"ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ"... ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Λόγω του προωθούμενου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχεδίου για τη δημιουργία φυλακών «Τύπου Γ», ήδη 1.300 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ περίπου 4.000 είναι οι κρατούμενοι-απεργοί πείνας στις φυλακές όλης της χώρας. Με το νομοσχέδιο υπονομεύεται κάθε έννοια σωφρονισμού και ομαλής κοινωνικής επανένταξης και μετατρέπεται η φυλακή σε μηχανισμό εξόντωσης των κρατουμένων. Η επιχειρούμενη περιστολή δικαιωμάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένωνεγκυμονεί τον κίνδυνο κατάταξης στις κατηγορίες αυτές κάθε «ανεπιθύμητου» για την εξουσία δημοκρατικού συλλογικού κινήματος προάσπισης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.Στην περίπτωση αυτή όποιον τολμά να αντιστέκεται τον περιμένει ένα κολαστήριο που, όταν μπαίνει, “θα αφήνει έξω κάθε ελπίδα”.

Τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των κρατουμένων στην απεργία πείνας θέτουν με το πιο δραματικό τρόπο «στον έξω κόσμο» το ζήτημα της επιδείνωσης των ήδη απαράδεκτων και πολλές φορές απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Στους υπεράριθμους σε κελιά που δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής, στη κακομεταχείριση, στις πλημμελείς συνθήκες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, στην εκδίκηση και τυφλή βία, στη διακίνηση ναρκωτικών, στη χορήγηση αδειών με αδιαφανή και μεροληπτικά κριτήρια, στη κατάχρηση της προφυλάκισης, προστίθεται η απομόνωση των κρατουμένων, η κατάργηση των αδειών τους, ο περιορισμός των τηλεφωνικών επικοινωνιών, η εντατικοποίηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

   Σε όλα αυτά, που συμβαίνουν δίπλα μας και που ακόμη και οι επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από το ΕΔΔΑ επιβεβαιώνουν, η πόλη και η κοινωνία του Κορυδαλλού, όπως και οποιαδήποτε πόλη στα όρια της οποίας λειτουργούν φυλακές, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη.

   Η Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», ενώνει τις δυνάμεις και τις φωνές της με το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους 4.500 κρατούμενους ανά την Ελλάδα, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, διατρανώνει την αντίθεση του στο προωθούμενο νομοσχέδιο και καλεί τους Κορυδαλλιώτες/σσες να αφουγκραστούν τις κραυγές διαμαρτυρίας των κρατουμένων και να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγγύη τους στα αιτήματά τους. σε μία ευρεία συμπαράταξη με τοπικούς φορείς, κόμματα, ανεξάρτητες αρχές, αρμόδιους επιστημονικούς φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, προκειμένου να μην περάσει η «μεσαιωνική» νομοθετική πρωτοβουλία.

 

Κορυδαλλός, 30-6-2014

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 «Πάμε Αλλιώς»