ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΤΟΥ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΠΑΝΟΥ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας, ο επί τρεις (3) θητείες Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Πάνος Σπηλιόπουλος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Όλη η πόλη θρηνεί την απώλεια του σπουδαίου και πρωτοπόρου, Πάνου Σπηλιόπουλου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αναμόρφωση, ανάπτυξη και αλλαγή πορείας του τόπου μας, σε ειδικά δύσκολες εποχές.

Με την είδηση της εκδημίας του, συνήλθε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, όπου είχαμε ομόφωνο ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του τέως Δημάρχου Πάνου Σπηλιόπουλου.

Εγκρίθηκε το ομόφωνο ψήφισμα, που έχει ως εξής:

«Ο Πάνος Σπηλιόπουλος, υπηρετώντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Δήμαρχος Αιγάλεω και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διακρίθηκε για την εργατικότητα του, την ευσυνειδησία του, την εντιμότητά του, το ήθος του, αλλά και το πάθος του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας, αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο.

Ο Πάνος Σπηλιόπουλος θα έχει πάντα μια θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις καρδιές μας, ενώ η στάση ζωής και η αξιοπρέπειά του θα αποτελούν παράδειγμα για όλους τους νεότερους.

Δήμαρχε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό, καλό σου ταξίδι.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω αποφασίζει ομόφωνα:

Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Σώματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 Να παρευρεθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω στην εξόδιο ακολουθία.

Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να τελεστεί η κηδεία του με δημοτική δαπάνη κατά το άρθρο 140 παρ. 4 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε από την παρ.5 του Ν.4623/2019.

Να κυματίσει μεσίστια η Ελληνική Σημαία στους ιστούς του Δημαρχιακού Μεγάρου από σήμερα και μέχρι την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του.

Οι υπηρεσίες του Δήμου να παραμείνουν κλειστές, σε ένδειξη πένθους, την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, εκτός από τις υπηρεσίες Πρωτοκόλλου, Ληξιαρχείου, Παιδικών Σταθμών και Πρόνοιας.

Να εκφωνηθεί επικήδειος από τον κ. Δήμαρχο ως εκπρόσωπο όλων των Δημοτικών παρατάξεων.

Το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ να σταλεί στους οικείους του εκλιπόντος και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αιωνία του η Μνήμη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΖΟΣ».

 

Ο ΠΑΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πάνος Σπηλιόπουλος, (γεν. Αρχαία Ολυμπία Ηλείας, 6 Δεκεμβρίου 1939), δικηγόρος, διετέλεσε, τρεις τετραετίες Δήμαρχος Αιγάλεω, καθώς και Νομάρχης Λακωνίας.

Γεννήθηκε στα Άσπρα Σπίτια Ηλείας. Εγκαταστάθηκε στο Αιγάλεω το 1959 και σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1967. Στη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε με την πολιτική και χρημάτισε αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Αιγάλεω.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην οργάνωση «Δέκα». Το 1974 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών στις εκλογές του ίδιου έτους. Πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1978 και σε ηλικία 38 ετών εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Αιγάλεω, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε επί συνολικά δώδεκα έτη, και συγκεκριμένα στις περιόδους από 1979 έως το 1982, από το 1983 έως το 1986 και από το 1991 έως το 1994. Από το 1987 έως το 1989 διετέλεσε νομάρχης Λακωνίας.

Θεωρείται από τους αναβαθμιστές της πόλης του Αιγάλεω, καθώς επί των ημερών του συντελέστηκαν σημαντικά αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης, διαμορφώθηκαν πλατείες, άρχισε η αξιοποίηση του Άλσους Αιγάλεω και η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου και του νέου Δημαρχείου επί της Ιεράς Οδού. Στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, έλαβε μέρος ως «αριστείνδην» υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και εκλέχθηκε με την παράταξη «Αιγάλεω - Νέα εποχή» του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χρήστου Καρδαρά, επί θητείας του οποίου, διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα, Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, στην αξιοσημείωτη, πολιτική διαδρομή του, όπου ξεχώρισε για την διορατικότητα και αποφασιστικότητα του, διετέλεσε ακόμη, Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Υποδιοικητής του ΟΓΑ, αλλά και Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Η ΚΗΔΕΙΑ

Η Κηδεία του Πάνου Σπηλιόπουλου, θα τελεστεί το πρωί (στις 11) της 31ης Αυγούστου 2023 στον Ι.Ν. Εσταυρωμένου Αιγάλεω και η ταφή του στον τόπο γεννήσεως του, τα Άσπρα Σπίτια του Νομού Ηλείας.

