Κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου

των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού


Αποκλειστικές φωτογραφίες

-  συνεχής ενημέρωση

 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΧΑΡΑ ΜΑΚΡΗ

 

F arxiki

 

 

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα : Κατεδαφίστηκε σήμερα

η μάντρα των γυναικείων φυλακών στη Γρ. Λαμπράκη

Παραδόθηκαν στον Δήμο Κορυδαλλού τα 10 στρέμματα

των πρώην Γυναικείων Φυλακών

 

Το πρώτο, ιστορικής σημασίας, βήμα για την απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού, ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, με την κατεδάφιση της μάντρας του σωφρονιστικού συγκροτήματος και την παράδοση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο Κορυδαλλού.

Σε μια λιτή, συμβολική τελετή, που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, «έριξαν» τη μάντρα στην κεντρική λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη, ώστε να παραδοθεί στον Δήμο τμήμα των γυναικείων φυλακών συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για τον Κορυδαλλού, μια πρώτη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του λαού της πόλης και όλων των δημοτικών αρχών από την μεταπολίτευση ως σήμερα, αφού για πρώτη φορά ενεργό τμήμα των φυλακών παραχωρείται στον Δήμο και στον λαό του Κορυδαλλού για να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο- πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Σε δήλωση του, μετά την κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου και την παράδοση της έκτασης, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή στον αγώνα του κορυδαλλιώτικου λαού για την απομάκρυνση των φυλακών. Είναι μέρα χαράς και ηθικής ικανοποίησης. Τη θέση των γκρίζων τοίχων και των κελιών θα πάρει σύντομα ένα πάρκο πρασίνου και αναψυχής, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα γιορτάζουμε και από αύριο συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων από το 1994 και μετά, για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης και δύσβατης προσπάθειας. Όλους τους Δημάρχους, που προηγήθηκαν της δικής μου θητείας, των οποίων ο αγώνας υπήρξε παρακαταθήκη για να έχουμε τη σημερινή επιτυχία.

Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, για τη δημοπράτηση του έργου κατεδάφισης το 2008. Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τον τ. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη για την παραχώρηση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο το 2011. Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ένταξη του έργου διαμόρφωσης του πάρκου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2016. Την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε, που είχε την ευθύνη του έργου κατεδάφισης και την Πρόεδρο Ιωάννα Κοντούλη. Και βεβαίως τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η συμβολή των οποίων υπήρξε καταλυτική για την ολοκλήρωση του έργου κατεδάφισης και την παράδοση της έκτασης».

 

 

 

F50

 

 

F51

 

 

F52

 

 

F53

 

 

 F31

 

 

F46

 

 

F42

 

 

F1

 

 

F5

 

 

F6

 

 

 

 

F10

 

F24

 

F11

 

 

F12

 

 

 

 

 

F14

 

 

F15

 

F37 

 

F16

 

 

F17

 

 

F19

 

 

F22

 

 

F23

 

 

 

 

 

F25

 

F41 

 

F27

 

 

F28

 

 

F29

 

 

F30

 

 

F32

 

 

F33

 

 

F34

 

 

F36

 

 

 

 

 

F38

 

 

F40

 

 

F45

 

 

F47

 

 

F48