ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΝΩ

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

στο 3ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

 

 

GEN 1

 

 

 

Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές,

τη δεύτερη φορά με τη λήθη

(ElieWiesel)

 


Σε μια κατάμεστη αίθουσα την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ, η μουσικοχορευτική και πνευματική εστία Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω, υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω, πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω θεατρική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρά την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές έγκλημα, το οποίο δε συνδέεται με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Οι Τούρκοι αρνούνται μέχρι σήμερα τη σφαγή του 1922 κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η δραστήρια Πρόεδρος του «ΚΑΥΚΑΣΟΥ» κ. Χρυσούλα Καρασσαβίδου και ο εμπνευσμένος χοροδιδάσκαλος κ. Ηρακλής Παπαγιαννίδης, έστησαν με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου μια συγκινητική παράσταση και με αίσθημα κατάνυξης εκφράστηκε η οδύνη κι ο αποτροπιασμός για το έγκλημα των Νεότουρκων και των Κεμαλικών σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Μέσα από θρηνητικά δημοτικά τραγούδια, αποσπάσματα, θεατρικά δρώμενα και μαρτυρίες, με τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού, με τα κεριά αναμμένα στο μανουάλι -στην άκρη της σκηνής- για τις 353 000 ψυχές που ζητούν ανάπαυση και δικαίωση, και στο τέλος με τον Σέρραν-χορόν, τον Πυρρίχιο, - το θείο δώρο των θεών προς τους ανθρώπους –κατά τον Πλάτωνα- που ξέρει να ξεσηκώνει, να μεταδίδει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό, κάλεσαν όλους όσοι σέβονται τις αξίες του ανθρωπισμού να συστρατευτούν στο δίκαιο αγώνα των απογόνων -όσων επιβίωσαν- για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών που διαπράχθηκαν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων ώστε να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες εγκληματικών πολιτικών κατά της ανθρωπότητας.

 

 

 

GEN 2

 

 

GEN 3

 

 

 

GEN 4

 

 

GEN 5