ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

Τίτλος έργου: «Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου»

-ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ: Κίνηση 2η-

(Πέμπτη 29 Ιανουαρίου και Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, ώρα: 14:00 μμ στις φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος.)

Το Τεχνοδρομώ

To«Τεχνοδρομώ»είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε με σκοπό την επαφή μας με αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης του θεάτρου και κατ’ επέκταση όλων των τεχνών που εμπλέκονται σ’ αυτό (χορός, μουσική, εικαστικά κλπ.).

Το «Τεχνοδρομώ»με τις δράσεις του επιχειρεί κάθε φορά να συνδέσει στην θεατρική πράξη άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάνοντας τους ίδιους δρώντα πρόσωπα. Γιατί η θεατρική πράξη σαν διαδικασία ενεργοποιεί τον ανθρώπινο ψυχισμό και λειτουργεί λυτρωτικά.

Παράλληλα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις σε ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων, σε φεστιβάλ στηρίζοντας μεταναστευτικέςκαι άλλες ευάλωτες ομάδες. Τέλος, στηρίζουμε για τέταρτο χρόνο με μαθήματα την θεατρική ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Θέατρο στη φυλακή

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών του Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, το Τεχνοδρομώ δημιουργεί μια θεατρική ομάδα.

Στην συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2014 ανεβαίνει το θεατρικό έργο -Κ - .

Το- Κ- ξεκίνησε ως μια χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας.

Μέσα από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού που η οροθετικότητά τους τούς απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής.

Με στόχο να αφαιρέσει αυτόν τον επί πλέον στιγματισμό τους, όντας ήδη βεβαρημένοι από τον στιγματισμό που φέρουν ως φυλακισμένοι.

Η αρχική ιδέα για μια παράσταση που θα βασίζεται στους ίδιους τους κρατούμενους και τα βιώματά τους φαίνεται εφικτή και γίνεται πράξη με τη συμμετοχή του Τσιμάρα Τζανάτου, ο οποίος αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου, με βάση το συγκεντρωμένο βιωματικό υλικό.

Το ζητούμενο ήταν να αποφορτιστεί η "πραγματικότητα" από τις φοβίες που την επικαλύπτουν.

Μέσω ενός έργου-θεατρικού εγχειρήματος που θα συμπύκνωνε προσωπικές ιστορίες για να φανερώσει τα κοινά τους στοιχεία.

Αλλά η οροθετικότητα ήταν η επίφαση.

Η επίφαση σε μια σειρά αυθαίρετων κατηγοριοποιήσεων των ανθρώπων αυτών, κατηγοριοποιήσεων που τους κατέτασσαν στο σκοτεινό κομμάτι της κοινωνίας.

Το Βασιλικό κυνήγι του ήλιου του Π. Σάφφερ

Τώρα η ομάδα περνάει στο δεύτερο βήμα, αυτό της επόμενης θεατρικής παράστασης. Μιας θεατρικής παράστασης από τους ίδιους τους φυλακισμένους και πάλι εντός της φυλακής βασισμένης στο έργο του Πήτερ Σάφφερ «Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου».

Ο Άγγλος Πήτερ Σάφφερ, ιδιαίτερα γνωστός και από τα έργα του "΄Έκβους" και "Αμαντέους", έγραψε το "Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου" το 1964 για να μιλήσει, μέσω της σύγκρουσης δυο κόσμων και δυο πολιτισμών, για το αίσθημα της ανεξαρτησίας της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη για ελευθερία, ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών.

Όπως στο -Κ- ο κ.όσμος της φυλακής ερχόταν αντιμέτωπος με τον Κ.όσμο της κοινωνίας, στο «Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου», ο κόσμος των Ίνκας έρχεται αντιμέτωπος με τον Κόσμο των Ισπανών κατακτητών σε ένα έργο που, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά, διατηρεί ακόμα τη δύναμη των εννοιών που διαπραγματεύεται.

Δεν παίζουμε θέατρο: παίζουμε ΜΕ το Θέατρο.

Το ζητούμενο στο Βασιλικό Κυνήγι του Ήλιου, δεν είναι να κάνουμε μια παράσταση που να μιμείται το επαγγελματικό θέατρο. Το ζητούμενο είναι να φανεί η δύναμη της επικοινωνίας που μπορεί να έχει το θέατρο, ως κοινή γλώσσα όλων.

Στο δεύτερο αυτό εγχείρημα, που στόχος ήταν να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο, η ομάδα των κρατουμένων, έχοντας επεξεργαστεί και συνδεθεί με τον πυρήνα του Εγώ της, έρχεται με έναν ιστορικό μύθο να δει τον εαυτό της σαν Άλλον. Δεν μιλάει πια μέσω των δικών της ιστοριών γι’ αυτήν την ίδια όπως στο -Κ- , αλλά καθρεφτίζεται στις ιστορίες κάποιων άλλων ψάχνοντας την κοινωνική της ταυτότητα. Με τον παιγνιώδη τρόπο των παραμυθιών.

Για να μιλήσει για το Βασιλικό Κυνήγι των Αξιών του πολιτισμού που μας γέννησε και να αναρωτηθεί αν βρίσκεται εν τέλει στο "σωστό" Ηλιακό Σύστημα.

Οι συντελεστές:

Η Θεατρική ομάδα:Σταύρος, Πάνος, Άρης, Βασίλης, Κώστας, Παύλος Χόρχε, Φάνης, Άϊμο, Ιμάντ.

Οργάνωση – συντονισμός ……………………….Γιάννης Νικολόπουλος

         Διδασκαλία ομάδας- σκηνοθετική επιμέλεια…… Άννα Χατζηχρήστου

Επιμέλεια κίνησης ……………………………..Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Εικαστική επιμέλεια …………………………………….Έρρικα Αλαμάνου

Επιμέλεια φωτισμών ………………………….Κωστής Παπαναστασάτος

         Εκμαγεία ……………………………………………………… Λένα Δελαβία

Επιμέλεια ήχου ………………………… Γιώργος – Πλάτωνας Περλέρος

Μουσικές επιλογές ………………………………….΄Αννα Χατζηχρήστου

         Γενικών καθηκόντων……… ………………….Αναστασία Παπαπαύλου

Ευχαριστούμε το μέλος του Τεχνοδρομώ Τσιμάρα Τζανάτο για την στήριξή του.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας για το Τεχνοδρομώ,

                                                                                        

Γιάννης Νικολόπουλος                                               Τσιμάρας Τζανάτος

Κιν: 6972711110                                                            Κιν: 6944451939


Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των

AbbVie Pharmaceuticals S.A.