dafni-fotia

 

Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που προκάλεσε τρόφιμος του Ψυχιατρείου στο ΨΝΑ στις 4 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 ασθενείς, στο πόρισμα που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά τις επόμενες ημέρες αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα της φύλαξης των ασθενών του άρθρου 69. Σημειώνεται επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το ΣΕΥΥΠ προτείνει για τον συγκεκριμένο ασθενής που προκάλεσε την πυρκαγιά, το Υπουργείο Υγείας και το Ψ.Ν.Α, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες.

Τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ετέθησαν και κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρ. Ξανθού στο Ψ.Ν.Α, από τους εργαζόμενους και τους  εκτελούντες χρέη διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ενημέρωσε πως το Ψ.Ν.Α συμπεριλαμβάνεται στα νοσοκομεία τα οποία θα ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις επικείμενες προσλήψεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ψυχιατρικών δομών της χώρας, ενώ ανέφερε, επίσης,  ότι η ομάδα εργασίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο,  εκπονεί ήδη νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών στην επικράτεια. Τέλος, επισήμανε ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ψ.Ν.Α είναι κοινά στις περισσότερες ψυχιατρικές δομές της χώρας και πως η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολική και συνεκτική προσέγγιση, «εάν θέλουμε να ολοκληρωθεί με σταθερά βήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο μετασχηματισμός του ασύλου».