ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΩΤΣΙΔΟΥ: ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ

 

 

FRONT

 

 

Ερωτ.: Κυρία Κωτσίδου ο κόσμος επιθυμεί να γνωρίσει ποια είναι η Αντιδήμαρχος των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

 

Απ.: Να σας συστηθώ λοιπόν: Ονομάζομαι Ελευθερία Κωτσίδου, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στον Κορυδαλλό. Είμαι Χειρουργός Οφθαλμίατρος και διατηρώ ιατρείο στην πόλη μας από το 2006. Είμαι σύζυγος και μητέρα δύο αγοριών, τα οποία φοιτούν σε σχολεία του Δήμου μας.

 

Ερωτ.: Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και συγκεκριμένα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

 

Απ.: Ζώντας στον Κορυδαλλό και έχοντας μια πλήρη εικόνα της καθημερινότητας της πόλης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όταν δέχτηκα την πρόταση να συμμετάσχω για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές το 2014, θεώρησα ότι θα πρέπει να γίνω ενεργή και να αγωνιστώ στο πλευρό του Δημάρχου μας Σταύρου Κασιμάτη για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.

 

Ερωτ.: Μετά την εκλογή σας, ο Δήμαρχος σας εμπιστεύτηκε από το 2017 την πιο “κρίσιμη” Αντιδημαρχία, αυτή των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε και ποιους στόχους θέσατε;

 

Απ.: Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες υπήρχαν και λειτουργούσαν. Όμως τα κοινωνικά προβλήματα που ήταν διαρκώς αυξανόμενα, λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιούργησαν την ανάγκη να επεκτείνουμε τις υπάρχουσες δράσεις και να δημιουργήσουμε νέες δομές και τμήματα, θέτοντας συνεχώς καινούργιους στόχους. Το ξεκίνημά μου ως Αντιδήμαρχος στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, συνέπεσε με την δημιουργία νέων δομών, του Κέντρου Κοινότητας και των Δομών της Φτώχειας. Για να ανταπεξέλθουμε και να στήσουμε τις δομές αυτές κυριολεκτικά από την αρχή, έπρεπε να γίνουν μεγάλες αλλαγές και σωστός προγραμματισμός ώστε να είναι αποτελεσματικές. Ετσι, ανακαινίστηκαν οι χώροι αυτοί εξαρχής και στο σύνολό τους:

 

Η αποθήκη τροφίμων, η οποία εξοπλίστηκε με καινούργια ψυγεία και καταψύκτες, το κοινωνικό μαγειρείο, το οποίο εξοπλίστηκε με επαγγελματικές προδιαγραφές, η ιματιοθήκη και το κοινωνικό φαρμακείο.

 

Ερωτ.: Οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδας και τα άτομα που πλήττονται περισσότερο λόγω οικονομικών προβλημάτων, πώς υποστηρίζονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες;

 

Απ.: Το φάσμα που καλύπτουν οι υπηρεσίες που παρέχονται, είναι πολύ μεγάλο. Εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση διακόσιοι (200) συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι επίσημα ενταγμένοι στο πρόγραμμα σίτισης. Οι μισοί εξ αυτών, λόγω ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, παραλαμβάνουν κατ’ οίκον το φαγητό τους με μεταφορικό μέσο που εξασφαλίσαμε γι’ αυτές τις ανάγκες. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας εξυπηρετείται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πρόκειται για εκατόν σαράντα (140) οικογένειες συγκεκριμένα και άλλες τριάντα (30) οικογένειες που λαμβάνουν μηνιαία υλική βοήθεια. Ακόμη, πεντακόσιες είκοσι (520) οικογένειες λαμβάνουν χριστουγεννιάτικη και πασχαλινή ενίσχυση, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, σχολικά είδη και παιχνίδια καθώς πετύχαμε την αύξηση της χρηματοδότησης, για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας. Στις Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, εντάσσεται και το κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο εξυπηρετεί τριακόσιους πενήντα (350) συμπολίτες μας μέχρι τώρα.

