Βαγγέλης Ντηνιακός:

Η Συγκέντρωση

να μην είναι άλλη μία «υπεκφυγή»

της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής

 

 

 Η νέα-αλλά και παλαιά 2014-2019 Δημοτική αρχή Σελέκου, στα πρότυπα και των άλλων Δήμων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, κάλεσε τον κόσμο για συγκέντρωση στις 21Απριλίου προκειμένου να πετύχει τα δίκαια αιτήματα του Χαϊδαριώτικου Λαού.

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε μάλιστα σχετική εισήγηση όπου περιέχονται διάφορα θέματα του Δήμου με τελικό στόχο την συγκεκριμένη εκδήλωση. Την κινητοποίηση την ψηφίσαμε και εμείς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Καλές οι ενέργειες, καλή η διεκδίκηση.

Όχι όμως ως άλλοθι για να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Ο λαός στην τελική, ο Δημότης, περιμένει αποτέλεσμα, περιμένει έργα.

Επειδή λοιπόν τα περισσότερα από τα αιτήματα είναι χρόνια, ας δούμε τί έκανε για μερικά από αυτά η ίδια η διοίκηση Σελέκου την πρώτη 5ετία της 2014-2019.

-220 στρέμματα Σκαραμαγκά.

Απέτυχε η ίδια να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση του 2016 και να μεταβιβαστεί η έκταση στο Δήμο Χαϊδαρίου με τις συνέπειες και τους κινδύνους-LNG- που βιώνουμε όλοι μας.

-66 στρέμματα στο Στρατόπεδο.

Καμία ενέργεια απο την τότε Δημοτική Αρχή και ενώ ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας ήταν ο Χαϊδαριώτης κύριος Βίτσας. Ο φάκελος που παραλάβαμε το 2019 είχε μείνει στάσιμος στο 2011!

-Η Γιορτή του Κρασιού.

Μετά την ολοκλήρωση της 20ετούς παραχώρησης το2017, η Δημοτική Αρχή Σελέκου μας ανακοίνωσε ότι δεν ανανεώθηκε η παραχώρηση. «Θα γίνουν όμως κινητοποιήσεις και θα νικήσουμε»ειπώθηκε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δε «νικήσαμε» αλλά και καμία κινητοποιήση (έστω «αγώνας γιορτής κατόπιν εορτής»)δεν έγινε μέχρι το 2019.  Κανένας φάκελος δεν μας παραδόθηκε ή βρέθηκε που να περιέχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια της τότε Δημοτικής Αρχής.

-Πάρκο νεολαίας-Θεαθήναι.

Καμία ενέργεια για αξιοποίηση για κάτι μάλιστα που έχει εδώ και χρόνια παραχωρηθεί.

-Μετρό καιΥπογειοποίηση Λεωφ.Αθηνών.

Καμία συγκεκριμένη ενέργεια την 5ετία 2014-2019, καμία ωρίμανση σχεδίου σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στην πολη μας.

-Ας δούμε τί έγινε για τα αντίστοιχα θέματα την τετραετία 2019-2023. Πόσο αυτά εξελίχθηκαν και τί γίνεται τώρα από τη νέα-παλιά διοίκηση.

-220 στρέμματα Σκαραμαγκά.

Μετά την αποτυχία της διοίκησης Σελέκου να μας δοθεί η έκταση, πέρα από τις πολιτικές κινητοποιήσεις και τις διάφορες δράσεις μας όπως π.χ Δράση καθαρισμού,Κούλουμα την καθαρά Δευτέρα μπροστά στην έκταση, Διαδήλωση στο Δημαρχείο τον Απρίλη του 2023 κλπ, υπάρχει και το νομικό σκέλος. Έπειτα από τα προειδοποιητικά εξώδικα που αποστείλαμε στους αρμόδιους φορείς, κερδίσαμε τη νομική μάχη των ασφαλιστικών μέτρων. Στη συνέχεια η ολομέλεια του Στε έκρινε ότι η ίδια είναι αναρμόδια παραπέμποντας έτσι την υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια.

Τί κάνει η διοίκηση Σελέκου παραπέρα πάνω σε αυτά?

-66 στρέμματα στο Στρατόπεδο.

