου-τμήματος της μείζονος έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εμβαδού 332.137,34 τ.μ. και

 

β) της από 7.7.2021 απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, περί ανακήρυξης οριστικού πλειοδότη, αφού έκρινε, με μειοψηφία ενός μέλους, ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Και τούτο διότι: ι) το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (άρθρα 2 παρ. 5 ν. 2971/2001, 196 παρ. 4 ν. 4389/2016), η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου (άρθρο 24 ν. 4607/2019), ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού· ιι) το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

 

Περαιτέρω, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 4664/2020 (ως ισχύει) και μνημονευόμενη στην ως άνω προκήρυξη δυνατότητα του λειτουργούντος νομίμως ναυπηγείου να συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο περί αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, αντί ανταλλάγματος (το ύψος του οποίου έχει ήδη καθορισθεί με την απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ. Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης), για τη σύναψη της οποίας ο λειτουργών νομίμως ναυπηγείο υποβάλλει αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά Νήσων Δυτικής Αττικής (άρθρο 1 της ως άνω απόφασης), έκρινε, με μειοψηφία δύο μελών, ότι αιτιάσεις κατά της ως άνω παραχώρησης μπορούν να προβληθούν μόνο κατά της ρητής ή τεκμαιρόμενης αποδοχής του σχετικού αιτήματος, όχι δε στο πλαίσιο της παρούσας δίκης κατά πράξεων της ΕΤΑΔ και ότι, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται η προαναφερόμενη κρίση περί έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου.

 

Το Δικαστήριο απέρριψε τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά α) της από 3.6.2021 πρόσκλησης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του ν. 4307/2014) για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της, αποτελούμενου από οικόπεδο 350.745,10 τ.μ. με βιοτεχνικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις· β) της από 7.7.2021 έκθεσης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ περί περάτωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης πλειοδότη, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς.
Τούτο, διότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, η οποία καταρτίζεται μεταξύ του ειδικού διαχειριστή, ως ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πτωχευτική ικανότητα, και του υπερθεματιστή στον διενεργηθέντα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι σύμβαση του ιδιωτικού δικαίου, η δε διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού (ως εν προκειμένω) που κατατείνει στη σύναψη της σύμβασης αυτής, εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι αναφυόμενες καθ' όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του (από την προκήρυξη έως την κατάρτιση της σύμβασης) διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

 

Η δημοσίευση των αποφάσεων αναμένεται εντός του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους».

 

πηγή : iefimerida.gr

Και ο Ισκαντάρ Σάφα διεκδικεί... Σκαραμαγκά

Εχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητάει να επιστρέψουν στη διαχείρισή του τα ναυπηγεία
Σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, τα αδέλφια Σάφα επικαλούνται την απόφαση του Αρείου Πάγου, που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, ωστόσο ο δικηγόρος των εργαζομένων τονίζει ότι τα ποσά αυτά οφείλονται στον ειδικό εκκαθαριστή.
Σαν να μην έφταναν οι καθυστερήσεις και τα νομικά προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, επανήλθε με απαιτήσεις και ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, ζητώντας ούτε λίγο-ούτε πολύ... να του επιστραφούν πίσω.
Με συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, o Σάφα επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια και την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ συν τόκους, για αθέτηση συμφωνιών.
Πρόκειται για τις αποφάσεις α) του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ΙCSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκδόθηκε το 2020 και β) του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας (ICC) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που εκδόθηκε το 2017.
Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη των αδελφών Ισκαντάρ και Ακράμ Σάφα, ιδιοκτητών της εταιρείας Prininvest, με το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε το 2012, διεκδικώντας αρχικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η Prininvest, η οποία συνδέεται στενά με την Αbu Dhabi Mar της βασιλικής οικογένειας των Αραβικών Εμιράτων, απέκτησε τον έλεγχο των ναυπηγείων το 2010, από τη γερμανική ΗDW-Thyssen Krup, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν συμβόλαια με το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ηταν η περίοδος του σκανδάλου των παραγγελιών για τα πολεμικά υποβρύχια 214 (που κατηγορήθηκαν ότι «γέρνουν») και της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες επιχορηγήσεις, για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το δαιδαλώδες όσο και δυσώδες στρατιωτικό-βιομηχανικό σίριαλ, το Δημόσιο στράφηκε με τη σειρά του κατά του Σάφα, διεκδικώντας την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων ύψους 523 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ από το 2018 η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Η γαλλική εφημερίδα La Tribune συντάσσεται ξεκάθαρα με την πλευρά Σάφα, γράφοντας ότι «στο πρόσωπό του η Ελλάδα βρήκε τον μεγαλύτερο νομικό εφιάλτη της» και ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών στα ελληνικά ναυπηγεία, είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Σάφα έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία ζητάει να επιστρέψουν στη διαχείρισή του τα ναυπηγεία, στην κατάσταση που ήταν το 2017 πριν από «την παράνομη απαλλοτρίωσή τους».
Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Βασίλη Πήττα, που εκπροσωπεί το σωματείο εργαζομένων της ΕΝΑΕ, τα ποσά που επιδικάζουν το ICC και ο Αρειος Πάγος δεν οφείλονται στον Σάφα, αλλά στον ειδικό εκκαθαριστή και μέσω αυτού στους εργαζόμενους που είναι μεγαλοπιστωτές της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 75 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει ασκηθεί αίτηση ανακοπής και κατάσχεσης εις χείρας τρίτου ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους, ως μέρος των οφειλών για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Εφημερίδα των συντακτών-Αφροδίτη Τζιαντζή