ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ

 

ΔΗΜ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ"

 

Στην προεκλογική ομιλία της Κυριακής 11 Μαίου, στην πλατεία του Δάσους Χαιδαρίου, ο Κώστας Ασπρογέρακας ,υποψήφιος Δήμαρχος με τον συνδυασμό ''Διάφανος Δήμος'' ,
έδωσε έμφαση στις πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν στην κάθοδο του συνδυασμού στις Δημοτικές εκλογές, αναλύοντας τις σημερινή πολιτική κατάσταση στο Χαιδάρι, παραθέτοντας τις προτεραιότητες του ως δημοτική αρχή σύμφωνα με την ιεράρχηση αναγκών της πόλης μας και των κατοίκων της.

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ομιλίας του Κώστα Ασπρογέρακα.

Ομιλία Κώστα Ασπρογέρακα
Φίλες - φίλοι
Δεν θα την ονομάσω "Ομιλία" αλλά εκμυστήρευση.
Πιστός στη ρήση του αείμνηστου Καθηγητή μου Καράγιωργα, προτιμώ περισσότερο να με ακούσετε, παρά να με χειροκροτήσετε.
Δίχως να είμαστε "παντενταρισμένοι" και με την "βούλα" οικολόγοι προμηθευτήκαμε δεκατέσσερες (14) μόνο αφίσες για τον συνδυασμό μας. Τέσσερις για τα δύο περίπτερα μας, και δέκα για να τις "κρεμάσουμε" σε σημεία της πόλης μας, και όχι να τις "κολλήσουμε". Κάποιοι λοιπόν, τρεις απ΄ αυτές, που αναρτήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, δύο φορές τις "έκοψαν" και μια από αυτές την εξαφάνισαν, καταβάλλοντας "φιλότιμες" προσπάθειες, να εξαφανίσουν κύρια και πρώτα το ίχνος το δικό μου που αποτυπώνεται στην φωτογραφία μου, και στην συνέχεια του ίδιου του συνδυασμού μας.
Ενεργώντας έτσι όμως πλανώνται, πιστεύοντας ότι μπορούν να εξαφανίσουν και το ανεξίτηλο αποτύπωμά μου στα δημοτικά πράγματα της πόλης που έχει σφραγιστεί στην στρατιωτική στολή που φορούσα τον Σεπτέμβρη του 1978, όταν μου ζητήθηκε απ΄ τον αείμνηστο Δήμαρχο Δ. Σκαμπά να είμαι υποψήφιος στον συνδυασμό του, πράγμα που δέχτηκα δίχως επιφύλαξη, για να εκλεγώ στην συνέχεια πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.
Αλλά παραμένει ανεξίτηλο και γιατί μέσα σ΄ όλο τον κόσμο έμαθα να κινούμαι και κινούμαι "σαν το ψάρι στο νερό", και όχι σαν την "μύγα μέσα το γάλα".
Η εν συνεχεία διαδρομή μου είναι γνωστή σε όλους σας. Διαδρομή και πορεία μου πάντοτε σε προοδευτική κατεύθυνση, με βάση, αναφορά και στόχο την δίχως καμιά ιδιοτέλεια και απολαβή μου, προσφορά στην πόλη, μέσα από το πρώτο κύτταρο της Δημοκρατίας που είναι ο Δήμος (παλιά η Κοινότητα) και που το ΕΙΝΑΙ του έχει εξοβελιστεί απ΄ το ΠΡΕΠΕΙ του κόμματος , κατά την πετυχημένη έκφραση του καλού δημοσιογράφου Γ. Σταματόπουλου.
