Δικαίωση  Γουρδομιχάλη

και άλλων εκπαιδευτικών

 

 

 

 

Τον Ιούλιο του 2017 έγιναν οι κρίσεις για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών σχολείων με τριετή θητεία. Η επιλογή των υποψηφίων διευθυντών από τα συμβούλια επιλογής (ΠΥΣΔΕ) βασιζόταν σε δύο σκέλη:

1.Τη μοριοδότηση των υποψηφίων από τα τυπικά προσόντα.

2.Τη μοριοδότηση της συνέντευξης τους στο ΠΥΣΔΕ.

Τα αποτελέσματα και οι τελικοί πίνακες όμως, προκάλεσαν εκπλήξεις και αντιδράσεις που επικεντρώνονταν στην αξιοπιστία και τη νομιμότητα των αποφάσεων – κρίσεων ενώ οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί (και μετέπειτα μηνυτές), «άδειαζαν» τον τότε προϊστάμενο και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, κάνοντας λόγο για «προσωπικές επιλογές».

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους, εκείνη η συνέντευξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε ως «ασανσέρ» για να πάρουν υψηλή βαθμολογία και να γίνουν διευθυντές οι… κολλητοί και ταυτόχρονα να πάρουν χαμηλή και να κοπούν από διευθυντές οι… μη αρεστοί υποψήφιοι”.

Μετά από όλα αυτά, η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα ενώ υποψήφιοι διευθυντές του Πειραιά προσέφυγαν ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη (Δεκέμβριο 2017), υποβάλλοντας μήνυση στα μέλη του ΠΥΣΔΕ για «παράβαση καθήκοντος».

Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές ολοκληρώθηκε η δίκη που διήρκεσε  8 μήνες, από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 και στην οποία εξετάστηκαν 25 περίπου μάρτυρες.

Το τριμελές πρωτοδικείο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την τιμωρία των μελών με ποινές 9 μηνών φυλάκισης με 2ετή αναστολή.

πηγή: alfavita.gr

 

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αποτελεί δικαίωση  μόνο για τον Γουρδομιχάλη και τους άλλους εκπαιδευτικούς που αρνήθηκαν να υποταχτούν σε άθλιες κομματικές σκοπιμότητες…

Αποτελεί ουσιαστικά νίκη του δημόσιου σχολείου και νίκη της δημόσιας παιδείας. Μπράβο στους δικαστές που με την απόφαση τους περιφρούρησαν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Συγχαρητήρια στον Γρηγόρη και στους συναδέλφους του που δεν έκαναν πίσω, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν.

Και «ξυδάκι» σε όλους εκείνους που νόμιζαν ότι είναι υπεράνω των νόμων, αλλά από σήμερα… έχουν χάσει τον ύπνο τους.