ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ

 

 

ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΚΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ!

 

 

BIKOUBEX

 

 

 

Το ποδόσφαιρο πέρα από αποτελέσματα, είναι γεμάτο σημαντικές άλλες ιστορίες, για όλους όσοι αγαπούν πραγματικά το άθλημα και σήμερα, 11 Απριλίου 2020, στα γενέθλια του ιστορικού Πιερικού, που συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής (1961), εμείς εδώ στον Κορυδαλλό, εν μέσω κορωνοϊού, ενθυμούμαστε έναν άξιο εκπρόσωπο, βετεράνο ποδοσφαιριστή του κατερινιώτικου σωματείου, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του και με την Προοδευτική.

Ο λόγος για τον τερματοφύλακα Γιάννη Μπικούδη, ο οποίος την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, φόρεσε για μερικά χρόνια την βυσσινί φανέλα της Προο.

Ένα από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από την ομάδα, αδαμάντινος χαρακτήρας, ένας εξαιρετικός πορτιέρο, σε δύσκολες, αλλά και σε καλές στιγμές, έγινε και αυτός μέλος της μεγάλης οικογένειας της Προοδευτικής.

Πρωτοήλθε στην Προοδευτική (για να αντικαταστήσει τον Γιάννη Παπαμιχαήλ) από τον Παναιτωλικό το 1993, που ήταν ο επόμενος σταθμός του μετά τον Πιερικό, καθώς δεν χώραγε στα σχέδια του Γιάννη Μαντζουράκη για την ομάδα της Κατερίνης (όπως και ο Θωμάς Κυπαρίσσης, που πήγε στον Παναρκαδικό και έφτασε μέχρι την Εθνική Ελλάδας), όπως μας έχει εκμυστηρευθεί πριν πολλά χρόνια στο σπίτι που έμενε στην Αγία Βαρβάρα (1993), ως παίκτης της Προοδευτικής.

Σε αυτό το μίνι – αφιέρωμα, παραθέτουμε ορισμένες φώτο του Γιάννη Μπικούδη με την ομάδα της Προοδευτικής, όπως και ένα μικρό βιογραφικό για την σπουδαία ποδοσφαιρική και επιτυχημένη διαδρομή του.

 

 

MKMAK1

 

 

 

BIKOUBMESOK2

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στο αριστερό πλάνο, ο Γιάννης Μπικούδης, με μια άλλη μεγάλη μορφή του Πιερικού, που πέρασε και από τον Παναθηναϊκό, τον κουμπάρο του, Αστέριο Γιώτσα, ενώ στο δεξί πλάνο ο Γιάννης Μπικούδης σε ευτυχισμένες στιγμές της Προοδευτικής.

Ακολουθούν φωτογραφίες της Προοδευτικής και το βιογραφικό του Γιάννη Μπικούδη (ΦΩΤΟ: αρχείο Γιάννη Μπικούδη)

 

 

BIKOUBMESOK3

 

 

 

BIKOUBMESOK4

 

 

 

BIKOUBMESOK5

 

 

 

BIKOUBMESOK6

 

 

 

BIKOUBMESOK7

 

 

 

BIKOUBMESOK1

 

 

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΚΟΥΔΗΣ

 

Ο Γιάννης Μπικούδης γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 15 Ιουλίου 1967 και είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα, και νυν προπονητής. Έκανε πολυετή καριέρα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Πρώτη του ομάδα ήταν η Πύδνα Κύτρους και ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην μεγάλη ομάδα του νομού του, τον Πιερικό, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε από το 1987 μέχρι και το 1992, κάνοντας ντεμπούτο στα πρωταθλήματα της Β΄ Εθνικής και Α΄ Εθνικής.

Ακολούθως έπαιξε στον Παναιτωλικό και το 1993 αποκτήθηκε από την Προοδευτική, και με τη φανέλα της πειραϊκής ομάδας αγωνίστηκε 2 χρόνια στην Β΄ Εθνική (τερματοφύλακες της Προο επί βασικού Μπικούδη την πρώτη σεζόν, ήταν ακόμη οι Παχατούρας, Καθάριος και Κόης, ενώ πιο μετά ήρθε ο Ελευθερόπουλος).

Στη συνέχεια έπαιξε 1 χρονιά (1995-96) με τον Ιάλυσο Ρόδου στην Β΄ Εθνική και το 1996 επέστρεψε στην Προοδευτική, με την οποία αγωνίστηκε εκ νέου για 1 χρονιά (1996-97) στην Β΄ Εθνική, κερδίζοντας την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά έπαιξε για μία (1) χρονιά στη Νίκη Βόλου (1997-98) και το 1998 μεταγράφηκε στον Παναιγιάλειο. Με την ομάδα του Αιγίου αγωνίστηκε συνολικά 3 χρονιές, κερδίζοντας αμέσως την άνοδο στην Β΄ Εθνική το 1999 και ακολούθως αγωνίστηκε 2 χρόνια στην Β΄ Εθνική.

Μετά τον πελοποννησιακό σύλλογο, έπαιξε για ένα 6μηνο με την φανέλα του Πανελευσινιακού στην Β΄ Εθνική (την ίδια μέρα με την μεταγραφή Μπικούδη, οι "σταχυοφόροι" είχαν αποκτήσει ακόμη τον Νικόλα Ντικουμέ από την Ξάνθη, ενώ προπονητής είχε αναλάβει ο Σάκης Τσιώλης).

Το 2001 επέστρεψε στον Πιερικό με τον οποίο και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία το 2003, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής την χρονιά 2002-03 αγωνιζόνενος στο μπαράζ ανόδου με τη Ρόδο στην Καισαριανή στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2003.

Στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική αποκλειστικά με τη φανέλα του Πιερικού, έχοντας σύνολο 10 συμμετοχών την περίοδο 1991-92. Μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας ασχολείται ως προπονητής.

Έχει εργαστεί ως βοηθός προπονητή αλλά και ως προπονητής τερματοφυλάκων και υπηρεσιακός προπονητής στον Πιερικό, ενώ έχει εργαστεί και ως προπονητής και προπονητής τερματοφυλάκων στον Εθνικό Κατερίνης. Επίσης έχει εργαστεί σαν προπονητής στον ποδοσφαιρικό σύλλογο γυναικών Πιερίδες Μούσες Κατερίνης.

 

Θεόδωρος Γουρνάς

 

 

MKMAK1