ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ AΙΓΑΛΕΩ:

 ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

(φωτ. ΜΑΙΡΗ ΣΑΛΟΓΙΑΝΝΗ)

 

 goneis arxiki

 

 


 Σε ατμόσφαιρα χαράς και δημιουργίας, στην κατάμεστη αίθουσα του  πνευματικού κέντρου “Γιάννης Ρίτσος”, το Σάββατο 13/02/2016 πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ  ΑΙΓΑΛΕΩ.
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με το μουσικό τμήμα του 3ου Δημοτικού σχολείου και ακολούθησε η  ομιλία του πρόεδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ κ. Μάκη Ζάχαρη. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επίσημους προσκεκλημένους, που απεύθυναν τις ευχές τους κόβοντας και από  ένα κομμάτι βασιλόπιτας. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Μπίρμπας  Δημήτρης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Γιάννα Χριστόγλου, ο κ. Γκίκας Γιάννης  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συμμαχία για το Αιγάλεω”,  ο κ. Περράκης Γιάννης εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης “Νέα Εποχή”,  ο κ. Σαράντου Τάσος πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας και δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Ανάπλαση Αιγάλεω”, η κα. Τιρτιράκη Ρίτσα αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ και εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και  η κα. Κορμέτζα Σοφία γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω.
Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους, πολλοί Εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων, ο κ. Βανικιώτης από το 1ο Δ. Σχ., η κα. Κοκκορομύτη πρόεδρος του2ου Δ. Σχ., ο Λαζαρίδης γραμματέας  του 2ου Δ. Σχ., η κα Λιαδάκη από το 3ο Δ. Σχ.,  η κ. Δεμαρτίνου πρόεδρος του 4ου Δ. Σχ., η κ. Βαλσαμάκη πρόεδρος του 6ου Δ. Σχ. και του 1ου Γυμνασίου, η κα. Σταγκούλη από το 7ου Δ. Σχ.  κα. Ζαμπάρα  από το 13ο Δ. Σχ., ο κ. Μαστορόπουλος πρόεδρος του Ειδικού Σχολείου Αιγάλεω, ο κ. Μονέδας πρόεδρος του 2ου Γυμν., ο κ. Κρόγκος αντιπρόεδρος του 2ου Γυμν., η κα. Κατωμέρη από το 3ο Γυμν. ο κ. Βουρλιώτης πρόεδρος  του 4ου Γυμν., ο κ. Ιατρίδης πρόεδρος του 9ου Γυμν., η κ. Σταμέλλου από το 1ο Λυκείου, ο κ. Λελούδας αντιπρόεδρος του 5ου Λύκειο, η κα. Κατωπόδη γραμματέας του 6ου Λυκείου και ο κ. Παπαευσταθίου ταμίας της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω.
Η ευχάριστη  βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές Δημοτικών  Σχολείων της πόλης μας που ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους και εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα της Εκδρομικής Μορφωτικής Εστίας Αιγάλεω. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος κ. Μαρκαντωνάκης Μάνος και παρουσίασε η κα. Πολυχρoνιάδου Πετρούλα γραμματέας της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω και

πρόεδρος του 5ου Λυκείου.    
Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά , όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση και να τους προτρέψουμε να συμμετέχουν ενεργά στις περαιτέρω δράσεις της Ένωσης και των άλλων μαζικών φορέων της πόλης με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

 

goneis 01

 

 

 

goneis 02

 

 

goneis 03 pg

 

 

goneis 04

 

 

 

 

goneis 05 jpg

 

 

 

goneis 06

 

 

 

goneis 07

 

 

goneis 09

 

 

 

goneis 10

 

 

goneis 11

 

 

 

 

 

 

goneis 13

 

 

goneis 14

 

 

goneis 15 jpg

 

 

 

 

goneis arxiki

 

 

 

goneis 12

 

 

Ομιλία Μάκη Ζάχαρη

 


Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί προσκεκλημένοι  
σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στην φετινή κοπή της πίτας της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστώ τους μικρούς μαθητές που με χαρά και ενθουσιασμό, θα ομορφύνουν την γιορτινή μας αυτή βραδιά.

Μία γιορτή που έστω και για λίγο θα μας δώσει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την χώρα μας, με τα μνημόνια που στόχο είχαν την διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών δυστυχώς να συνεχίζονται κόντρα στη θέληση του  λαού μας, που δικαίως αγωνίζεται για να υπερασπίσει τα κοινωνικά του δικαιώματα, από τις απαιτήσεις της Τροικας και των δανειστών.

