Το νέο βιβλίο της Αντωνίας…

 

 

VIVLIO antonia

 

 

Αντωνία, για άλλη μια φορά μας εκπλήσσεις ευχάριστα με την κυκλοφορία του νέου σου βιβλίου «Γυναίκες της οδού Θεμιστοκλέους» από τις Εκδόσεις Πνοή. Πρόκειται για μικρές μαγειρικές ιστορίες γυναικών που έζησαν στην οδό Θεμιστοκλέους στο Αιγάλεω, τις οποίες μας τις παρουσιάζεις να σκαρώνουν δικές σου λαχταριστές συνταγές ενώ παράλληλα εξιστορείς και από μια προσωπική ή οικογενειακή τους εμπειρία γεμάτη συναίσθημα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ώστε να ακούσουμε πρώτα τη δική σου ιστορία.

- Πέρασες όλη την παιδική σου ηλικία στο Αιγάλεω; Τι σε δένει πιο πολύ με αυτόν τον δήμο; Ήταν και τόπος καταγωγής των γονιών σου;

Πριν καν γεννηθώ οι γονείς μου ζούσαν στο Αιγάλεω και από παιδί εκεί έμαθα να ζω κι εγώ μέχρι που μετακόμισα. Εκεί ήταν όλη μου η ζωή, τα όνειρά μου, τα πρώτα μου παιχνίδια, η γνωριμία με τον άντρα μου, η γέννηση των παιδιών μου, όλες μου οι αναμνήσεις.

- Έχεις να μας διηγηθείς μια πολύ έντονη ανάμνηση παιδική σου εκεί;

Θυμάμαι πολύ έντονα το μπακάλικο δίπλα από το σπίτι μου όπου πήγαινα κι αγόραζα σοκολάτες αμυγδάλου και μπισκότα γεμιστά. Ακόμη θυμάμαι τα παιχνίδια που παίζαμε στο χωμάτινο τότε δρόμο και τα κουζινικά που αγόραζα στα πανηγύρια του Εσταυρωμένου και του Αγίου Κωνσταντίνου.

- Σου λείπει το να ζεις εκεί;

Είναι τόσο γρήγοροι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μου που ποτέ δεν πρόλαβα να σκεφτώ ότι έφυγα όντως από εκεί. Άλλωστε, οι γονείς μου εξακολούθησαν να ζουν στο Αιγάλεω και τους επισκεπτόμουν καθημερινά.

-Δημιούργησες την οικογένειά σου σε πολύ μικρή ηλικία. Αλήθεια, πόσων ετών ήσουν όταν παντρεύτηκες; Θυσίασες προσωπικά σου όνειρα για να ξεκινήσεις την οικογένειά σου τότε ή δεν το ένιωσες έτσι;

Πραγματικά, παντρεύτηκα πολύ μικρή, στα 13 μου! Αλλά τότε πίστευα ότι αυτό ήταν το σωστό, οπότε, τότε, δε θυσίασα κάτι. Αργότερα ένιωσα την απουσία του σχολείου.

- Πότε πήρες την απόφαση να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, ούσα ήδη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά; Ποια ήταν η αφορμή;

Την απόφασή μου την πήρα στα 42 μου! Είχα ήδη ασχοληθεί με τη μαγειρική και ήθελα να εκδώσω δικές μου συνταγές, αλλά ήμουν απόλυτη ότι έπρεπε πρώτα να τελειώσω τουλάχιστον το Γυμνάσιο για να το κάνω αυτό.

- Θα έλεγες ότι ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι αυτό του σχολείου, των Πανελληνίων εξετάσεων και του Πανεπιστημίου; Τι γεύση σου έχει αφήσει όλη η αυτή η προσπάθεια;

Κοίταξε, όπως σου είπα, ήθελα να τελειώσω το Γυμνάσιο , όμως στην πορεία με κέρδισε το σχολείο κι έτσι έβαλα στόχο το Λύκειο, οπότε και τις Πανελλήνιες γιατί λαχταρούσα να μπω στο Πανεπιστήμιο! Βέβαια, ήταν κοπιαστική όλη αυτή η πορεία αλλά συνάμα ήταν από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου! Έμαθα πολλά, κέρδισα πολύτιμες γνώσεις, συναναστράφηκα με νέο κόσμο.