 

Επιπροσθέτως, από την Υπηρεσία μας έχουν εξυπηρετηθεί ως και σήμερα τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3.500) συμπολίτες μας, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.). Κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει την αίτησή του για την ένταξη στο (Κ.Ε.Α.) και όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

 

Επίσης, η συνεργασία μας με τη Δ.Ε.Η. που έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα που είχαν αποσυνδεθεί από το ρεύμα, να επανασυνδεθούν και να διαγραφεί ολόκληρο ή μεγάλο μέρος της οφειλής τους.

 

Ερωτ.: Πέραν των δομών της φτώχειας, ο δημότης Κορυδαλλού για ποια άλλα ζητήματα μπορεί να απευθύνεται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και σε ποια επίπεδα μπορεί να εξυπηρετηθεί;

 

Απ.: Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες στελεχώνονται από έμπειρους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Οι ψυχολόγοι παρέχουν συμβουλευτική σε ενήλικες σε ατομικό επίπεδο, σε οποιονδήποτε κάτοικο-δημότη επιθυμεί να εξυπηρετηθεί χωρίς κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια. Επίσης, λειτουργούν :

 

Α. Ομάδες Γονέων, τόσο στο χώρο της υπηρεσίας, όσο και μέσα στα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Υπάρχει άριστη συνεργασία με τη Σχολική Κοινότητα και οι ψυχολόγοι απαντώντας σε όλα τα αιτήματα των σχολείων, πραγματοποιούν παρεμβάσεις μέσα στις σχολικές τάξεις επικοινωνώντας άμεσα με τους μαθητές.

 

B. Απογευματινές ομιλίες σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Γ. Επιπρόσθετα, ομάδες εφήβων-θεατρικές ομάδες σε συνεργασία με θεατρολόγο. Ομιλίες πραγματοποιούν οι ψυχολόγοι και στα ΚΑ.ΠΗ. όπου τα αιτήματα είναι πολλά.

 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί υποδέχονται καθημερινά συμπολίτες μας με μεγάλες οικονομικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους σε πολλαπλά επίπεδα. Μεγάλη βαρύτητα έχει η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.) όπου οι Κοινωνικοί Λειτουργοί υποστηρίζουν άμεσα και ουσιαστικά τα κακοποιημένα /παραμελημένα παιδιά, αλλά και τις κακοποιημένες γυναίκες που χρειάζονται φροντίδα και περίθαλψη. Αξίζει να σημειωθεί και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζονται στην Υπηρεσία μας κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως οι άστεγοι, οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί σ’ αυτό το σημείο, μια πολύ σημαντική Ημερίδα που διοργανώθηκε από τις Κοινωνικές Λειτουργούς των Κοινωνικών Υπηρεσιών και αφορούσε στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά και είχε πανελλαδική απήχηση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τόσο σημαντικό και δύσκολο θέμα, έδωσαν το “παρών” από περιοχές από όλη την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις εισηγήσεις των επιστημόνων, από το βιβλίο που έχει εκδοθεί από το Δήμο Κορυδαλλού.

 

Ερωτ.: Σε κάποιους δήμους υπάρχει στις Κοινωνικές Υπηρεσίες κάποιο τμήμα προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Κορυδαλλού;

 

Απ.: Φυσικά και υπάρχει το τμήμα προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, το οποίο έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα για την προαγωγή της υγείας των συμπολιτών μας. Όλοι οι Δημότες του Κορυδαλλού έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν καθημερινά στον χώρο των Κοινωνικών Υπηρεσιών με μετρήσεις σακχάρου, πίεσης, χοληστερίνης, ενεσοθεραπείες και περιποιήσεις πληγών και ελκών.

 

Πραγματοποιούνται τακτικές αιμοδοσίες για την εξυπηρέτηση των ατόμων που έχουν ανάγκη, καθώς και προληπτικοί έλεγχοι (Τεστ “Παπ”, μαστογραφίες κ.λ.π.) σε άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αυτών των εξετάσεων. Μια πρόσφατη συνεργασία μας με το Κέντρο Υγείας Νίκαιας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στις αδύναμες οικονομικά γυναίκες, να πραγματοποιούν Τεστ “Παπ” στο Νοσοκομείο Λοιμωδών, κατόπιν ραντεβού.

 

Είμαστε μέλος στο Εθνικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (Ε.Δ.Υ.Π.) με το οποίο συνδιοργανώνουμε ημερίδες με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας.