Επειδή είτε φανερά είτε σε ιδιωτικές συνομιλίες, μεταξύ τόσο των ψηφοφόρων όλου του πολιτικού φάσματος, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων ως υποψηφίων για την διεκδίκηση του Δήμου, "σέρνεται" ως βεβαιότητα, ότι ως "υποψήφιος του συνδυασμού "Πολίτες σε Δράση - Οικολόγοι Πράσινοι" θα ήμουν ο αυριανός Δήμαρχος, πρέπει να δώσω κάποιες απαντήσεις:
Ξεκινώντας απ΄ την φράση του Ευαγγελίου: "τι σημασία έχει να κερδίσεις οτιδήποτε, αν είναι να χάσεις την ψυχή σου;" Και "ψυχή" και "πεποίθησή" μου αταλάντευτη ήταν, είναι και θα είναι, ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και κομματική υποταγή και πειθαρχία είναι διαμετρικά εχθρικές έννοιες, που η μια αφαιρεί χώρο απ΄ την άλλη., "Ψυχή" μου είναι η επιλογή και προσήλωσή μου σε μια πολιτική ηθική και σε μια ηθική της πολιτικής, που δεν βάζει "νερό στο κρασί της".
Απόψεις σαν αυτή, όπως ενός ιστορικού που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο απ΄ την Αξιωματική αντιπολίτευση, ότι "η πολιτική ηθική πρέπει να έχει το απαραίτητο "ρεαλιστικό" της πλαίσιο", είναι τουλάχιστον τραγικές, γι΄ αυτό που πίστεψα, υπηρέτησα και υπηρετώ.Αυτό είναι το "ηθικό πλεονέκτημα" με απόλυτο τρόπο, που πρέπει να διακρίνει την προοδευτική σκέψη, σε σχέση με την συντήρηση, τις πρακτικές και τις εμμονές της.
Φαίνεται όμως, ότι η μόνη αλώβητη έννοια από την οικονομική - πολιτική και πολιτιστική κρίση που περνάμε, είναι αυτή της Εξουσίας, και της απόκτησής της με οποιοδήποτε μέσο.
Τέτοια εξουσία δεν με ενδιέφερε ποτέ και δεν με ενδιαφέρει και σήμερα.
Δεν ήμουν και δεν είμαι ο "κατάλληλος" άνθρωπος που θα καταλάμβανε την "κατάλληλη'' θέση, που όπως αποδείχτηκε ήταν επίζηλη. Επίζηλη από εκείνους που εξακολουθούν να είναι κομματικά φερέφωνα.
Το πλεούμενο της Προοδευτικής Αριστεράς έχει πέσει σε τρικυμία. Δύσκολα τα πράγματα, αφού ούτε καπετάνιοι υπάρχουν ούτε ναύτες. Υπάρχουν, αλλά η τρικυμία έχει σαλέψει το μυαλό τους, όπως δείχνουν οι πράξεις και τα λόγια τους. Κάτι ψελλίσματα τους ότι δήθεν δεν προετοιμάστηκαν καλά όταν έψαχναν συνεργασίες, ότι δήθεν το πάθημα θα γίνει μάθημα, είναι για κατανάλωση απ΄ τους αθώους ψηφοφόρους και την "πολιτική ορθότητα".
Θα "κλείσω" το κεφάλαιο αυτό με δύο αποσπάσματα: Το ένα είναι απ΄ την καταγγελία που αναρτήθηκε στο "Westnews", στις 8/5/14, του πρώην Δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου, εκλεγμένου δύο φορές με την στήριξη του τότε Συνασπισμού (2002 -2010), που προκειμένου να αποτρέψουν την κάθοδό του ως υποψηφίου Δημάρχου, γιατί είχαν επιλέξει άλλον εκλεκτό τους, του υποσχέθηκαν την θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη, για να την αθετήσουν στην συνέχεια, διορίζοντας