- Δε σταμάτησες όμως εκεί. Όλα τα χρόνια πριν και μετά το σχολείο και το Πανεπιστήμιο, ακόμη και σήμερα παρακολουθείς σεμινάρια και είσαι ενεργή σπουδάστρια σε ιδιωτικές σχολές και σε πληθώρα γνωστικών αντικειμένων. Αισθητική, Διατροφή, Ευεξία, Δημιουργική Γραφή, Εργοθεραπεία και φυσικά Μαγειρική! Τι σε ωθεί να πλουτίζεις τις γνώσεις σου σε τόσους τομείς διαφορετικούς μεταξύ τους;

Αρχικά πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Δεν ηρεμώ ποτέ. Θέλω διαρκώς να μαθαίνω. Αλλά, επιπλέον πιστεύω ότι όλες αυτές οι γνώσεις που παίρνω συμπληρώνει η μια την άλλη και συνδέονται με τη μαγειρική μου.

- Η μόνη σταθερή επιλογή σου είναι η μαγειρική λοιπόν. Και κάπως έτσι έρχεται στα χέρια μας το πρώτο σου βιβλίο «Φοιτήτρια και στη μαγειρική-Συνταγές σε 30΄» το 2011, ένας μπούσουλας για νόστιμα πιάτα που γίνονται γρήγορα και με απλά υλικά χωρίς να χάνουν όμως γεύση και ποιότητα. Ποιο ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του βιβλίου αυτού;

Πέρα από το γεγονός ότι τότε ήταν μια περίοδος που είχαν μεγάλη απήχηση οι γρήγορες συνταγές , ήταν παράλληλα και αυτές που προλάβαινα κι εγώ η ίδια να μαγειρέψω για την οικογένειά μου λόγω της πολύωρης απουσίας από το σπίτι εξαιτίας του Πανεπιστημίου! Ήταν βιωματικό το βιβλίο!

 

antonia site 1

 

 

- Δέκα χρόνια μετά έρχονται οι «Γυναίκες της οδού Θεμιστοκλέους – Μικρές ιστορίες μαγειρικής» για να μας συγκινήσουν την ώρα που μας μαθαίνουν να μαγειρεύουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πώς εμπνεύστηκες τις ιστορίες αυτές;

Κάθε φορά που μαγειρεύω, στο νου μου είναι πάντα αυτές οι γυναίκες από την Θεμιστοκλέους, από την παλιά μου γειτονιά. Τις θυμάμαι να κάθονται πάνω από τις κατσαρόλες τους χωρίς να απομακρύνονται καθόλου μέχρι να τελειώσει το φαγητό τους. Σε αυτή την εικόνα , αυτήν την ανάμνηση χρωστάω την αγάπη μου απέναντι στη μαγειρική. Οπότε, μου ήρθαν αυθόρμητα αυτές οι ιστορίες κι έτσι θέλησα να τις αποτυπώσω στο χαρτί.

- Οι ηρωίδες σου είναι υπαρκτά πρόσωπα; Οι ιστορίες που μας διηγείσαι έχουν όντως συμβεί;

Οι προσωπικότητες των γυναικών είναι υπαρκτές. Ο τρόπος που εμφανίζονται και μαγειρεύουν ανά ιστορία καθώς και τα ονόματα είναι αποκύημα της φαντασίας μου, όχι ό,τι όντως συνέβη στην πραγματικότητα.

- Πώς επέλεξες τα ζευγάρια ηρωίδα-συγκεκριμένη συνταγή; Αυτή τη φορά μας μαθαίνεις να μαγειρεύουμε αλλά μας ξυπνάς και μνήμες άλλων δεκαετιών. Γιατί επέλεξες αυτόν τον τρόπο να μοιραστείς τις υπέροχες σπιτικές συνταγές σου;

