ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ

ΕΤΟΣ 2015-2016

 

 ERASM 13.ARXIKHjpg

 

 

Το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω ακολουθώντας μια παράδοση χρόνων με στόχο ένα σχολείο ανοιχτό στο καινούριο και «ανήσυχο» πραγματοποίησε και φέτος σειρά δράσεων. Ενδεικτικά θα σταθούμε σε ορισμένες από αυτές.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το project “European Goodwill Cup”  που υλοποίησε το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω (κατά τα σχολικά έτη 2014- 2015 και 2015-2016) σε συνεργασία με επτά εταιρικά ευρωπαϊκά σχολεία  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Συντονίστρια της ελληνικής ομάδας ήταν η κ. Ευαγγελία Λουκάκου.
Το project περιελάμβανε δράσεις καλής θελήσεως που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας και στο 4οΓυμνάσιο Αιγάλεω σε συνεργασία με φορείς της πόλης και όχι μόνο (1ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, Δήμος Αιγάλεω, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιερός Ναός Εσταυρωμένου Αιγάλεω, Χριστοδούλειο  Ίδρυμα Παίδων, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, Κέντρο Άρηξις, ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, SAPT Hellas κ.ά.) και ταξίδια μαθητών και εκπαιδευτικών στις χώρες που εδρεύουν τα εταιρικά σχολεία.
Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω μάζεψαν τροφές και φάρμακα για τα αδέσποτα ζώα και τα δώρισαν στη φιλοζωική οργάνωση “ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ”, ενώ έλαβαν μέρος και σε μία από τις εξορμήσεις της οργάνωσης στον Ασπρόπυργο (Φωτο 1) και ενημερώθηκαν από την οργάνωση SAPT Hellas για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα (Φωτο 2).
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Υγιεινός τρόπος ζωής» επισκέφθηκαν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα «Έξυπνοι Καταναλωτές» (Φωτο 3), ενώ στο χώρο του σχολείου ενημερώθηκαν από διατροφολόγο για την αξία του σωστού πρωινού και από τα στελέχη του κέντρου Άρηξις για τις κάθε είδους εξαρτήσεις (Φωτο 4). Να σημειωθεί ότι διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και η σχέση με τον αθλητισμό των μαθητών όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο project μέσα από ερωτηματολόγιο που εκπόνησε το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του project: www. egcerasmus.wordpress.com.
Η δημιουργία ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, ένας διαγωνισμός διηγήματος, αλλά και η δημιουργική γραφή κάτω από την καθοδήγηση της συγγραφέα Νίκης Κάντζου έφεραν τους μαθητές πιο κοντά στο βιβλίο (Φωτο 5), ενώ μέσα από την θεματική ενότητα “School friendly” οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι το σχολείο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό. Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου επεφύλαξε μία έκπληξη στους μαθητές. Οι τρεις τελευταίες ώρες του ωρολόγιου προγράμματος  ήταν αφιερωμένες στο παιχνίδι (επιτραπέζιο, ηλεκτρονικό), στο σινεμά και στον αθλητισμό. Η ημέρα ονομάστηκε “Funny Euro School Day” (Φωτο 6). Τέλος καθηγητές του σχολείου έκαναν δειγματικές διδασκαλίες, εφαρμόζοντας έναν διαφορετικό τρόπο μαθήματος, κάποια από αυτά τα σχέδια μαθήματος θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του project  για να είναι διαθέσιμα και σε εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων. Στόχος του project είναι η δημιουργία ενός διδακτικού οδηγού.
Η τελευταία δράση της σχολικής χρονιάς ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα παραδοσιακά παιχνίδια. Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου έμαθαν να παίζουν «Τυφλόμυγα», «Περνά, περνά η μέλισσα», «Πού ’ν’ το, πού ’ν’   το το δαχτυλίδι;», «Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό», «Κόκκαλο, ξεκόκκαλο» κ.ά. (Φωτο 7) Τέλος, όταν -λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων- οι μαθητές της ΣΤ’ του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω και μελλοντικοί μαθητές του Γυμνασίου επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, τα μέλη του project παρουσίασαν και έπαιξαν μαζί τους τα παραπάνω παραδοσιακά παιχνίδια. (Φωτο 8)
Όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στις συναντήσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο project.
Η πρώτη συνάντηση του σχολικού έτους 2015-2016 έγινε τον Οκτώβριο στην πόλη  Svishtov της Βουλγαρίας , στο σχολείο “St. st. Cyril and Methodius”. Στο ταξίδι συμμετείχαν οι  μαθητές  Μαυράκης Γιώργος,  Νταμπαράκη Άννα – Μαρία,  Παπαγεωργίου Σωκράτης,  Παπαευσταθίου Μαρία και Ρέντουλα Βασιλική. Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγήτριες: Ιωάννου Αγγελική, Τσινόγλου Μαρία και Λουκάκου Ευαγγελία. (Φωτο 9)
Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2016 το ταξίδι στην πόλη San Miguel de Salinas της Ισπανίας στο σχολείο “CEIP Gloria Fuertes” με τη συμμετοχή των μαθητών: Λεπίδα Αντώνη, Μπάρμπα Πέτρου, Πικρού Ζωής, Τετράδη Δημήτρη και Τριβλή Χαράς. Μαζί τους ταξίδεψαν και οι καθηγήτριες: Αγαπητού Ευαγγελία, Πολυχρονιάδου Πετρούλα και Λουκάκου Ευαγγελία.(Φωτο 10)
Το τελευταίο ταξίδι του project πραγματοποιήθηκε στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας στο σχολείο “Liceul Tehnologic  Mirsa” τον Μάιο του 2016. Συμμετείχαν οι μαθητές: Απαζίδου Άννα, Κουβαλάκης Σπύρος, Πλατάνας Ηλίας, Σταυροπούλου Κωνσταντίνα, Σταυρουλάκη Μαρία και Χαρμαντζή Νίκη και οι καθηγήτριες Γιαννακάκου Σταυρούλα, Μπαλιάμη Ευφροσύνη και Λουκάκου Ευαγγελία. (Φωτο 11)
Σε όλα τα ταξίδια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δράσεις σχετικές με την εκάστοτε θεματική του προγράμματος, να επισκεφθούν αξιοθέατα, να απολαύσουν θεάματα και εδέσματα των περιοχών φιλοξενίας, αλλά και να γνωρίσουν αντιλήψεις και νοοτροπίες, να συνεργαστούν, να παίξουν, να γελάσουν, να διασκεδάσουν, να επικοινωνήσουν!  Οι εντυπώσεις των μαθητών και των καθηγητών από τα ταξίδια έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω.
Το project ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη εκπαιδευτικών των εταιρικών σχολείων στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους υποδέχτηκαν οι κ.κ. Χριστόγλου (Αντιδήμαρχος Παιδείας) και Αρετάκη (Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, όπου παρακολούθησαν την τελική γιορτή του σχολείου, καθώς επίσης και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως της Επιδαύρου και της Ακρόπολης. Οι φιλοξενούμενοι του 4ουΓυμνασίου έφυγαν ενθουσιασμένοι, αποκομίζοντας - όπως δήλωσαν - τις καλύτερες εντυπώσεις από τη χώρα μας, αλλά και όσοι συμμετείχαν στο project έζησαν μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των δράσεων. (Φωτο 12, 13)