κάποιον άλλον. Αναφέρει λοιπόν επί λέξει: "το έγκλημα ήταν προμελετημένο και ο Μακιαβελισμός (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) είναι κοινός τόπος για το κόμμα που θέλει να πλασάρεται ως εκφραστής των ιδανικών της Αριστεράς, του κόμματος που φιλοδοξεί να αλλάξει το μέλλον της χώρας. Από τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές διαφαίνεται το ποιόν της αλλαγής που θα προκύψει για την χώρα. Ένα βέβαιο πισωγύρισμα στις χειρότερες στιγμές του παρωχημένου πολιτικού συστήματος, ότι ακριβώς ο λαός θέλει να αφήσει πίσω και να βαδίσει με ήθος, συνέπεια, συναίσθηση ευθύνης και προπαντός πολιτική ηθική".
Το ίδιο επιχειρήθηκε και με μένα, αλλά δυστυχώς γι αυτούς, και ευτυχώς για μένα, στάθηκα ''τυχερός'', αποφεύγοντας την στημένη παγίδα .
Το άλλο απόσπασμα αφορά εμένα και είναι η εκτίμηση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ της πόλης μας τον Οκτώβρη του 2013, για το πρόσωπό μου:
Η εκτίμηση, λοιπόν, αυτή είναι ότι: "υπάρχει αδυναμία μου να κατανοήσω τους καιρούς'', (εννοώντας προφανώς να λειτουργήσω ως καιροσκόπος) και ''ότι η αντίληψή μου για το τι σημαίνει σύγχρονη ριζοσπαστική και οικολογική πολική για την Τ.Α. είναι λαθεμένη". Σταθείτε σ΄ αυτό, και γυρίστε όλο το Χαϊδάρι να δείτε ποιος έχει κολλήσει τις περισσότερος αφίσες σε κάθε τετραγωνικό της πόλης, με "οικολογική'' πάντα ευαισθησία.
Αυτοί λοιπόν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αποπομπή μου, με "Δημοκρατικές αυτονόητα διαδικασίες", που στην συνέχεια προστέθηκαν με το ότι δεν θα κατέβω στις εκλογές, γιατί είναι αδιανόητο για μένα να βρεθώ απέναντι στην Αριστερά, όπως οι ίδιοι βέβαια θέλουν να την ορίζουν, και μετά με το τελευταίο σενάριο, ότι πλην των πιο πάνω αδυναμιών μου, έχω αδυναμία δημιουργίας συνδυασμού.
Διαψεύστηκαν κραυγαλέα σε όλα τα παραπάνω. Απλοί πολίτες, τίμιοι εργαζόμενοι, καθημερινοί άνθρωποι, που βρίσκονται εδώ δίπλα μου και ανάμεσά μας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου με συγκινητική προθυμία και διάθεση για προσφορά στην πόλη, δίχως καμιά ένσταση ή απαίτηση, για την συμμετοχή τους αυτή.
Και αυτό δεν έγινε για κανένα άλλον λόγο, παρά μόνον γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η πολιτική και διανοητική διαδρομή μου, πάντοτε με αυτόνομο (και όχι ανεξάρτητο, όπως "βολεύει" πολλούς να διαδίδουν) προοδευτικό πρόσημο και προσανατολισμό, οδηγούνταν απ΄ τις αρχές: 1) ότι μέχρι σήμερα παραμένω ΟΡΘΙΟΣ και 2) και πάντα μνημόνευα και μνημονεύω Δ. Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, φωνές δηλαδή που δεν ξέρουν να λένε ψέματα.

