Περί διαχειριστικού ελέγχου

στον Δήμο Χαϊδαρίου

και Ορκωτών Λογιστών

 

 

 

"Πολίτες σε Δράση"  -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αναφορικά με τον προσυμφωνημένο (ήδη από την προεκλογική περίοδο), από το σύνολο, σχεδόν, των παρατάξεων «Έλεγχο πεπραγμένων των προηγουμένων διοικήσεων στο Δήμο Χαϊδαρίου»  και κινούμενοι σε  διαφορετικό  ‘’μήκος κύματος’’ από την καταγεγραμμένη άποψη του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου, για έλεγχο που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από Ορκωτούς Λογιστές,  οι «ΠσΔ» πιστεύουμε ότι ο έλεγχος  θα πρέπει να λάβει τον ουσιαστικό χαρακτήρα ενός  (σε βάθος και ουσία)  Διαχειριστικού ελέγχου, και τούτο διότι:
 Ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών περιορίζει το εύρος του μεταξύ των γραμμών που ορίζουν το τετράγωνο: Νομιμότητα ως προς την λήψη των αποφάσεων - Ακολουθούμενη διαδικασία υλοποίησης της απόφασης  που προβλέπεται  εκ του νόμου και των  διαδικασιών εσωτερικής λειτουργίας -  Εκτέλεση της απόφασης (έργου ή προμήθειας) – Αρμοδίως  και ενυπογράφως παραλαβή του έργου ή της προμήθειας και νόμιμος απεικόνιση των παραστατικών στα βιβλία και αρχειοθέτηση των δικαιολογητικών.  
  Όλες οι δαπάνες των Ο.Τ.Α. (και η μισθοδοσία του προσωπικού) προκειμένου να προωθηθούν προς εκτέλεση από την «Ταμειακή Υπηρεσία» οφείλουν να έχουν ενταλματοποιηθεί και εγκριθεί (για την νομιμότητα τους) από τον αρμόδιο Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 Το αναπόφευκτο ερώτημα είναι: Αρκεί και μόνο ο έλεγχος νομιμότητας; Η απάντηση των «ΠσΔ» είναι όχι. Άλλωστε αυτό ήταν το προκάλυμμα-απάντηση  που έδινε ο Μαραβέλιας σε πρώτη ευκαιρία, πιστεύοντας ότι έτσι «βγαίνει λάδι».
Οι «ΠσΔ» πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει:
  Να πραγματοποιηθεί, πέραν της νομιμότητας, διαχειριστικός  έλεγχος  ουσίας  που θα ξεκινάει από την 1η Σεπτέμβρη 2014 και θα πάει προς τα πίσω, γεγονός  που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, ελέγχοντας περιπτώσεις όπου οι διοικήσεις του Δήμου π.χ. δεν είχαν νομική υποστήριξη σε δικαστικές διεκδικήσεις από τον Δήμο ή δεν διεκδίκησαν καθόλου δικαστικά και δεν προάσπισαν το Δημόσιο συμφέρον ή άφησαν τον χρόνο να παρέλθει με αποτέλεσμα την παραγραφή απαιτήσεων, ή αποδεδειγμένα αμέλησαν χαρακτηριστικά να υλοποιήσουν μέτρα προς είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων, κ.λ.π.  που αποτελούν ορισμένες μόνον περιπτώσεις που, ως βαριά αμέλεια, αποτελούν κακουργηματικές πράξεις,  γιατί  (αποδεδειγμένα) έβλαψαν και ζημίωσαν τους δημότες του Χαϊδαρίου.
 Παράλληλα με την ανεξάρτητη εταιρεία ελεγκτών, που θα πραγματοποιήσει τον διαχειριστικό έλεγχο, να συμμετάσχει (σε όλα τα στάδια του ελέγχου) «Διαπαραταξιακή Επιστημονική Επιτροπή» που θα συγκροτηθεί από Οικονομολόγους και Μηχανικούς. Η Επιτροπή αυτή θα βοηθήσει σημαντικά το έργο του διαχειριστικού ελέγχου, δεδομένου ότι γνωρίζει τα πεπραγμένα  αλλά και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας.
Οι «ΠσΔ» πιστεύουμε ότι όλες οι Δημοτικές παρατάξεις πρέπει ομόθυμα να προχωρήσουμε σε ελέγχους ουσίας χωρίς ρεβανσισμούς.
Το οφείλουμε στο Χαϊδαριώτικο λαό.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Όλα στο φως.
Οι κρυμμένοι σκελετοί κλονίζουν την λαϊκή εμπιστοσύνη και ενισχύουν την αλγεινή αντίληψη που λέει ότι «Όλα τα γουρούνια την ίδια φάτσα έχουν». 

"Πολίτες σε Δράση"

 

 

 

Κάθε έλεγχος και καημός, κάθε καημός και δάκρυ.
Άραγε μες ‘το δήμο μας, θα βγει κάποτε άκρη;

του ΚΙΜΩΝΑ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ

 