Πέρυσι είχαμε με ενθουσιασμό δεχτεί την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την επιστροφή των σχολικών φυλάκων και των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτά ήταν μία μεγάλη νίκη του κινήματος παιδείας. Έχουν  να γίνουν ακόμη πολλά για να λυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Εμείς χαιρετίζουμε αυτό τον διάλογο και θα οργανώσουμε συζήτηση στη πόλη μας για να επεξεργαστούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας παραμένει, τα περισσότερα σχολεία με δυσκολία καλύπτουν τα έξοδα των λειτουργικών τους δαπανών. Εδώ να τονίσουμε ότι ευτυχώς τουλάχιστον σταμάτησε η συνεχόμενη μείωση των επιχορηγήσεων, ενώ σταθεροποιήθηκε η ροή των 4 δόσεων της. Επίσης έγινε από την Δημοτική Αρχή και τις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η τακτοποίηση και η ρύθμιση μεγάλων οφειλών κάποιων σχολικών μονάδων προς τις δημόσιες εταιρείες για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

Τα απαιτούμενα ποσά για την ουσιαστική κάλυψη των κτιριακών αναγκών των σχολείων του Δήμου μας  είναι τεράστια, η μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου στην αρχή της περυσινής σχολικής χρονιάς υπολόγιζε σαν αναγκαίο το ποσό των 1.800.000 ευρώ για την συντήρηση και επισκευή όλων των σχολείων. Η υλοποίηση στο Δήμο μας σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές του προγράμματος «άρσης της επικινδυνότητας σχολικών κτιρίων» αξίας περίπου 680.000 ευρώ που σε συνδυασμό με τις 130.000 ευρώ από την ΣΑΤΑ των σχολείων και τις 50.000 από τον προϋπολογισμό του Δήμου,  αντιμετωπίζουν τα πιο έντονα κτιριακά προβλήματα, δεν επαρκούν όμως για να μπορούν όλα τα παιδιά της πόλης μας να φοιτούν σε κατάλληλα και ασφαλή σχολεία. Σύντομα θα γίνει συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα κτιριακά προβλήματα της πόλης μας.

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω διατηρώντας το αυτοτελή θεσμικό της ρόλο πάντα επιδιώκει να έχει εποικοδομητική συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή, προωθώντας και συντονίζοντας  τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης μας.
Πετύχαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω,  με τη στήριξη της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και με φορέα υλοποίησης το Π.ΕΔ.Υ Μονάδα Υγείας Αιγάλεω, να ξεκινήσουν  προγράμματα αγωγής υγείας στους μαθητές της Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας εκπαίδευσης  κατά το σχολικό έτος 2015-2016. Στα πλαίσια των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί, έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και παραπομπή των παιδιών στις δομές υγείας για δωρεάν κάλυψή τους, έλεγχος μυοσκελετικού συστήματος /Προληπτική εξέταση σκολίωσης στην Ε’ & Στ’τάξη Δημοτικού και Α’ & Β’ τάξη Γυμνασίου, προληπτική οδοντιατρική και στοματική υγιεινή στην Α’ τάξη Δημοτικού και Γυμνασίου. Θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες για την σωματική υγιεινή στην Α’& Ε’ τάξη Δημοτικού και για το κάπνισμα στην ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Επίσης ότι σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου καταφέραμε να δίνονται δωρεάν βεβαιώσεις στους μαθητές που θέλουν να κάνουν γυμναστική.
Ο ρόλος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω είναι διεκδικητικός, ενωτικός, και ανεξάρτητος. Μέσα από την δράση μας θέλουμε να συντονίσουμε και να εμπνεύσουμε τους Συλλόγους Γονέων της πόλης μας, να αναπτύξουν τις δικές τους δράσεις. Εμείς χαιρόμαστε για την ενεργή δράση των Συλλόγων Γονέων της πόλης μας και δεν έχουμε την διάθεση να τους καπελώσουμε. Είμαστε δίπλα τους και αλληλέγγυοι στα αιτήματα τους και όποτε μας ζητήθηκε ήμασταν δίπλα τους.

Όπως και η σημερινή σας ανταπόκριση η Ένωση Γονέων Αιγάλεω πέτυχε τον στόχο που είχε για το άνοιγμα της στη τοπική κοινωνία. Η Ένωση ήταν και θα είναι μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γονιών και των παιδιών της πόλης μας. Συμμετέχει ενεργά στο συντονισμό των μαζικών φορέων της περιοχής με στόχο την ενότητα του αγώνα ενάντια στα προβλήματα και στις πολιτικές που τα δημιουργούν.
Καλέσαμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων να συνεχίσουν  και φέτος με φαντασία και δημιουργικότητα τις δράσεις αλληλεγγύης με την συγκομιδή ρούχων, τροφίμων και σχολικών ειδών για την στήριξη του κοινωνικού Παντοπωλείου. Συμμετείχαμε στην καμπάνια αλληλεγγύης της ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια στους πρόσφυγες του Ελαιώνα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Αλληλέγγυο φροντιστήριο που λειτουργεί για τέταρτη χρονιά στον δήμο μας για τα παιδιά των οικονομικά αδύνατων οικογενειών, με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.  

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των δημοτών και ιδιαίτερα της νεολαίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων, συνεχίσαμε και φέτος την συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Άρηξις» καθώς και με άλλους φορείς. Διοργανώσαμε εκδήλωση για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και τον ρόλο της Οικογένειας. Τον Απρίλιο σχεδιάζουμε να κάνουμε διήμερο στο αφιερωμένο στην Πρόληψη ενάντια στα Ναρκωτικά.
 Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί σε αυτό το όμορφο και δύσκολο αγώνα για την αναβάθμιση της παιδείας, για ένα καλύτερο  μέλλον για τα παιδιά μας που τους αξίζει και το οποίο όλοι οραματιζόμαστε, για να μην είναι  τα παιδιά μας  η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.