Βασικά σημεία του για το πρόγραμματός μας:
Μεγάλες Προτεραιότητες μας από όποια θέση κι αν βρεθούμε στο Δημ. Συμβούλιο θα είναι:
Α) Η Κοινωνική Πολιτική με Κ. κεφαλαίο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις καταιγιστικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που εξαθλιώνει καθημερινά τους συμπολίτες μας, καταργώντας την "πολιτική" της σακούλας, που απαξιώνει τον καθένα ως "άνθρωπο", εξαντλώντας κάθε πρόγραμμα και χρηματοδότηση κηρύσσοντας "πόλεμο" μετωπικά απέναντι στην ανεργία (επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2015 -19), με την δημιουργία αναπτυξιακής ή κατασκευαστικής εταιρίας του Δήμου, που θα χρησιμοποιεί επαγγελματίες της πόλης με την πρόσληψη ανέργων απ΄ αυτήν.
Β) Άμεσες νομικές και τεχνικές ενέργειες και επεμβάσεις με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να επιστραφούν στον Δήμο, είτε σε χρήμα είτε σε γη, ποσό τουλάχιστον 11.000.000 ευρώ, αλλά και αποτροπή καταβολής αποζημίωσης 5.000.000 ευρώ, για το ακατάλληλο προς δόμηση νταμάρι της οδού Μάνης.
Γ) Διαδικασίες τεχνικών έργων και προμηθειών, με έλεγχο της σκοπιμότητας και της νομιμότητάς τους, με απόλυτα διάφανο τρόπο σε όλους, και με την συμμετοχή κατά την διαδικασία της υλοποίηση τους, από αντιπροσώπους δημοτών, που θα υποδεικνύει η κάθε γειτονιά.
Δ) Άμεση δρομολόγηση ρύθμισης και είσπραξης οφειλών του παρελθόντος από μισθωμένα δημοτικά καταστήματα, που σήμερα, απλά έχουν ονομαστεί στους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού ως "επισφαλείς". Καθώς και καθημερινή παρακολούθηση αν έγκαιρα καταβάλλονται τα τρέχοντα οφειλόμενα απ΄ τις πιο πάνω επιχειρήσεις, επίσης από διαφημίσεις κλπ.
Όπως και η ανάσυρση απ΄ το "χρονοντούλαπο" των οικονομικών του Δήμου, της οφειλής των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και άμεση δρομολόγηση της ρύθμισης και είσπραξης της, που αγγίζει το ύψος του 1.000.000 ευρώ περίπου.
Ε) Δρομολόγηση, με απόλυτη προτεραιότητα, της επίλυσης επιτέλους, του ζητήματος των κατοίκων του "Προφήτη Ηλία", που βρίσκονται κυριολεκτικά σε καθεστώς μόνιμης παρανομίας, αφού τα σπίτια τους βρίσκονται κυριολεκτικά στο "αέρα", χτισμένα σε χώρο, που απ΄ το 55 έχει χαρακτηριστεί ως "χώρος πρασίνου".
ΣΤ) Άμεση επιστροφή δημοτικών υποδομών στον Δήμο και λειτουργία τους κάτω από αυστηρό δημοτικό έλεγχο (για παράδειγμα το Κολυμβητήριο ).
Ζ) Προστασία των ζώων με κίνητρα για στείρωση αυτών, με εμβολιασμούς τους, ώστε ν΄ αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός τους και ο κίνδυνος ασθενειών για τα ίδια και τους πολίτες. Βελτίωση της ευζωίας τους με ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία για τα αδέσποτα και συνεργασία με καταστήματα εστίασης για διάθεση υπολειμμάτων φαγητών γι΄ αυτά.
Η) Αυτονόητη είναι η άμεση ανακατασκευή και συντήρηση του συνόλου των υποδομών της πόλης (Πλατείες - δρόμοι - παιδικές χαρές κλπ.) ώστε πέρα απ΄ την αισθητική τους προβολή και όψη, να παρέχουν ασφάλεια και ψυχαγωγία στους δημότες και επισκέπτες.
Θ) Άμεση συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την αποτροπή φαινομένων δυσοσμίας των φρεατίων των ομβρίων, κύρια τους θερινούς μήνες,αλλά και ολοκλήρωση αντιπλημυρικών υποδομών.
Ι) Διεκδίκηση και πάλη για αξιοποίηση της προβλήτας (4) στο Σκαραμαγκά.Με άνοιγμα της πόλης στη θάλασσα, σύμφωνα και με την πρόταση Τερζάκη(2009).
Κ) Προσπάθεια για ξαναζωντάνεμα της "Γιορτής του Κρασιού" με σύγχρονο τρόπο αλλά και σεβασμό στην παράδοση.
Έχουμε δώσει εξετάσεις με επιτυχία σε όλη την διάρκεια της τριετούς θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, και πήραμε άριστα από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους.Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο Δήμος βρίσκεται να λειτουργεί στον "αυτόματο πιλότο", εγκαταλελειμμένος σε μια μοίρα που δεν του πρέπει.

