ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΕΣ

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΚΑΚΙ

 

SKAKARX

 

 

 

Είχε και κορυδαλλιώτικες συμμετοχές η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), που διεξήχθη την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.

Στις αρχαιρεσίες έλαβαν μέρος, ο κορυφαίος, διεθνούς φήμης, Έλληνας Διαιτητής Σκάκι και Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Κορυδαλλού (ΕΕΣΚ) κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος (αριστερά στην κεντρική φώτο), αλλά και ο ιδρυτής του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού (ΣΟΚ) κ. Δημήτρης Κεφάλας (δεξιά στην κεντρική φώτο).

Ο κ. Νικολόπουλος, επανεκλέχθηκε στο ΔΣ της ΕΣΟ, όπου μετέχει συνεχώς από το 1994, ενώ αντίθετα δεν εξελέγη ο κ. Κεφάλας.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι δύο Κορυδαλλιώτες, που δραστηριοποιούνται με το Σκάκι.

 

 

KOSMFLE

 

 

 

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο κ. Τάκης Νικολόπουλος, είναι Πολιτικός Μηχανικός (επί πτυχίο το 1975 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) στη Διεύθυνση Έργων της Αεροπορικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΘΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας από το 1994, όπως επίσης Επίτιμος Πρόεδρος Επιτροπής Διαιτησίας FIDE και Αντιπρόεδρος του ΕΕΣ Κορυδαλλού.

Η πρώτη του επαφή με το Σκάκι έγινε σε ηλικία 8 χρονών, αλλά με αγωνιστικό σκάκι ξεκίνησε το 1985, σε ηλικία 28 χρονών στον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Κορυδαλλού (ΕΕΣΚ), που τότε αγωνιζόταν στη Τοπική κατηγορία Αττικής. Εκεί, εκτός από παίκτης έγινε και ένα είδος προπονητή, κάνοντας μαθήματα σκάκι στους μικρούς παίκτες της ομάδας. Αργότερα, όταν η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική Κατηγορία, περιόρισε την αγωνιστική του δραστηριότητα και ασχολήθηκε με τα διοικητικά (διετέλεσε για 10 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου) και με τη Διαιτησία του αθλήματος.

Όταν είπε στους συμπαίκτες του, στον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Κορυδαλλού, ότι σκοπεύει να γίνει διαιτητής, εκείνοι γέλασαν!

Ο Τάκης Νικολόπουλος ένιωθε πως αυτό ήταν το μεγάλο σταυροδρόμι της ζωής του. Το 1987 αποκτά τον τίτλο του Ομοσπονδιακού Διαιτητή Γ΄ κατηγορίας και, ανά διετία, ανέρχεται όλη την κλίμακα (Β΄ κατηγορίας το 1989, Α΄ το 1991 και Διεθνής διαιτητής το 1993 – αποσπώντας τον Ανώτερο Διεθνή τίτλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το τίτλο του International Arbiter).

Μάλιστα από το 1999 ήταν Διαιτητής σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που διοργάνωσε η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE).

Διακρίνεται γρήγορα στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας την ευθύνη διαιτησίας σε απαιτητικές διοργανώσεις και θα κερδίσει τον σεβασμό των παικτών, ανάμεσα στους οποίους μεγάλοι μετρ και παγκόσμιοι πρωταθλητές!

Για πρώτη φορά διαιτήτευσε αγώνες στο εξωτερικό το 1998, ως Senior Arbiter στη 33η Σκακιστική Ολυμπιάδα που έγινε στην Ελίστα, πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Καλμουχίας, στη Ρωσία.

Ενδεικτικά, ήταν Βοηθός Επικεφαλής Διαιτητής στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1999 στο Λας Βέγκας, το 2000 στο Νέο Δελχί και την Τεχεράνη και το 2001 στη Μόσχα, ενώ το 2004 ήταν Επικεφαλής Διαιτητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Τρίπολη της Λιβύης. Επίσης, ήταν επικεφαλής διαιτητής ή διευθυντής αγώνων σε τέσσερις Σκακιστικές Ολυμπιάδες (Κωνσταντινούπολη 2012, Τρόμσο 2014, Μπακού 2016, Μπατούμι 2018), επικεφαλής διαιτητής σε τρία ματς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Ανάντ - Κράμνικ 2008, Ανάντ - Τοπάλοφ 2010, Κάρλσεν - Καριάκιν 2016), καθώς και σε άλλες εξήντα παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε πολυάριθμα κορυφαία τουρνουά.

Έχει διαιτητεύσει ως επικεφαλής στον μεγαλύτερο αριθμό Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων όλων των ηλικιών από κάθε άλλον διαιτητή μέχρι τώρα. Η διαιτησία έγινε μεράκι, πάθος, μεγάλη αγάπη.

Επειδή εκτός από Διεθνής Διαιτητής είναι και Καθηγητής Διαιτησίας στη FIDE, τον προσκαλούν σε αρκετές χώρες, όχι μόνο για διαιτησία σε αγώνες, αλλά για να διδάξει σε Σεμινάρια Διαιτησίας.

Επί δυο δεκαετίες (1998-2018) ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIDE (Επίτιμος Πρόεδρος έκτοτε), ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος στην Τεχνική Επιτροπή και την Επιτροπή Αξιολόγησης της FIDE.

 

 

NEWKOSM2021

 

 

 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

 

Ο κ. Δημήτρης Κεφάλας, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1979. Ζει και εργάζεται στον Κορυδαλλό. Κατάγεται από τις Οινούσσες Χίου και έχει σπουδάσει Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Ζωγραφικής.

Είναι ιδιοκτήτης της Μουσικής Σχολής «Αλύπιος» στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με το βιογραφικό του: ιδρυτής και Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού, νυν Αντιπρόεδρος, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού και μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κορυδαλλού, μέλος ΤΟ Νέας Δημοκρατίας Κορυδαλλού (Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όπως επίσης στην πλούσια διαδρομή του καταγράφει παρουσίες ως μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού (Κορυδαλλός), Αντιπρόεδρος ΔΗΚΕΚΟ και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά και μέλος στον Σύλλογο Φίλων Οινουσσών.

Συντονιστής σε ομάδα (Υλοποίηση προγράμματος «Σκάκι στο Σχολείο») με δεκάδες προπονητές και γυμναστές οι οποίοι παρέχουν σε σχολεία ποικίλες αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες και δράσεις, καθώς συνεργάζονται με 35 σχολεία και αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων (σε περιοχές όπως Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πειραιάς, Πέραμα και Νίκαια), με στόχο να διδάσκεται το σκάκι από την μικρή ηλικία.

Μαχητική η παρουσία του και στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα. Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «Πολίτες για τον Κορυδαλλό» του Σταύρου Κασιμάτη.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΟ

 

Για τα νέα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας εκλέχθηκαν οι:

Πρόεδρος: ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Τακτικά μέλη Δ.Σ. (κατά σειρά εκλογής τους):

ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΤΟΖΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΙΛΑΝΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΚΥΘΑΡΙΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΠΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΕΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ - ΑΝΝΑ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΠΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΛΙΜΒΕΡΙΟΣ

 

 

KOSMFLE