 

ΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Γιάννης Γκίκας (Δήμαρχος Αιγάλεω): Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Αιγάλεω Πάνου Σπηλιόπουλου.

Ο Πάνος Σπηλιόπουλος ως Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος υπηρέτησε την αγαπημένη μας πόλη με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια δίνοντας πολλές «μάχες» για ένα καλύτερο αύριο. Με την πολυεπίπεδη προσφορά του άφησε έντονο το αποτύπωμά του σφραγίζοντας τη σύγχρονη ιστορία του Αιγάλεω. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Δημήτρης Μπίρμπας (πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω): Η Αυτοδιοίκηση του Αιγάλεω και όχι μόνον , είναι πλέον  φτωχότερη. Η θλίψη μας μεγάλη. Έφυγε από κοντά μας ο Πάνος Σπηλιόπουλος. Δήμαρχος της πόλης μας για τρεις τετραετίες, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στα ύστερα. Εμβληματική μορφή της πόλης, συνέβαλε καθοριστικά στην βελτίωση των υποδομών της και την εξέλιξη της.

Είχε διατελέσει Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, υποδιοικητής του ΟΓΑ.

Με τον Πάνο βρεθήκαμε  διαχρονικά σε αντίπαλες παρατάξεις, υποστηρίξαμε με πάθος σε αντιπαραθέσεις τις απόψεις μας, όμως μας συνέδεε πάντα η αγάπη μας για το Αιγάλεω και μια ειλικρινής φιλική σχέση από το 1990 που γνωριστήκαμε, προσωπικά, καλύτερα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στην σύζυγο του, την Λία, την Νίκη και τον Γιάννη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, θα ζει πάντα στις μνήμες και στην Ιστορία της πόλης μας.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ (Υποψήφιος Δήμαρχος Αιγάλεω – Επικεφαλής συνδυασμού “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ”): Κάθε φορά που έρχεται η ώρα του αποχαιρετισμού οι καρδιές λυγάνε και το βλέμμα χαμηλώνει. Κάθε φορά που η απώλεια γίνεται οριστική τα συναισθήματα είναι πλημμύρα. Αυτή η ώρα ήρθε πάλι να χτυπήσει την πόρτα. Τούτη τη φορά κείνος που μας αποχαιρετά είναι ο Πάνος Σπηλιόπουλος. Ένας από τους Δημάρχους που στην εποχή του πρωτοπορούσε με τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Ο Δήμαρχος που βοήθησε ώστε  το Αιγάλεω να γίνει σημείο αναφοράς και κέντρο διοικητικό όλης της Περιφέρειας. Ο αυτοδιοικητικός, που γνώριζε την αυτοδιοίκηση όσο λίγοι και που ακόμα και τα λόγια του είχαν ουσιώδη σχέση με τα έργα. Ήταν από εκείνους τους Δημάρχους που αρκούσε να καθίσεις κοντά του και να κερδίσεις σε γνώσεις και εμπειρία. Πρόσφερε στην πόλη μας, το Αιγάλεω, τόσα ώστε το έργο του, να συνδεθεί άρρηκτα με την πρόοδο και να περάσει σε μια νέα εποχή. Από τη θέση του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του απλού Δημοτικού Συμβούλου, πάντα είχε τη δική του τεκμηριωμένη γνώμη, τη δική του άποψη, που εξέφραζε με τον χαρακτηριστικά αποφασιστικό του τρόπο. Προσέφερε όμως και από άλλες θέσεις έργο, στην κοινωνία και την πολιτική και αυτό αναγνωρίστηκε και έκανε το όνομά του συνώνυμο της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας. Τα λόγια όμως περιττεύουν όταν πρόκειται για τον Πάνο.