 

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και διάφορους Συλλόγους, όπως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, διεξάγουμε ελέγχους στον μαθητικό πληθυσμό καθώς πραγματοποιούμε και τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

 

Επιπροσθέτως, έχει ξεκινήσει και προχωρά με επιτυχία μια σπουδαία συνεργασία με την Γηριατρική Εταιρεία “Νέστορ” και την Εταιρεία Alzheimer για το μείζον θέμα της άνοιας. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί “ιατρείο μνήμης”, το οποίο έχει υποδεχτεί και εξυπηρετεί περισσότερα από 300 άτομα μέχρι τώρα και έχει πραγματοποιηθεί εκπαίδευση φροντιστών ατόμων με άνοια.

 

Στο πλαίσιο της δουλειάς και του οράματός μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες μας και να τους παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στον χώρο της Υγείας, θεωρήσαμε απαραίτητο, όταν έγινε η πρόταση από το τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για τη δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ), να δημιουργήσουμε τον χώρο και τις συνθήκες για να το υποδεχτούμε, έτσι ώστε οι δημότες μας να έχουν ιατρική περίθαλψη, παθολόγους και παιδιάτρους από το πρωί έως το βράδυ.

 

Η ΤΟ.Μ.Υ. Κορυδαλλού λειτουργεί από τις 8 Απριλίου, στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες κατόπιν ραντεβού.

 

 

 

FOTO1

 

 

 

Ερωτ.: Τι άλλο περιλαμβάνει η ομπρέλα των Κοινωνικών Υπηρεσιών;

 

Απ.: Στην ομπρέλα των Κοινωνικών Υπηρεσιών εντάσσονται και τα ΚΑ.ΠΗ, τα οποία έχουν δικό τους Πρόεδρο. Λειτουργούν έξι (6) ΚΑ.ΠΗ, σε διάφορες γωνιές της πόλης μας. Ως Διοίκηση, θεωρούμε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν προσφέρει στη ζωή, αξίζουν να έχουν και την ανάλογη ανταπόδοση. Έτσι, προσπαθούμε να περνάνε όσο το δυνατόν καλύτερα, οργανώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες εκπαιδεύσεις και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, χειροτεχνίες, βραβευμένη χοροκίνηση, θεατρικές δράσεις, χορωδίες, γιορτές και εκδρομές.

 

Επίσης, στον χώρο των Κοινωνικών Υπηρεσιών στεγάζεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελεί την μοναδική δομή σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πειραιά. Είναι ένας χώρος φιλικός και ευχάριστος για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, όπως άνοια ή κινητικές δυσλειτουργίες, με σκοπό να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους και επίσης να μένει ελεύθερος χρόνος για τους φροντιστές τους.

 

Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες στεγάζεται ακόμα το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ένα πρόγραμμα το οποίο απαρτίζεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Είναι πάντα δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, είτε αφορά στην ανάγκη ψυχιατρικής φύσης, είτε σε μοναχικά άτομα με χαμηλό εισόδημα. Οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρετούνται σε όλους τους τομείς, από τη φροντίδα των ιατρικών τους αναγκών, την καθαριότητα του σπιτιού τους και γενικότερα την εξυπηρέτησή τους σε όλα τους τα καθημερινά προβλήματα.

 

Ερωτ.: Κυρία Κωτσίδου, τι καινούργιο φέρατε εσείς στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και σε ποιες πρωτοβουλίες προχωρήσατε;

 

Απ.: Για πολλά πράγματα μαζί με το προσωπικό είμαι περήφανη και ιδιαιτέρως χαρούμενη που καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της Αντιδημαρχίας μου.