Η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Σελέκου σχετικά με τη μη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου, λόγω κινδύνου παράλυσης στις λειτουργίες του δήμου, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και προβληματισμό.
Πράγματι, ο καθολικός έλεγχος δημιουργεί κινδύνους δυσλειτουργίας. Θυμίζουμε ότι και ο καθολικός έλεγχος όλων των φορολογουμένων είναι αδύνατος και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις. Γι’ αυτό και όσοι δεν θέλουν πραγματική αλλαγή και βελτίωση στο φορολογικό σύστημα, συνεχίζουν και μιλούν για καθολικούς ελέγχους π.χ. σε όλους τους καταθέτες εξωτερικού των τελευταίων ετών, και όχι σε στοχευμένο δείγμα των εμπλεκομένων σε δημόσια, ολυμπιακά και άλλα έργα και προμήθειες.
Γι αυτό υπάρχει όμως και ο δειγματοληπτικός έλεγχος, ο στοχευμένος, εκεί όπου ήδη διαφαίνεται ή διαφάνηκαν στο παρελθόν δυσλειτουργίες, κακά οικονομικά αποτελέσματα. Ο στόχος δεν είναι ο μόνο ο εντοπισμός πιθανώς διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών. Στόχος είναι και ο εντοπισμός και αλλαγή (δίνοντας αιτιολογημένη άποψη και στη νομοθετική εξουσία) των διαδικασιών που τροφοδοτούν την κακή διοίκηση.
Για παράδειγμα όταν πριν λίγο καιρό έβγαινε σε δημοπρασία προς ενοικίαση δημοτικό κατάστημα, πληροφορηθήκαμε πως η δημοσίευση δεν έγινε σε κλαδικό έντυπο του κλάδου εστίασης, ούτε σε αθηναϊκή εφημερίδα, ούτε σε έντυπο γαστρονομίας, μήτε σε τοπικό (της περιοχής μας) έντυπο. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αμαρυσία» στο Μαρούσι. Ε, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ο νόμος το επιτρέπει, αλλά δεν βρέθηκε ένας σώφρων υπάλληλος (εγγράφως!) ή/και πολιτικός να υποδείξει ορθολογικότερη λύση δημοσίευσης; Πόσο μάλλον που η διαδικασία έγινε με έναν ενδιαφερόμενο. Χώρια την τελική απολαβή πολλαπλών τετραγωνικών, δίχως νέα διαδικασία.
Συχνά αναρωτηθήκαμε για  έντυπα αιμοδοσίας της τάξης των 3-4.000 € όταν από την πιάτσα ερχόταν πληροφόρηση για υποπολλαπλάσια ποσά. Ποτέ δεν πήραμε απολογισμό.
Στο κολυμβητήριο προσεγγίσαμε την ζημιά στο 1.315.000 ευρώ. Ουδείς το διέψευσε. Μα δεν πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία αυτή, να διδαχτούμε από το πώς δεν έγινε (ή δεν ήθελαν) να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος εγκαίρως; Δεν πρέπει να δούμε και τους λογαριασμούς πριν το 2007; Δεν πρέπει να μάθουμε και τα οικονομικά της τωρινής λειτουργίας (έσοδα από κολυμβητές σε κάθε φορέα – ΚΟΙΝΣΕΠ και ομάδα, έξοδα κάθε είδους, ποιος τελικά πληρώνει τι, σύγκριση με το παρελθόν κ.λπ.);
Πληροφορηθήκαμε πως διαπιστώθηκαν προβλήματα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Αφορά και τον δήμο μας;
Η Γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου στην ιστοσελίδα του δεν λειτουργεί. Πόσες χρηματοδοτήσεις υπήρξαν σχετικώς;
Εκείνη η ταυτόσημη με την Τρίπολη πρόταση περί ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΕΡΗΓΗΣΗΣ πως εξελίσσεται; Δεν χρειάζονται διευκρινήσεις;
Τα παραπάνω ενδεικτικά και όχι πλήρη παραδείγματα, επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να εστιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε βάθος κι από εκεί, ενημερώνοντας και τους πολίτες, να βγάλει συμπεράσματα κι εφόσον δεν προκύψουν ανησυχητικά αποτελέσματα, τότε θα περιοριστούμε σε διοικητική βελτίωση. Εάν όμως από το δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψουν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερος, πλατύτερος και βαθύτερος έλεγχος για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού που πληρώνει όλες τις εστίες κακοδιοίκησης.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, απαιτείται όμως πολιτική βούληση και λαϊκή επαγρύπνηση ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Με σεβασμό στον ελεγχόμενο, με αυστηρότητα αλλά και ανθρωπιά απέναντι στον παραβάτη. Γιατί η τιμιότητα γενικώς μπορεί και να θεωρηθεί μικροαστική αξία, η αποδεδειγμένη τιμιότης σε περίοδο βαθιάς και πολλαπλής κρίσης έχει χαρακτήρα αντίστασης, είναι πράξη επαναστατική! Και ο τόπος χρειάζεται θετικά παραδείγματα …για να κοιταζόμαστε στα μάτια, για ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των πολιτών, με διάφανες τσέπες!

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

 

 

 

 

Αποστόλης Θεοφίλης

(Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ) :

«Ο Σελέκος λέει όχι στην αποσταθεροποίηση

και την αστάθεια της πόλης»

 

 

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου περί μη διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου ακυρώνουν τους σχεδιασμούς "ΓΝΩΣΤΩΝ" αποσταθεροποιητικών κύκλων της πόλης που επιθυμούσαν  να δημιουργήσουν κλίμα αστάθειας  βάζοντας σε επικίνδυνη περιπέτεια την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
Επίσης,  αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά με έμμεσο τρόπο την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά και την συναίσθηση της ευθύνης όταν πρέπει να "τρέξεις" μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Η λυσσαλέα προσπάθεια "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ" τοπικών κέντρων να ισοπεδώσουν τους ΠΑΝΤΕΣ ακόμη και όσους  προσπάθησαν σε δύσκολες στιγμές να κρατήσουν όρθιο τον Δήμο μας επειδή απλά βρέθηκαν στην αντίπαλη όχθη ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Η πόλη  με την συνδρομή ΟΛΩΝ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναβάθμιση  της Δυτικής Αθήνας  τα επόμενα χρόνια  μακριά από λογικές ρεβανσισμού.
Η πόλη δεν αντέχει άλλο την διαίρεση και τον διχασμό.
Ήρθε η ώρα της Σύνθεσης.
Ήρθε η ώρα της "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ".

Αποστόλης Θεοφίλης»