Στεκόμαστε εδώ και τον αποχαιρετούμε με περηφάνια, με ευγνωμοσύνη και πόνο.

Καλό κατευόδιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω): Έφυγε από την ζωή μετά από μάχη με την επάρατη νόσο ο τέως Δήμαρχος Αιγάλεω Πάνος Σπηλιόπουλος. Είχε εκλεγεί τρεις φορές Δήμαρχος της πόλης μας, είχε θετικό πρόσημο ως Αυτοδιοικητικός και ήταν μεγάλη η συμβολή του στην ανάπτυξη του Αιγάλεω. Είχε διατελέσει Γ.Γ.ΥΠΕΣ, Νομάρχης Λακωνίας και υπ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Β΄ Αθηνών.

Φίλε Πάνο, αγαπητέ συνάδελφε, καλό σου ταξίδι. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου, την σύζυγο, τις κόρες σου, τους γαμπρούς σου. Εμείς της Τ.Α. και οι πολίτες της πόλης θα σε θυμούνται πάντα για την προσφορά σου!

ΚΕΔΕ: «Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Αιγάλεω Πάνου Σπηλιόπουλου.

Αφιέρωσε τη ζωή του στην Αυτοδιοίκηση ξεκινώντας από τις δημοτικές εκλογές του 1978 όπου σε ηλικία 38 ετών εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Αιγάλεω, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε επί συνολικά δώδεκα έτη, και συγκεκριμένα στις περιόδους από 1979 έως το 1982, από το 1983 έως το 1986 και από το 1991 έως το 1994. Από το 1987 έως το 1989 διετέλεσε νομάρχης Λακωνίας.

Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Γιώργος Καπλάνης (πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας): Στη δύσκολη ώρα του αποχωρισμού οι λέξεις μικραίνουν και περισσεύουν. Όμως, στον αποχωρισμό του Πάνου Σπηλιόπουλου οι λέξεις, όσες κι αν είναι, βρίσκονται εδώ να καταγράψουν και να συμπληρώσουν την ιστορία του, γιατί ο Πάνος Σπηλιόπουλος βρίσκεται στην ιστορία του τόπου μας και ιδίως στην ιστορία του Αιγάλεω.

Ο Πάνος των θέσεων ευθύνης! Έδινε μάχες σε όσες ανέλαβε ως Δήμαρχος Αιγάλεω, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Αιγάλεω, ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος, ως Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, ως υποδιοικητής του ΟΓΑ, ως Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, ως Νομάρχης Λακωνίας. Έδινε μάχες στη ζωή ως ενεργός πολίτης κατά της δικτατορίας, ως άνθρωπος για την οικογένειά του και για την ζωή του.

Η ιστορία του Δήμου Αιγάλεω περιλαμβάνει στο κεφάλαιο της αναβάθμισής του το όνομα του Πάνου Σπηλιόπουλου και πολλά σημαντικά έργα αναβάθμισης βιοτικού επιπέδου φέρουν την υπογραφή του. Ήταν παρών στους αγώνες, στα προβλήματα, για τη νέα γενιά, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη.

Το μεγάλο του έργο του μένει ανεξίτηλο στο Αιγάλεω, αλλά σε όλους μας, από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι τη Δυτική Αθήνα, μένει ο Πάνος με το χαμόγελο, την καλή καρδιά, τον ζήλο του να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για όλους. Χαμηλών τόνων παρά τα όσα είχε πετύχει στη ζωή του, δίπλα στον καθένας μας κάθε φορά που τον χρειαζόμασταν, πράος, αντικειμενικός, δημοκράτης, προσιτός, ευγενικός, ηθικός.

Στο ταξίδι του για το φως τον θυμόμαστε για όσα πρακτικά και πνευματικά μας πρόσφερε!

Συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά και στα εγγόνια του που τον στήριξαν από την αρχή ως το τέλος σε κάθε χαρά και σε κάθε λύπη.