 

Αυτό που αντιλήφθηκα από την αρχή στις Κοινωνικές Υπηρεσίες είναι ότι οι πολίτες δεν χρειάζονται ελεημοσύνη, αλλά δουλειά, ώστε να ανταπεξέρχονται αξιοπρεπώς στις ανάγκες του. Έτσι, μετά από πολλές συζητήσεις και έρευνες δημιουργήσαμε το Γραφείο Στήριξης Ανέργων, το οποίο δεν λειτουργεί ως γραφείο ευρέσεως εργασίας, αλλά προσφέρει στους εν δυνάμει εργαζόμενους τις δυνατότητες, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

 

Έτσι λοιπόν, επιλέγοντας το κατάλληλο προσωπικό φτάσαμε στο σημείο να έχουμε υποδεχτεί πάνω από τριακόσιους πενήντα (350) άνεργους μέχρι σήμερα και πενήντα (50) εξ αυτών να έχουν ήδη βρει μια θέση εργασίας. Και συνεχίζουμε πραγματοποιώντας ειδικά σεμινάρια γι’ αυτούς, ώστε να εμπλουτίζονται τα βιογραφικά τους και να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας, το οποίο είναι ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα των καιρών μας.

 

Το δεύτερο πολύ σημαντικό μας επίτευγμα είναι η δημιουργία του τμήματος Λογοθεραπείας. Αφουγκραστήκαμε μια μεγάλη ανάγκη της εποχής μας και προχωρήσαμε σε δύο σημαντικές δράσεις. Η πρώτη δράση είναι η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος Λογοθεραπείας που αφορά στην παρέμβαση, τόσο σε σε δυσκολίες στο λόγο όσο και στην ομιλία, καθώς και σε μαθησιακές δυσκολίες. Εξυπηρετούνται είκοσι (20) οικογένειες και η επιλογή τους έγινε με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

 

Η δεύτερη δράση αφορά σε μια ομάδα μελέτης που λειτουργεί καθημερινά στον χώρο των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Είναι μια συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Α.Υ., με σκοπό να μην αποκλείονται ειδικές κατηγορίες μαθητών από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα και να διευκολυνθεί η αποτελεσματική εκπαίδευσή τους, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ακαδημαϊκή και κοινωνική ανάπτυξη σε ίση βάση με τους άλλους μαθητές.

 

Στόχος μας είναι τα προγράμματα αυτά όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επεκταθούν καθώς τα αιτήματα είναι πολλά και αυξάνονται συνεχώς. Τέλος, πολύ σημαντικό θεωρούμε το γεγονός ότι έχουμε οργανώσει μια ομάδα εθελοντών από τους ίδιους τους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας, οι οποίοι βοηθούν σε όλες τις δράσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Βοηθούν εβδομαδιαίως στη λαϊκή αγορά σε συνεργασία με το “Μπορούμε” και κάθε φορά που δίνουμε υλική βοήθεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο αισθανόμαστε πολύ ικανοποιημένοι όλοι, γιατί είναι μια σχέση αμοιβαίας στήριξης.

 

Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ στην συγκινητική και αμέριστη συμπαράσταση που μας έδειξαν όλοι οι συνεργάτες τόσο οι δικοί μου όσο και ευρύτερα των Κοινωνικών Υπηρεσιών και στη συγκινητική προσπάθειά τους να φέρουμε σε πέρας του στόχους μας. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

 

 

 

FOTO2

 

 

 

Ερωτ.: Ποια είναι η φιλοσοφία της διοίκησής σας για την Αντιδημαρχία των Κοινωνικών Υπηρεσιών;

 

Απ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι στη διοίκηση της Υπηρεσίας, όπως άλλωστε και γενικότερα στην πολιτική πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για να μην μας προλαβαίνουν τα γεγονότα. Η διοίκηση είναι μια συλλογική προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Όσον αφορά στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό πετυχαίνουμε στις Υπηρεσίες καθημερινά τους στόχους που θέτουμε εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του καθώς όλοι οι εργαζόμενοι ανταπεξέρχονται με περίσσια ικανότητα και ζήλο στις καθημερινές ανάγκες.

 

Για όσα δεν έχουμε ακόμη υλοποιήσει και για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, θα είμαι υποψήφια για δεύτερη φορά στο πλευρό του Δημάρχου μας Σταύρου Κασιμάτη με το συνδυασμό “Πολίτες για τον Κορυδαλλό”, γιατί θεωρώ ότι είναι ο Δήμαρχος και για τα μεγάλα έργα και για τα καθημερινά.

Με λίγα λόγια “εμείς μπορούμε” να έχουμε το Δήμο και τις υπηρεσίες που μας αξίζουν.

 

 

MAMOK