4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!!

 

 

kolokotronis arxikh

 

 

Με αφιέρωμα στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη γιόρτασε φέτος το 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το υλικό για την εκδήλωση αντλήθηκε από τη Νεότερη Ιστορία, από τα δημοτικά μας τραγούδια, από τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, αλλά και από το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Ελληνική Δισκογραφία. Έτσι ζωντάνεψαν στη σκηνή οι εικόνες της Επανάστασης, το λημέρι με τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη, το όραμα και όλος ο αγώνας του ήρωα, για να αποκατασταθεί η ελευθερία στη χώρα μας και να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαιοσύνης και λειτουργίας των νόμων.
Συγκινητική  στιγμή της εκδήλωσης η απαγγελία του “Λόγου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τους μαθητές”, όπου ακούστηκαν οι περίφημες και πάντα επίκαιρες νουθεσίες του προς τους νέους: “Εις εσάς μένει να στολίσετε τον τόπο, όπου εμείς ελευθερώσαμε. Και δια να γίνει τούτο πρέπει να έχετε ως θεμέλια της Πολιτείας την ομόνοια και την φρόνιμον ελευθερία”!!! “Η προκοπή σας και η μάθησή σας να κοιτάζει το καλό της Κοινότητας και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας”!!!
Εξαιρετική ήταν και η θεατρική απόδοση από τους μαθητές του “Αγάλματος” του Κολοκοτρώνη  από το έργο “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και η ερμηνεία των επιλεγμένων για την περίπτωση τραγουδιών από τη χορωδία του σχολείου, όπως  “Να ‘τανε το Εικοσιένα”, “Στα Τρίκορφα” και άλλα.  Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν   αποσπάσματα από δύο ελληνικές ταινίες, από τις οποίες στην πρώτη ο Κολοκοτρώνης ξεσηκώνει τους Έλληνες και στη δεύτερη ο Μάνος Κατράκης υποδύεται τον Κολοκοτρώνη κατά τη διάρκεια της δίκης του.
Η φιλολογική επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν της κ. Παυλίδου Παρθένας. Τα τραγούδια της χορωδίας επιμελήθηκε η κ. Ευσταθίου Ελένη και τα σκηνικά η κ. Γιαννικοπούλου Στρατηγούλα.
 Από τους μαθητές στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι: Αλεξοπούλου Νικολέτα, Ανδρικοπούλου Ευθυμία, Βαραμπούτη Φωτεινή, Κούκου Κων/να, Αντωνίου Γεωργία, Κάντε Ανιές, Οικονομίδου Μυρσίνη, Φραντζόλα Αναστασία, Ελευθεριάδης Μιχαήλ –Άγγελος, Καβουσανός Στέργιος, Παρασύρης Αντώνιος, Σάσσαλος Αριστείδης, Πικιός Αριστομένης, Πεντίδης Βασίλειος, Ελευθερίου Αγγελική,  Ελευθερίου Μαρία και Σάμαρης Γεώργιος της Τρίτης (Γ’) Τάξης. Επίσης οι μαθητές: Σταματοπούλου Μαριάνθη της Δευτέρας (Β’) και Μακρίδης Παναγιώτης, Νάντι Θεόδωρος και Λάσκος Αθανάσιος της Πρώτης (Α’) Τάξης.


Ο Διευθυντής του σχολείου Σταματόπουλος Σωτήριος στον επίλογό του συνεχάρη όλους τους συντελεστές και η εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά με τον Εθνικό Ύμνο.


                                   Αγγελική Γκανά – Ρηγάκη
                       Φιλόλογος- Πρώην Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου

 

kolokotronis 01

 

kolokotronis 02

 

kolokotronis 04

 

kolokotronis 03