 

ERASM 01

 

ERASM 02

 

ERASM 03

 

ERASM 04

 

ERASM 05

 

ERASM 06

 

ERASM 07

 

ERASM 08

 

ERASM 09

 

ERASM 10

 

ERASM 11

 

ERASM 12

 

ERASM 13


                                                           

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Το βράδυ της Δευτέρας, 27ης-6-2016, η εκπαιδευτική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου, οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί των εταιρικών ευρωπαϊκών σχολείων αλλά και πλήθος φίλων  του 4ου Γυμνασίου είχαν τη χαρά να απολαύσουν μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σχολείου.
Η εκδήλωση με τίτλο: «περίπατος στο ελληνικό τραγούδι» έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να χαλαρώσουν, να «ταξιδέψουν», να «ξεσκάσουν». Ο «ενορχηστρωτής» της μουσικής αυτής πανδαισίας, καθηγητής της μουσικής του σχολείου, π. Δημήτριος Κατσουρός και η παρέα του (η ορχήστρα και μέρος της χορωδίας του σχολείου) κατάφεραν να κάνουν τους παρισταμένους μια παρέα. Ο Θέμης Κοκκώνης και η Βούλα   Βαλαβάνη  καθήλωσαν με τις ερμηνείες τους, ενώ το χορευτικό του σχολείου (υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας κ. Βιβής Παπαναγιώτου) ξεσήκωσε το κοινό. Το καταπληκτικό σκηνικό επιμελήθηκε ο καθηγητής κ. Ευτύχης Ξάνθος.
Με την εκδήλωση αυτή το 4ο Γυμνάσιο από τη μία σφράγισε τη σχολική χρονιά που πέρασε αποχαιρετώντας τους μαθητές της Γ΄τάξης και από την άλλη τίμησε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον επίτιμο πλέον διευθυντή κ. Δημήτρη Αγαπητό. Τόσο η καθηγήτρια κ. Χρύσα Παπαθωμά όσο και ο τωρινός διευθυντής κ. Νίκος Βανταράκης σκιαγράφησαν την προσωπικότητα και το έργο του. Ιδιαίτερα θερμά ήταν και τα λόγια δύο παλιών μαθητών, του κ. Νίκου Σπυρόπουλου και του κ. Ηλία Λαζάρου -φοιτητών τώρα- που εκπροσωπώντας συμμαθητές τους μεταξύ άλλων τόνισαν: «…είδαμε έναν άνθρωπο που έχει μέσα του πολλή αγάπη και στοργή για τα παιδιά. Εύκολα διαπιστώσαμε ότι τον διακατέχει ποιότητα. Είναι πράος, ευγενικός και δείχνει σεβασμό στον οποιονδήποτε με τον οποίον συναναστρέφεται…η ηθική επιρροή που ασκούσε πάνω μας ήταν εμφανής,... ενέπνεε και καθοδηγούσε…». Ο ίδιος ο κ. Αγαπητός, αφού ευχαρίστησε, έκλεισε φανερά συγκινημένος λέγοντας: «έδεσα χάντρες τις στιγμές μας σ’ ένα κομμάτι κλωστή δένοντάς το γερά. Τώρα θα παίζω το μπεγλέρι μου με μόνιμη συντροφιά στην καρδιά μου την απουσία σας».