Μετά από τουλάχιστον 20 συναντήσεις με Υπουργους, Υφυπουργούς, Διοίκηση του ΤΕΘΑ, γενικό γραμματέα ΥΠΕΘΑ αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχουμε σαφή πρόταση παραχώρησης έκτασης από την κεντρική εξουσία για 40 +15=55 στρέμματα.

Τί ενέργειες γίνονται από τη διοίκηση Σελέκου σχετικά?

-Η Γιορτή του Κρασιού.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση της Ετάδ και αφού παραδώσαμε σε αυτή συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη , είναι ώριμη η εκ νέου παραχώρηση της έκτασης, προκειμένου η ίδια η Δημοτική αρχή να δημοπρατήσει σχετικό διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ανάδοχος-επιχειρηματίας που θα εκμεταλλευτεί τον χώρο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων προβλέπεται ότι, σε συνεργασία με τον Δήμο θα αναβιώσει με σύγχρονο τρόπο η «Γιορτή του κρασιού». 

Προχωράνε περαιτέρω οι ενέργειες προς υλοποίηση?

 

-Πάρκο νεολαίας-Θεαθήναι.

 Προσπαθήσαμε να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της επανάχρησης του κτηρίου Θεαθήναι-θεμελιώδες θέμα ώστε να ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες ήπιες χρήσεις. Χωρίς να έχουμε την πλειοψηφία λόγω της απλής αναλογικής, η αντιπολίτευση πρωτοστατούσης της παράταξης Σελέκου καταψήφισε αυτή την προσπάθεια.

-Μετρό.

Μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις μας με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό αλλά και τη συνεργασία μας με εξειδικευμένο στέλεχος της εταιρείας, προέκυψε ότι τεχνικά η μόνη εφικτή λύση για Μετρό στο Χαϊδάρι είναι μέσω της Λεωφόρου Αθηνών. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, συντονίσαμε τις διεκδικήσεις μας δημιουργώντας συμμαχίες με τον Δήμο Αθηναίων και τον τότε Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και άλλους φορείς που επιδιώκουν εγκάρσια της Λεωφόρου Αθηνών σταθμούς Μετρό.

Η Δημοτική αρχή Σελέκου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση?Εξελίσσει τα δεδομένα αυτά?

Υπογειοποίηση Λεωφόρου Αθηνών.

Μετά από αίτημά μας στο Γραφείο Πρωθυπουργού εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκτελεστέων της Περιφέρειας Αττικής η Μελέτη για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αθηνών. Προχωράει άραγε η δημοπράτηση της Μελέτης?

Θα μπορούσαν να ειπωθούν και άλλα πολλά, όπως π.χ Για τις ενέργειες  που δεν έγιναν το 2014-2019 και έγιναν το 2019-2023 σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ νυν ΔΥΠΑ προκειμένου να ξεκολλήσει το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Βεργίνας που επιτέλους έχει σχεδον ολοκληρωθεί.

Η υποχρηματοδότηση του Κράτους στους Δήμους υφίσταται χρόνια. Και φυσικά πρέπει να αυξηθεί. Και φυσικά πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό. Δεν κουκουλώνουμε όμως έτσι τις ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής για θέματα που ποτέ δεν προχώρησαν, ούτε την αδιαφορία ή την ανικανότητά της να ολοκληρωθούν έργα που σχεδιάστηκαν και έχουν πάρει τον δρόμο τους για να ολοκληρωθούν. Είναι για παράδειγμα σοβαρό το θέμα που θέτει ο νυν Δήμαρχος για την έλλειψη Αρχιτέκτονα στην υπηρεσία μας. Ούτε όμως το 2019-2023 είχε ο Δήμος μας Αρχιτέκτονα. Είχε και έχει όμως ο ΑΣΔΑ, ο σύνδεσμος που ανήκουμε. Και ταυτόχρονα με συνεργασία εξωτερικών συνεργατών προχώρησαν όλες οι μελέτες.

 Όταν παλεύουμε,  βρίσκουμε λύσεις, και προχωράμε!

Και εκτός από τα μακροπρόθεσμα, κοιτάζουμε και τα άμεσα!

