ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΣΕΡΑΣ

"ΑΠΟΚΤΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ"

 

 

maseras ARXIKH 2

 


Κώστα πες μας λίγα πράγματα για σένα.


Γεννήθηκα στο Πειραιά και μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα. Τέλειωσα το τεχνικό λύκειο του Κορυδαλλού. Παρακολούθησα μαθήματα φωτογραφίας στα ΝΕΛΕ Κορυδαλλού και στον Φωτογραφικό κύκλο την δεκαετία του 90.
          
Πώς ξεκίνησες την φωτογραφία;

Εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια μου μία φωτογραφική μηχανή. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω  το 1993 -αν θυμάμαι καλά- αρχικά τα οικεία μου πρόσωπα όμως γρήγορα στράφηκα στην πόλη ,γύριζα πολλές  ώρες μέσα στα στενάκια  παρατηρώντας και καταγράφοντας την καθημερινότητα. Εκτός από τις ανθρώπινες  στιγμές με ενδιέφερε   και το αστικό τοπίο. Ακόμα και σήμερα εξακολουθώ να κάνω τις βόλτες μου στην πόλη παρέα με την φωτογραφική μου μηχανή.


          


 Πως φωτογραφίζετε , τι θέματα σας ενδιαφέρουν;


Οτι μπορεί να φωτογραφηθεί μπορεί να γίνει ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα,
δηλαδή σχεδόν τα πάντα ! τον τελευταίο καιρό πάντως ασχολούμαι ιδιαίτερα με το πορτρέτο ίσως το πιο δύσκολο θέμα αφού εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα  όχι μόνο από τον φωτογράφο αλλά εν μέρη απο το μοντέλο . Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί
με φωτογραφία μέσα στην πόλη, λιμάνια, τοπία κλπ.
Φωτογραφίζω με το πιο απλό εξοπλισμό μία μηχανή  και αυτό γιατί όλη η προσήλωση πρέπει είναι στην σύνθεση και όχι στην τεχνική την όποια εννοείτε
πως έχει ήδη γίνει κτήμα του φωτογράφου

Πως ήρθατε σε επαφή με το φωτογραφικό τμημα του κορυδαλλού;

Μετά απο την πρόσκληση του υπεύθυνου του τμήματος Χρήστου Νικολαρέα  να
Παρουσιάσω την δουλειά μου στο φωτογραφικό τμήμα πρόσκληση που δέχτηκα με μεγάλη χαρά.
Απο τις ερωτήσεις που δέχτηκα κατάλαβα  ότι πρόκειται για ένα ενημερωμένο και αρκετά «ανήσυχο» φωτογραφικά κοινό Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την φωτογραφία και ειδικά για την εκμάθηση της. Με ενθουσίασε τόσο το ενδιαφέρον των φοιτητών που υποσχέθηκα να βοηθήσω την όλη προσπάθεια όποτε μου ζητηθεί.

Τι θα συμβούλευες στους νέους φωτογράφους ?

Θα συμβούλευα να δουν πολύ “καλή φωτογραφία”. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι πολύ εύκολο. Δυστυχώς μαζί με την καλή φωτογραφία «κυκλοφορεί» και πολύ σκουπίδι. Ένας λοιπόν αρχάριος είναι πολύ συνηθισμένο να μπερδευτεί και να μη μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι καλό και τι όχι. Αυτός νομίζω είναι και ο κύριος ρόλος του δασκάλου να δώσει μία κατεύθυνση στο μαθητή ώστε να αποκτήσει αισθητική άποψη και να μη καταναλώνει ότι βρίσκει μπροστά του χωρίς να το περάσει πρώτα από ενα  ποιοτικό φίλτρο. Το δεύτερο που θα συμβούλευα είναι φυσικά να ασχοληθεί σοβαρά με μία τέχνη, που θα τον βοηθήσει όχι μόνο να αποκτήσει αισθητικό κριτήριο αλλα και να γίνει πιο επιλεκτικός στην ζωή του γενικότερα ώστε να μπορεί να διακρίνει την ποιότητα οπουδήποτε την συναντήσει.

 

maseras 01

 

maseras 02

 

maseras 03

 

maseras 04

 

maseras 05

 

maseras 06

 

maseras 07