 

MOYS 01

 

MOYS 02

 

MOYS 03

 

MOYS 04

 


ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ:  ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή οι μαθητές μας φτιάχνουν ομάδες  πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, πινγκ-πονγκ  και συμμετέχουν στους αγώνες, που  διεξάγονται  στο σχολείο μας. Είναι μια μέρα δράσης, χαράς, που οι μαθητές, γνωρίζονται καλύτερα, συνεργάζονται  μεταξύ τους  και προσπαθούν για το καλύτερο  αποτέλεσμα των ομάδων τους!ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  Γ΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΘΗΝΑΣ
Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος  στη διοργάνωση αυτή με μεγάλη  επιτυχία!
Η ομάδα καλαθοσφαίρισης  κέρδισε σε τρεις αγώνες  την ίδια ημέρα, αντιμετωπίζοντας  δύσκολους και ισάξιους αντιπάλους. Η αγωνιστικότητα,  το ομαδικό πνεύμα και φυσικά η θέληση για νίκη μάς έφερε στην πρώτη θέση! ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ-ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ-ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Η χρονιά τελειώνει με τα καλύτερα!!!
Όλοι οι μαθητές του σχολείου, αγόρια-κορίτσια, από πολύ νωρίς φτιάχνουν τις ομάδες τους, κάνουν προπονήσεις, ετοιμάζουν τις εμφανίσεις τους με χιούμορ και φαντασία για το καθιερωμένο πια  πρωτάθλημα. Η συμμετοχή των μαθητών είναι καθολική! Σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα, μέσα σε χρώματα και χαρούμενες φωνές, οι σφυρίχτρες των διαιτητών δηλώνουν την έναρξη των αγώνων. Με πολλή σοβαρότητα η κάθε ομάδα προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο τέλος των αγώνων  κάποιοι μαθητές πανηγυρίζουν για τη νίκη τους, κάποιοι  στεναχωριούνται για την ήττα τους, όμως όλοι έχουν ευχαριστηθεί τις δύο αυτές ημέρες των αγώνων και περιμένουν την επόμενη χρονιά με ανυπομονησία και ελπίζοντας σε περισσότερες νίκες της ομάδας τους.
Τους προετοίμασαν και συντόνισαν οι καθηγήτριες Ακριβή Παπαναγιώτου και Ευφροσύνη Μπαλιάμη.
Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε  τη συμμετοχή του σχολείου και σε πρόγραμμα e-twinning  με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Ευφροσύνη Μπαλιάμη. Επίσης αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι αρκετοί μαθητές του 4ου Γυμνασίου έχουν αποσπάσει ιδιαίτερες τιμητικές διακρίσεις στον χώρο της γνώσης, του αθλητισμού και των τεχνών. Τέλος μεγάλη ήταν η  χαρά των μαθητών, όταν έλαβαν την ευχαριστήρια επιστολή του 6ου Δημοτικού Χαϊδαρίου, που τους ανακοίνωνε ότι τα καπάκια που μάζευαν για την προσφορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου «έπιασαν τόπο».

 

ATHL 01

 

 

ATHL 02

 

ATHL 03

 

ATHL 04

 

ATHL 05

 

ATHL 06

 

ATHL 07

 

ATHL 08