Βαγγέλης Ζεβόλης:

Η νέα Διοίκηση ας αφήσει τα ψέματα
και τις δικαιολογίες και ας ασχοληθεί σοβαρά με τα σχολεία!

 

Μόνο τα χρέη της διοίκησης Σελέκου προς την ΕΥΔΑΠ 

όταν αναλάβαμε το 2019 έφταναν τα 130.000€ !

 

 

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα μας: «ΧΑΪΔΑΡΙ  Η πόλη μας»

 

 

 

Γράφει ο Βαγγέλης Ζεβόλης

τ. Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης του Δήμου Χαϊδαρίου, Εκπαιδευτικός - Χημικός, PhD
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Από τις Δημοτικές εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου  έχει περάσει αρκετός καιρός και η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης ήδη συμπληρώνει το πρώτο της τρίμηνο που είναι χαρακτηριστικό για το μοντέλο διοίκησης που θέλει να ακολουθήσει για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ο Δήμαρχος και η ομάδα του δηλώνουν ότι έχουν βάλει ως πρωταρχικό στόχο την παιδεία  και τα σχολεία της πόλης μας, ωστόσο τα μεγαλόπνοα σχέδια τους εμποδίζουν όπως αναφέρουν τα χρέη και η υποχρηματοδότηση. Σαν επιχείρημα θα ήταν κατανοητό αν μιλούσαμε για μια Δημοτική Αρχή που δεν είχε διοικήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Τώρα όμως φαίνεται σαν μια φθηνή δικαιολογία για μια ακόμα χαμένη πενταετία για τα σχολεία της πόλης μας.
Το 2019 όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου υπήρχαν χρέη που ήταν είτε αρρύθμιστα (όπως προς την ΕΥΔΑΠ 130.000 Ευρώ που τα πλήρωσε άμεσα ο Δήμος), είτε ρυθμισμένα   που μας δέσμευαν για αρκετά χρόνια, υπήρχε η υποχρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, σχολεία ασυντήρητα και αφρόντιστα. Δεν ψάξαμε να βρούμε καμία δικαιολογία ούτε προσπαθήσαμε να μετακυλήσουμε τις ευθύνες μας αλλού. Δουλέψαμε ώστε τα σχολεία να μην έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας ανανεώσαμε τον  υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων, ενισχύσαμε  το φωτισμό στους αύλειους χώρους, επεκτείναμε τα συστήματα συναγερμού ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα βανδαλισμού,  αναβαθμίσαμε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σχολείων που ήταν απαρχαιωμένες, αναδιαμορφώσαμε αθλητικούς χώρους, φτιάξαμε καινούργια γήπεδα και επισκευάσαμε παλιά που είχαν φθαρεί. Τοποθετήσαμε τάπητες και καινούργια παιχνίδια στο μεγαλύτερο μέρος των νηπιαγωγείων του Δήμου μας ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια. Φτιάχτηκαν διαβάσεις πεζών με τις αντίστοιχες φωτεινές πινακίδες για να πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο τους καθημερινά. Ανακαινίσθηκαν τουαλέτες,  ολοκληρώθηκαν εργασίες μόνωσης,  συνδέθηκαν σχολεία με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Και έπεται “διασφαλισμένη” συνέχεια! Βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός ωραρίου. Έχει διασφαλιστεί η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης όλων των σχολείων αλλά και επιπλέον έξυπνων διαβάσεων έξω από αυτά. Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου σε συνδυασμό με προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.. Έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα Α. Τρίτσης πρόταση αναβάθμισης σχολικών κτιρίων και υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 Ευρώ καθώς και ο αντισεισμικός έλεγχός τους. Το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο και το 2ο Δημοτικό  έχουν ενταχθεί   για την ενεργειακή τους αναβάθμιση στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ». Το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” έχει πάρει παράταση. Η Διοίκηση Σελέκου θα  εντάξει λοιπόν και άλλα  σχολεία στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ; Ή δεν θα το κάνει για να “μην βγάλουν χρήματα οι εργολάβοι” όπως κάποιοι δικοί της λένε;
Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που ο κορονοϊός, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός υπερδιπλασίασαν τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων (κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, ύδρευσης, επικοινωνίας, καθαριστικά, χαρτικά, απολυμάνσεις, υλικοτεχνική υποδομή)  ενώ οι δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης παρέμεναν στα ίδια επίπεδα χωρίς να αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα δεδομένα. Εμείς από την πλευρά μας δώσαμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των σχολείων για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία τους διακανονίζοντας τις οφειλές στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας.  Συνεπώς, καταλήγουμε στο ότι το θέμα των όποιων οφειλών στις Σχολικές Επιτροπές είναι κοινό για όλους τους Δήμους της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκε από δική μας υπαιτιότητα. Άλλωστε μέλη της σημερινής Διοίκησης του Δήμου συμμετείχαν στα  προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Σχολικών Επιτροπών και γνώριζαν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζαμε.
Σήμερα τα σχολεία βρίσκονται φανερά σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα παραλάβαμε το 2019. Η νέα Δημοτική Αρχή ας σταματήσει να χρησιμοποιεί τα σχολεία σαν πεδίο προώθησης της κομματικής τους πολιτικής μέσω των συλλόγων γονέων  και των φορέων που σχετίζονται με αυτά και ας ξεκινήσει τη σοβαρή δουλειά για την περαιτέρω αναβάθμιση τους.