santzaridis arxikhjpg

 

ΓΙΩΤΗΣ ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ» - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ):

 

- Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ «ΑΠΛΩΣΕΙ» ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ

 

- ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ «ΣΤΕΡΙΩΣΟΥΝ» ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

 

Με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, αλλά και ξεκάθαρες απόψεις, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω» και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώτης Σαντζαρίδης, μας μιλάει για την στόχευση και την δράση της «Λαϊκής Επιτροπής» στην πόλη μας. Σε ποιες περιπτώσεις συμπολιτών μας παρεμβαίνει, πως κινητοποιείται και μέχρι που φθάνει. Έχοντας ως σύμμαχο πολλά σωματεία, φορείς του Αιγάλεω, απλό εργατόκοσμο, νέους και νέες, η «Λαϊκή Επιτροπή» βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, υπερασπιζόμενη τον αδύναμο συμπολίτη μας. Έχει βρει πολλούς υποστηριχτές η δράση της και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία δύο χρόνια –απ’ όταν και ξεκίνησε- έχει γιγαντωθεί και συνεχίζει ολοένα και με πιο σταθερά βηματισμό. Στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης, έχει συσταθεί και το «Λαϊκό Διδασκαλείο», με επίσης αξιοσημείωτη προσφορά και δράση, που έχει στόχο την ΔΩΡΕΑΝ ενίσχυση της γνώσης των παιδιών, που προέρχονται από ευάλωτες οικονομικά οικογένειες.
Πώς ξεκίνησε η Λαϊκή Επιτροπή και πότε;
- Η Λαϊκή Επιτροπή «γεννήθηκε» μέσα από μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση και στέριωσε, γιατί ωρίμασε πλέον η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη του λαού, η οργή και η αγανάκτησή του να μετατραπεί σε αγώνα μαζικό, οργανωμένο, συλλογικό, με σχέδιο και προοπτική. Η ανελέητη επίθεση που εξαπέλυσε η πλουτοκρατία-η Ε.Ε και τα κόμματά της στα δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, η προσπάθειά τους να φορτωθεί η μεγάλη οικονομική κρίση ενός συστήματος που βασίζεται στην βαθειά εκμετάλλευση του λαού, στον ίδιο το λαό, επιτάχυνε αυτή την ανάγκη. Λαϊκές δυνάμεις, συνειδητοποίησαν ότι απέναντι σ’ αυτή την οργανωμένη επίθεση, η ατομική αντίδραση, οι ατομικές προσπάθειες, δεν αποτελούν λύση. Ωρίμασε με λίγα λόγια η ανάγκη για την συλλογική, οργανωμένη καλά σχεδιασμένη λαϊκή Αντεπίθεση.
Ποιοι είναι μέλη σας;
- Θα συμφωνήσετε νομίζω κι εσείς, ότι η άγρια επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις «κτύπησε» όλα τα λαϊκά στρώματα. Εργάτες, ανέργους, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, γυναίκες, νεολαία. Άρα, όλα αυτά τα λαϊκά στρώματα, έχουν κοινό συμφέρον, συλλογικά να οργανωθούν, συλλογικά να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή επίθεση. Επομένως, η Λαϊκή Επιτροπή εκφράζει αντικειμενικά, την κοινή δράση, την συμπαράταξη όλων αυτών των κοινωνικών δυνάμεων. Εκφράζει δηλαδή μια κοινωνική συμμαχία στη βάση. Στη Λαϊκή Επιτροπή, με απλά λόγια, συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες, νέοι, νέες άνεργοι από τις γειτονιές του Αιγάλεω. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην Λαϊκή Επιτροπή, μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, επιτροπή ανέργων, από το συνδικάτο οικοδόμων που εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, το σύλλογο γυναικών, συνταξιούχων, αλλά και μεμονωμένοι εργάτες, μικροεπαγγελματίες, νέοι, νέες που πρωτοστατούν, μπαίνουν μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς, στο γραφείο, στο σχολείο. Είναι αν θέλετε η Λαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν οργανωθεί ή οργανώνονται πανελλαδικά, τα φύτρα αυτού που εμείς ονομάζουμε Λαϊκή Κοινωνική Συμμαχία, ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία.
Ποια είναι η δράση και ο στόχος της;
- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, μπορεί να ξεκίνησε την δράση της με αφορμή τα χαράτσια της ΔΕΗ, πολύ γρήγορα όμως «άπλωσε» την δράση της σε όλα τα μέτωπα πάλης, με βάση τα διογκωμένα λαϊκά προβλήματα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Τους μισθούς, τις συντάξεις, τις απολύσεις, την ανεργία, το ασφαλιστικό, τους ανασφάλιστους εργάτες-ΕΒΕ-τους φόρους και τα χαράτσια, την υγεία και τα νοσοκομεία της περιοχής, τα προβλήματα με το ΙΚΑ, τα φάρμακα τους Παιδικούς Σταθμούς.
Σε πόσες περιπτώσεις έχετε παρέμβει μέχρι σήμερα στο Αιγάλεω. Και κυρίως… οι παρεμβάσεις σας, έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα;
- Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για κομμένο ρεύμα, που επανασυνδέθηκε από την Λαϊκή Επιτροπή, αλλά και στη ΔΕΗ, για διευθέτηση ώστε να ανακουφιστούν έστω λαϊκές οικογένειες. Παρεμβάσεις για να συνεχιστούν θεραπείες σε ανασφάλιστους με θετικά αποτελέσματα, στον ΟΑΕΕ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Συγκεντρώσεις και πορείες-παρεμβάσεις-παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΙΚΑ, εφορία. Δράσεις για αποκλειστικά δημόσια υγεία, για να μην απαξιωθούν και κλείσουν τα Νοσοκομεία μας (Αγία Βαρβάρα, ΑΤΤΙΚΟΝ κ.α.).
Η Λαϊκή Επιτροπή, ταυτόχρονα με τη δράση της, τις παρεμβάσεις, τις μάχες, για τα λαϊκά οξυμένα προβλήματα, καλούσε και καλεί το λαό να συμμετέχει ο ίδιος σ’ αυτή την δράση, να σηκωθεί στα πόδια του, να πάρει ενεργά μέρος στους λαϊκούς αγώνες. Μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή, να δώσει μάχη οργανωμένα για να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα, να περιφρουρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα (όσα έχουν απομείνει) και να διεκδικήσει όλες τις απώλειες που είχε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα σύγχρονα δικαιώματα.
Στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ εργατών-άνεργων λαϊκών οικογενειών με προβλήματα ακόμα και υποσιτισμού, η Λαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται όσο μπορεί και σ’ αυτό το καθήκον, διανέμοντας κατά καιρούς τρόφιμα, φρούτα, ρούχα κλπ. Στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης και όχι της δήθεν «φιλανθρωπίας» και ελεημοσύνης διάφορων αετονύχηδων εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, ιδιοκτητών καναλιών, Μ.Κ.Ο και λοιπών που ροκανίζουν δημόσιο χρήμα, δηλαδή του λαού και παρουσιάζονται με τη μάσκα του «φιλάνθρωπου», την ίδια στιγμή που όλοι αυτοί στηρίζουν συνάμα και πολιτικές που οδηγούν το λαό μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Ποιος είναι ο στόχος της Λαϊκής Επιτροπής;
- Αντίθετα, με όλους αυτούς που θέλουν το λαό σκυμμένο, η Λαϊκή Επιτροπή μέσα από την λαϊκή κοινωνική συμμαχία, στόχο έχει ο λαός να σηκωθεί στα πόδια του, να μην αποδεχθεί τα ψίχουλα, να μην εξοικειωθεί με την φτώχεια του, αλλά να οργανωθεί, να αντεπιτεθεί και να ανατρέψει ριζικά αυτή την κατάσταση. Να απαιτήσει να έρθει ο πλούτος που παράγεται στα δικά του χέρια.  
Τα συνθήματα που έχουν ακουστεί δεκάδες φορές σ’ όλους τους δρόμους του Αιγάλεω, μέσα από τις κινητοποιήσεις, τις πικετοφορίες, τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις της Λαϊκής Επιτροπής, συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ή το «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», δείχνουν και το σκοπό και τον τελικό στόχο, που βάζει σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή, μέσα από την μεγάλη Λαϊκή Κοινωνική Συμμαχία, οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι άνεργοι, η νεολαία, παλεύοντας συνεχώς με βάση τα οξυμένα λαϊκά τους προβλήματα, να δίνουν αυτή τους την πάλη με την πάλη για ν’ ανοίξει ο δρόμος για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές, να δοθεί ισχυρό πλήγμα στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η τάξη που σήμερα έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της, δηλαδή βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, που κλέβουν τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού. Εκεί πρέπει να οδηγεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση. Ο