Υπογραφή για το πρώτο Logistics Park στο Θριάσιο

thriasiomesa

 

Τα προσεχή βήματα περιλαμβάνουν την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια την έναρξη των εργασιών, μετά από εκκρεμότητες πέντε ετών.
Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας για την κατασκευής του Θριασίου Ι, καθώς αύριο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μπαίνουν οι υπογραφές στη σύμβαση, προκειμένου να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η υλοποίησή του.

Τα προσεχή βήματα περιλαμβάνουν την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια την έναρξη των εργασιών, μετά από εκκρεμότητες πέντε ετών.

Επί της ουσίας, το εν λόγω έργο συνδέεται με τη μελέτη και κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αποθηκών καθώς και υποστηρικτικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας 235.000 m2 εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τις κατασκευές των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα κατασκευαστεί οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο εντός του πάρκου, με σκοπό την δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών, με συνδυασμό μεταφορικών μέσων.

 

Η έναρξη υλοποίησης του Θριασίου Ι, θα σημάνει μία περίοδο κατασκευής 5 ετών, χωρισμένη σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση θα είναι 24 μήνες από την έναρξη ισχύος της σύμβασης παραχώρησης και η Β` φάση επιπλέον 36 μήνες (2+3 χρόνια) με μια συνολική επένδυση 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αποθηκών, κτιριακών χώρων και οδικών και σιδηροδρομικών προσβάσεων.

Κατά όσα έχουν γίνει, επίσης, γνωστά, είναι σε ισχύ και η σύμβαση με την Μυτιληναίος αρχικού ύψους 109 εκατ. ευρώ, ήδη από το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών Ιωάννης Ξιφαράς επεσήμανε την αξία της εφοδιαστικής αλυσίδας, τονίζοντας ότι αποτελεί μοχλό ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας κατά 9,5% στο ΑΕΠ της χώρας, με ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 11 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η συμβολή της θα αυξηθεί στο 12%.

 

Εξάλλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του κλάδου, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Επιδίωξή μας, συμπλήρωσε, είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα ισχυρό logistic hub της ΝΑ Ευρώπης, και για τον λόγο αυτό ολοκληρώσαμε την εθνική στρατηγική για τις εμπορευματικές μεταφορές, έχοντας επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση.

 

πηγή: BusinessNews