ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

 

 

 

 

 

GEL 1

 

 

 

Ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Ελλάδα

 

Το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος Erasmus+ για το σχολικό έτος 2016-2017 πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 1-7 Μαΐου στην πόλη Vibo Valentia της Ιταλίας. Τέσσερεις μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί αποτελούσαν την αποστολή του 3ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου στη Magna Grecia.

Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και ανυπομονησία ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στην περιοχή της Καλαβρίας στην Ιταλία. Οι τέσσερεις μαθήτριες του σχολείου, Εύα Ηλιάδη-Βαγενά, Ελένη Ουτσιανκούση, Βασιλική και Ιωάννα Σαλαπάτα, ταξίδεψαν για να συναντήσουν τους φίλους τους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία στο ιταλικό σχολείο Liceo ArtisticoD. Colao’. Στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα «Χώρος και Τέχνη στην Πόλη», τα σχολεία συναντήθηκαν για να προχωρήσουν τις εργασίες που έχουν αναλάβει αλλά και για να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν καταργώντας τα σύνορα.

Τα παιδιά μίλησαν για την τέχνη αλλά και δημιούργησαν συνεργατικά έργα τέχνης, έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιπέτειας και περιηγήθηκαν στην περιοχή η οποία αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής αποικίας Ιππώνιον. Από το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, εκεί που εκτίθενται τα ευρήματα του ελληνικού οικισμού, θαύμασαν τα «Ελληνικά Τείχη» και στη συνέχεια ταξίδεψαν στην ορεινή περιοχή SilaGreca, στο παραθαλάσσιο Pizzo και στη μαγευτική Tropea, την πόλη που σύμφωνα με το μύθο ίδρυσε ο Ηρακλής. Ακόμη, επισκέφτηκαν το Liceo Classico της πόλης, όπου οι μαθητές/τριες διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα εδώ και 400 χρόνια.

 

Κυρίως, όμως, οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ διασκέδασαν και απέκτησαν φιλίες και εμπειρίες, βλέποντας με διαφορετικό μάτι την συνεργασία μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, μια συνεργασία που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αμοιβαιότητα, την κατανόηση και κυρίως τη συνείδηση του κοινού χώρου που μοιραζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό και ιδιοτέλεια – μια συνεργασία όπως μόνο οι νέοι μπορούν να χτίσουν.

 

 

GEL 2