Μετά από αλλεπάλληλες ενέργειες προς την Περιφέρεια Αττικής, ξεκόλλησε και προχωράει το μεγάλο Αντιπλημμυρικό του Χαϊδαρίου. Με μία φιλόδοξη μελέτη όμως που αντικειμενικά θα πάρει καιρό για να υλοποιηθεί. Μέχρι τότε τί κάνουμε?Θα πλημμυρίζουμε?

Τέλη του 2022 εξασφαλίστηκαν 250.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για σημειακές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στα γνωστά σημεία και δρόμους που πλημμυρίζουν. Παραδώσαμε λοιπόν άλλη μία μελέτη με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το τόσο σοβαρό αυτό έργο προχωράει?Υλοποιείται?

 

Οικονομικά του Δήμου μας

Το 2019 όταν αναλάβαμε, η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Και τότε οι κωδικοί ήταν μηδενικοί. Αυτό όμως δεν οφειλόταν μόνο στη δεδομένη υποχρηματοδότηση και στις επιβαρύνσεις από το Κράτος αλλά και σε ενέργειες της  Δημοτικής Αρχής 2014-2019, που είναι η ίδια με τη σημερινή. Δυσκολευτήκαμε, πιέσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση. Παράλληλα, με σωστή διαχείριση  ισορροπήσαμε τα οικονομικά του Δήμου.  Στο τέλος του 2023, και ενώ από την περίοδο της δικής μας θητείας  χρεωθήκαμε με 800.000 ευρώ την αύξηση του μισθολογικού κόστους και 500.000 ευρώ το τέλος ταφής, καταφέραμε και ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αντίθετα άλλοι Δήμοι όπως παραδέχεται ο ίδιος ο κύριος Σελέκος είτε δεν κατάφεραν να κλείσουν προϋπολογισμό, είτε αύξησαν τα Δημοτικά τους τέλη. Πέρα από τα παραπάνω, αφήσαμε παρακαταθήκη στη νέα Δημοτική αρχή 300.000 ευρώ εξοικονόμηση το χρόνο από τα φώτα λεντ και περίπου 200.000ευρώ από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα-συνολικά 500.000 ευρώ. Και στη λογική του τέλους ταφής και του «πληρώνω όσο πετάω», όσο μας επέτρεψε ο κορωνοϊός, κάναμε διάφορες δράσεις π.χ συνεργασία με Εταιρεία Ανακύκλωσης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στα σχολεία (που την 5ετία Σελέκου δεν έγιναν ποτέ), με μετρήσιμα αποτελέσματα αύξησης της ανακύκλωσης-άρα και εξοικονόμησης. Ο νυν Δήμαρχος έχει πάει ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ίδιος Υπουργός που ήταν και το 2019 όταν απευθυνθήκαμε είναι και τώρα. Με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και σχεδιασμό ελπίζουμε να φέρει και εκείνος  αποτελέσματα για το καλό του Χαϊδαρίου. Και στο πλαίσιο αυτό μακάρι και η κινητοποίηση της Κυριακής να παίξει θετικά τον ρόλο της. (Η οποία βέβαια αν κρίνουμε από το μέγεθός της δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη επιτυχία).

Έστω η σημερινή Δημοτική Αρχή  να «μάθει από τα μοιραία λάθη του 2014-2019». Γιατί ούτε όλες οι Δημοτικές Αρχές τις 20ετίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, όπως είπε περίπου κάποιος προχθές επειδή «τον βολεύει»η ισοπέδωση των πάντων, ούτε κάποιοι «υπόγεια συμμαχοι», εκλογικά δωρητές του ΚΚΕ και τάχα δήθεν τώρα αντιπολιτευόμενοι, σε περίπτωση άλλης μίας αποτυχημένης 5ετίας θα είναι άμοιροι ευθυνών.

Αν κρίνουμε βέβαια  από τους πρώτους μήνες, όπου προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν να διατηρηθούν κοινωνικές δομές όπως το Haidari Hub (παρεπιπτόντως ακόμα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τελικά είχαμε διασφαλίσει  τη χρηματοδότησή της δομής μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου δλδ δεν υπήρχε θέμα κωδικών όπως ψευδώς υποστήριζαν) αλλά οι ρουσφετολογικές προσλήψεις υβριστών, «ημετέρων» και πολλών άλλων, δύσκολα φαίνεται να υπάρξει φως στον ορίζοντα.