- Αναδείξαμε την απίστευτη σπατάλη στο Κολυμβητήριο με αριθμούς, όταν οι άλλες παρατάξεις θεωρητικολογούσαν για να μην παραδεχτούν τα σφάλματα διοίκησης και αντιπολίτευσης. Προσεγγίσαμε το κόστος στο 1.300.000Ε και ουδείς το διέψευσε.
- Στηρίξαμε τις δομές απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Αττικό Νοσοκομείο, όπως επίσης και την δημόσια υγεία σε Δρομοκαϊτειο και ΨΝΑ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
- Παρακολουθήσαμε σχολαστικά κάθε δαπάνη, και διαφωνήσαμε με προκλητικές δαπάνες όπως τα "έντυπα αιμοδοσίας", καθώς και τις "Lifestyle" εκδηλώσεις κοινωνικής πολιτικής, όπου ο σκοπός της Ιατρικής πρόληψης αντιμετωπίστηκε ως πάρεργο.
- Διαφωνήσαμε για έργα αμφίβολης χρησιμότητας, όπως την δήθεν "αναβάθμιση" στην πλημμυροπαθή Ιερού Λόχου, την μαρμαροκάλυψη της νέας Πλατείας Καραϊσκάκη μπροστά στο Δημαρχείο, όπου η αντρειοσύνη θα τιμάται σε χώρο απορρόφησης πόρων.....
- Αποκαλύψαμε την κακή διαχείριση, ειδικά στα δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως του προγράμματος για Τηλεϊατρική στο "απομονωμένο" και "ακριτικό" Χαϊδάρι, καθώς και το υπερκοστολογημένο πρόγραμμα της Ψηφιακής περιήγησης, την ώρα που τα ιστορικά κειμήλια της πόλης αγνοούνται....
Λίγα λόγια για το πολικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:
Στο συνδυασμό "Μποζίκα - Χαλκιά " επιχειρείται, οι δημοτικοί σύμβουλοι του απερχόμενου οικειοθελώς, δημάρχου Κου Μαραβέλια, που έφυγαν απ΄ την "πόρτα" να μπούν απ΄ το "παράθυρο".
Στο συνδυασμό του Βαγγέλη Ντηνιακού επισημαίνω ότι, ο επί χρόνια δήμαρχος Κ. Ντηνιακός (πατέρας του), υπήρξε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με όλα τα θετικά και αρνητικά του. Ο Βαγγέλης δεν έχει προλάβει καν να επιχειρήσει να τραγουδήσει, ώστε στοιχειωδώς, να γνωρίζουν οι πολίτες τις ικανότητές, τις δυνατότητες τις προθέσεις του, και την διάθεσή για σκληρή και επίμονη καθημερινή δουλειά που έχει ανάγκη ο Δήμος, για να σηκώσει κεφάλι.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ηρακλής Δρούλιας, εκφραστής του σκληρού κομματικού πυρήνα του πάλαι ποτέ κρατικού ΠΑΣΟΚ, με πρόσφατη ανανέωση της θητείας του στα Κρατικά Ακίνητα (πρώην ΟΣΚ), έκανε το ατόπημα να μιλήσει περί "αναξιοκρατίας" και "οικογενειοκρατίας", αναφερόμενος στον Βαγ. Ντηνιακό, προφανώς γιατί αγνοεί ή θέλει να αγνοεί, ότι η "οικογενειοκρατία" δεν έχει μόνον χαρακτηριστικά φυσικής συγγένειας και μόνον, αλλά, και κύρια, "στενά κομματικής" απ΄ την οποία αντλεί και την καταγωγή του.
Ο φίλος Μιχάλης Σελέκος, με τον παντοτινό "μεσσιανικό λόγο" κατάλληλο για την Δευτέρα παρουσία, με εμφανίζει ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει όμως καλύτερα από εμένα ότι ούτε υποψήφιος του είμαι, ούτε με στηρίζει, εμμένοντας παρ΄όλα αυτά να αναφέρει ότι ανήκω στο μνημονιακό Μπλόκ.
Τον παραπέμπω λοιπόν σε δημοσιευμένο άρθρο μου στην τοπική εφημερίδα "Χαϊδάρι σήμερα" της 15/7/12 (στην διαδικτυακή της έκδοση), με τίτλο: "Τα λαμόγια της δραχμής - η αποΣυριζοποίηση και τα εξαπτέρυγα του Μνημονίου", όπου διαβάζοντάς το, είναι βέβαιο ότι θα με "αποχαρακτηρίσει" από υποστηρικτή ή οπαδό των Μνημονίων....

Φίλοι και φίλες
Ο κυνικός ρεαλισμός και ο ουτοπικός μεσσιανισμός, ήταν και είναι "κουστούμια που δεν πότε φόρεσα".
Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Σάμουελ Μπέκετ μου έδωσε στα χρόνια της νιότης μου την εξής συμβουλή: "Προσπάθησε ξανά - Απότυχε ξανά - Απότυχε καλύτερα".
Αυτό ακολουθώ μέχρι και σήμερα.
Εσείς θα κρίνετε με την ψήφο σας το σωστό ή λάθος αυτής της επιλογής ζωής.