birbas-tsipras 

 

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που συζητείται στη Βουλή, ζητά επισήμως το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε σήμερα (σχετικό αίτημα κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή). Το εν λόγω άρθρο, προβλέπει τη μη απόδοση ανταποδοτικών τελών στους δήμους από τους παραχωρησιούχους του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς στερεί από τους δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών, υποχρεώνει τους δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων κ.ά.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος αυτή τη φορά πήρε θέση υπερασπιζόμενος την Αυτοδιοίκηση και όχι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, με τη σειρά του, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ήδη οι δήμοι έχουν υποστεί τεράστια μείωση στη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.