αγώνας του λαού μας, δεν μπορεί να στριμώχνεται μέσα στα όρια μιας απλής «επιβίωσης», αλλά για όλο το δίκιο του. Γι’ αυτό και αυτή η λαϊκή κοινωνική συμμαχία, όσο πιο δυνατή γίνεται, όσο πιο καλά οργανώνεται μέσα από την ταξική πάλη και τους αγώνες, θα πετάει στο περιθώριο όλους εκείνους τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, όλες τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τα’χουν κάνει «πλακάκια» με τον αντίπαλο του λαού. Που συνομιλούν, τρώνε και πίνουν μαζί με τους μεγαλοεργοδότες και προσπαθούν να πείσουν το λαό που υποφέρει, ότι πρέπει να ζει με μειωμένες απαιτήσεις.
Τι συμβουλεύετε τον λαό του Αιγάλεω;
- Όσο δυναμώνει αυτή η Λαϊκή Συμμαχία, που εκφράζει η Λαϊκή Επιτροπή, τόσο ο λαός και το κίνημά του, από θεατής των εξελίξεων, των παζαριών κορυφής, της σαπίλας που αυτές τις μέρες βλέπουμε να ρέει από παντού, των εκβιασμών και των αυταπατών, θα γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής, μαχητής, θα βάζει την δική του σφραγίδα. Ο λαός τελικά, έχει μεγάλη δύναμη. Μπορεί να γίνει ο οδηγητής των εξελίξεων. Να πάρει το μέλλον στα δικά του χέρια. Αυτή λοιπόν η Λαϊκή Κοινωνική Συμμαχία, μπορεί και πρέπει να γίνει μια μεγάλη λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, παλιά ή νέα σήμερα και η ίδια να πάρει στα χέρια της, την εξουσία αύριο.
Καθημερινή, λοιπόν, ασταμάτητη δράση της Λαϊκής Επιτροπής για τα λαϊκά προβλήματα και στόχος, ο πραγματικός αντίπαλος, για να’ρθει ο πλούτος στα λαϊκά χέρια.
Γνωρίζουμε ότι γίνεται σπουδαία δουλειά στο Λαϊκό Διδασκαλείο. Μιλήστε μας γι’ αυτό…
- Το Λαϊκό Διδασκαλείο, είναι μια από τις πλευρές, με την οποία η Λαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ταξική της αλληλεγγύη. Απευθύνεται σε παιδιά λαϊκών εργατικών οικογενειών, παιδιά ανέργων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τους δίνει τη δυνατότητα μέσα από ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα από εθελοντές καθηγητές, να «στεριώσουν» τις γνώσεις τους. Να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, την δυνατότητα να ανταποκριθούν, να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες, ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που στριμώχνει τα όνειρά τους ανάμεσα στο «επιχειρηματικό σχολείο» και στην παραπαιδεία (φροντιστήρια κλπ), των 300 και 400 ευρώ το μήνα.
Η εμπειρία αυτή μέχρι τώρα, οι συναντήσεις με παιδιά που έρχονται στο λαϊκό διδασκαλείο αλλά και με τους ίδιους τους γονείς και τους εθελοντές καθηγητές, είναι κάτι παραπάνω από θετική. Όλη αυτή η δουλειά, όπως καταλαβαίνεται, δεν γίνεται χωρίς κόπο. Απαιτούνται ώρες πολλές (τα μαθήματα είναι καθημερινά), διάθεση και μεράκι από μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές, που η εθελοντική προσφορά τους, είναι ανεκτίμητη.
Βέβαια, από μια πλευρά, στην Λαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης, το θεωρούμε σαν καθήκον απέναντι στην εργατική τάξη και τα παιδιά της. Τα μαθήματα, γίνονται στην έδρα της Λαϊκής Επιτροπής (Έλλης & Ανδριανουπόλεως) στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, που για τις ανάγκες του Λαϊκού Διδασκαλείου, έχει χωριστεί σε τμήματα.
Τα τηλέφωνα που μπορεί κάποιος να απευθύνεται, είναι: 210 5902622 και 210 5989683, από τις 5.30μμ έως τις 8 το απόγευμα.
Τα λαϊκά προβλήματα δεν θα’χουν τελειωμό, γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με όποια κυβέρνηση ασκεί πολιτική με βάση τις δεσμεύσεις Ε.Ε και στα πλαίσια της ανάπτυξης, που κριτήριο έχει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Καλούμε τον εργατόκοσμο, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία, να συσπειρωθούν γύρω από την Λαϊκή Επιτροπή, τους ανέργους στην Επιτροπή Ανέργων. Να οργανώσουμε την πάλη μας, χωρίς να περιμένουμε ούτε λεπτό. Είναι καιρός να ανασυνταχθούμε. Η πείρα μας, είναι μεγάλη. Τα παιχνίδια στις κορυφές, τα’χουμε ξαναδεί.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ

 

santzaridis 2