Υποστελέχωση της Αστυνομίας-
Αύξηση της εγκληματικότητας στον Κορυδαλλό

 

 

 

 

 XOURSALAS

 

 

 

  

 

Άρθρο του Ν.Χουρσαλά*

 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η πόλη του Κορυδαλλού συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας. Ο τραυματισμός μιας νεαρής κοπέλας από εξοστρακισμό σφαίρας σε πολυσύχναστη πλατεία, σχολιάστηκε ως πρωτοφανές γεγονός από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη πιο ανησυχητική αφού το  επεισόδιο αποτελεί έναν κρίκο σε μια σειρά γεγονότων που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες. Το Σχιστό έχει μετατραπεί σε "άβατο", οι κλοπές και διαρρήξεις έχουν πολλαπλασιαστεί,  πριν λίγες εβδομάδες ανατινάχτηκε ΑΤΜ σε κεντρική λεωφόρο της πόλης ενώ τελευταία δύο γυναίκες τραυματίστηκαν από "αδέσποτες" σφαίρες σε κεντρικές πλατείες.

Η κλιμάκωση της εγκληματικότητας είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, γεγονός που από καιρό έχει αναδείξει η Ένωση Αστυνομικών Πειραιά μέσα από έγγραφα και συναντήσεις με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο σε συνάντηση του με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο κ.Ασημακόπουλο ιεράρχησε ως προτεραιότητα, την στελέχωση των τμημάτων ασφαλείας στα οποία οι «κενές» θέσεις υπερβαίνουν το 30% (92 κενές θέσεις σε σύνολο 289 προβλεπόμενων), αφού μόνιμη λύση δεν μπορεί να αποτελεί  η αυταπάρνηση με την οποία οι αστυνομικοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Όμως, οι επισημάνσεις της Ένωσης απευθύνονταν «Εις ώτα μη ακουόντων»

Η ευθύνη βαραίνει ακέραια την πολιτική ηγεσία, η τακτική της οποίας διακρίνεται από ιδεολογική εμμονή και διαχειριστική ανεπάρκεια. Ο αρμόδιος Υπουργός από τη μία "κλείνει" το μάτι σε παραβατικές συμπεριφορές των μελών του «Ρουβίκωνα» την ίδια ώρα που αποψιλώνει τα τμήματα με αποσπάσεις ημετέρων στη Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων και Ευπαθών Προσώπων.

Είναι προφανές ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία, η  προστασία της  ζωής, της τιμής  και της ασφάλειας του πολίτη πέρα από Συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας αποτελεί και αυτονόητο κεκτημένο. Στο πνεύμα αυτό, προκύπτει κι η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδείξει το ζήτημα ως ύστατη προσπάθεια αφύπνισης της Πολιτείας . Η Δημοτική Αρχή της πόλης οφείλει να ενώσει τη φωνή της με το θεσμικό όργανο των Αστυνομικών απαιτώντας την άμεση στελέχωση των τμημάτων της περιοχής, ως βασική προϋπόθεση για την προστασία του δικαιώματος του πολίτη να ζει ο ίδιος και η οικογένειά του με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 

* Ο Ν.Χουρσαλάς είναι οικονομολόγος (ΜΒΑ), δημοτικός σύμβουλος και π.Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού και πολιτευτής της Ν.Δ