Όπως σου είπα και πριν η ηρωίδα ανά συνταγή-ιστορία είναι μυθοπλασία, όχι πραγματικότητα. Όταν μαγείρευα καθεμιά από τις συνταγές του βιβλίου, έβλεπα μπροστά μου την αντίστοιχη προσωπικότητα γυναίκας (από εκείνες της υπέροχες γυναίκες της παλιάς μου γειτονιάς) και σκαρφιζόμουν μια ταιριαστή ιστορία. Τις προηγούμενες δεκαετίες πιστεύω πως οι γυναίκες αφιέρωναν πολύ χρόνο στις κουζίνες τους και αυτό ακριβώς νιώθω ότι έχει εκλείψει από τις σημερινές νοικοκυρές. Δεν το χαίρονται να μαγειρεύουν, τους είναι κόπος λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Αυτό ήθελα να περάσω, να μαγειρέψουν ξανά με ηρεμία και αγάπη για να προσφέρουν χαρά στην οικογένειά τους και στις μας.

- Το βιβλίο σου θεωρείς ότι είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση ή απευθύνεται και σε άντρες;

Ισότητα έχουμε. Εξίσου γευστικά μπορούν να μαγειρέψουν γυναίκες και άντρες, μεράκι να υπάρχει! Μην ξεχνάς ότι στην πλειοψηφία των ιστοριών, αυτές οι εκπληκτικές γειτόνισσες μαγείρεψαν πιάτα αφιερωμένα στον σύζυγο, στον αγαπημένο, στο γιο, στον εγγονό. Είναι ώρα νομίζω να γίνει και το αντίστροφο στην πραγματικότητα! Φυσικά και είναι και αντρική υπόθεση το βιβλίο!

- Πώς μπορούμε να προμηθευτούμε το νέο σου βιβλίο;

 

VIVLIO

 

 

Από μας Εκδόσεις Πνοή τις οποίες και ευχαριστώ που έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα και μπορώ να παρουσιάσω τις μικρές μου ιστορίες-συνταγές.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Τηλέφωνο:2102230206
Email:ekdoseis.pnoi@gmail.com

Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 10678, Αθήνα

https://www.facebook.com/ekdoseispnoi

 

ή

στο παρακάτω link

https://www.ekdoseispnoi.gr/product/%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ad%ce%bf%cf%85%cf%82/?fbclid=IwAR1SWbKR9SXBuLs9LUXZ0e28ZX6GdT3RwIYr97jtwy7IHFg7xEVO0aRYNic

- Ότι είσαι ανήσυχο πνεύμα είναι πασιφανές. Ιδανικά, τι άλλο θα ήθελες να μοιραστείς με μας followers σου στο μαγειρικό σου blog www.kokkinopipero.gr, όσο και στο facebook group σου «Συνταγές Μαγειρικής – Το κοκκινοπίπερο της Αντωνίας» που αριθμεί πάνω από 84.000 ακολούθους; Έχεις σκεφτεί το νέο σου βήμα ή ακόμη το σχεδιάζεις;

Έχω υπ’ όψιν μου το επόμενο βιβλίο μου πάντα σε σχέση με τη μαγειρική αλλά επειδή δεν ησυχάζω ποτέ μπορεί να προκύψει και κάτι νέο μέσα από το blogμου ή το fbgroupμου. Πάνω από όλα ασχολούμαι με τη μαγειρική μου και θέλω να μεταδώσω σε όλον τον κόσμο που με παρακολουθεί την αγάπη για τα παραδοσιακά μας ελληνικά προϊόντα και τα τοπικά φαγητά που κρατούν διαχρονικά την αξία μας.

-          Να ευχηθώ να μη σταματήσεις ποτέ να μαγειρεύεις, να μαθαίνεις και να είσαι πρότυπο διαρκούς αναζήτησης και δημιουργίας. Είναι πολύ σημαντικό να εμπνεόμαστε από τη συνεχή προσπάθειά σου να παρουσιάζεις κάτι νέο που μας βασίζεται στην παράδοση και στα τόσο οικεία βιώματα που όλοι έχουμε μέσα στην οικογένεια ή στη γειτονιά ή ακόμη στην ευρύτερη τοπική μας κοινωνία. Μακάρι η γειτόνισσά μας Αντωνία να ξυπνήσει τη δράση σε μας και όλους μας!

Αγγελική Μπέκου

Συγγραφέας, Απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας

 

 

 

antonia site 2