Μιχάλης Γιάγκας:

«Κάνουμε μαχητική αντιπολίτευση

στη νωχελική Δημοτική Αρχή»

 

GIAGAS ARXIKI

 


Συνέντευξη από τον Μιχάλη Γιάγκα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Βαρβάρα Δυνατή πόλη»


Κύριε Γιάγκα, πως κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά από τις δημοτικές εκλογές;
Η Δημοτική Αρχή κινείται, δυστυχώς, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με την προηγούμενή της θητεία. Δεν περιμέναμε, βέβαια, να κινηθούν τα πράγματα προς το καλύτερο, όχι όμως και σε τέτοιο βαθμό παράλυση. Δέσμιος των προσωπικών του ανεπαρκειών, ο Δήμαρχος είναι πλέον και δέσμιος των νέων ισορροπιών που πρέπει να τηρήσει μετά την πολυδιάσπαση της παράταξής του στις εκλογές του 2014.
Είναι διάχυτο ένα κλίμα παραίτησης ως αποτέλεσμα ανικανότητας χάραξης στρατηγικής και ιεράρχισης στόχων. Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία γιατί η αισιοδοξία γεννιέται από την πράξη. Όταν είσαι νωχελικός το επόμενο στάδιο είναι να παραλύσεις.
Ο Δήμαρχος είναι «ταμπουρωμένος» πίσω από το ρηχό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δράσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων. Διακατέχεται από την αντίληψη «όσα έλθουν και όσα πάνε. Να περνάει ο χρόνος.»


Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομική συγκυρία θέτει περιορισμούς.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά η μόνη αναπτυξιακή χρηματοδοτική διέξοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για όσους ασχολούνται με αυτή. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχουν σημαντικές δυνατότητες για δημιουργικές προσπάθειες. Στο Δήμο μας, είναι λυπηρό να το λέει κανείς, έμειναν αναξιοποίητα μεγάλα προγράμματα και αυτό οφείλεται στην ανέτοιμη Δημοτική Αρχή. Στην πραγματικότητα η Δ.Α. κοιμάται και τα προγράμματα περνούν δίπλα της. Δεν νοείται δήμος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα και να αναμένει τη δημοσίευση προσκλήσεων για να προσαρμόσει τις δράσεις του ή να αναμένει πρωτοβουλίες άλλων φορέων για να ενταχθεί σ’ αυτές. Έτσι το τρένο χάνεται. Δεν παραδειγματίζεται η Δ.Α. ούτε από τις ενέργειες όμορων δήμων, οι οποίοι αξιοποιούν κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία έργων και υποδομών.
Χαρακτηριστική της απουσίας χάραξης στρατηγικής είναι η πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2016.


Δηλαδή;
Συνέταξε ένα τεχνικό πρόγραμμα ελλιπές, μίζερο και αντιαναπτυξιακό, ένα τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, έξι (6) μελέτες, αξίας έξι (6) ευρώ , τριάντα δύο (32) έργα, αξίας τριάντα δύο (32) ευρώ και εννέα έργα αξίας 819.355 ευρώ. Πραγματική θλίψη. Η υπόθεση της αξιοποίησης της ΒΙΟΧΡΩΜ έχει εγκαταλειφθεί. Η δημοτική περιουσία έχει απαξιωθεί. Το δημοτικό αναψυκτήριο «ΠΑΝΘΕΟΝ» έχει λεηλατηθεί. Και πολλά άλλα.
Αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και αυτό τον προϋπολογισμό ο συνδυασμός "Αγία Βαρβάρα - ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ" τα καταψήφισε όπως έπρεπε να πράξουν όλοι.


Ψηφίστηκε όμως και από τον κ. Γεωργιαννάκη
 Πιστεύω ότι ήταν πραγματικά μια άτυχη στιγμή του κ. Γεωργιαννάκη και ακόμη ποιό άτυχη ήταν ο ισχυρισμός του, ότι ή ψήφος του ήταν «η μόνη έντιμη ψήφος».  Θέλω να πιστεύω ότι δεν θεωρεί ανέντιμη στη στάση όσων ψήφισαν κατά.
Αλλά δεν είναι μόνο τα «μεγάλα» έργα, ακόμα και στα «μικρά» η Δημοτική Αρχή βολοδέρνει.


Εννοείτε τα θέματα της καθημερινότητας;
Από πού να αρχίσει κανείς;
Η μη επίλυση του ζητήματος της γέφυρας Στ. Σαράφη επί 15 μήνες σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έργων του μετρό έχει επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργικότητα της πόλης και επιπλέον ταλαιπωρία των πολιτών. Η πόλη έχει χωριστεί πραγματικά στα δύο, οι αστικές συγκοινωνίες έχουν παγώσει. Εμείς το έχουμε αναδείξει σε μείζον θέμα και ζητούμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
Να μιλήσουμε για την κατάσταση με την πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης; Στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση που έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη κατάσταση στις γειτονιές με ξεχειλισμένους κάδους και σκόρπια απορρίμματα.
Οι αυθαίρετες καταλήψεις πεζοδρομίων αλλά και δρόμων με την ανοχή της Δημοτικής αρχής είναι καθημερινό και ανεξέλεγκτο φαινόμενο.
Στο χώρο του πολιτισμού, είναι πραγματικά προκλητική η υπολειτουργία ενός χώρου σαν κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», το ΚΟΥΚΛΑΚΙ. Η Δημοτική βιβλιοθήκη υποβαθμίζεται και απαξιώνεται καθημερινά.
Για το θέμα του χρόνου ολοκλήρωσης και παράδοσης του γηπέδου χάθηκε και η φετινή χρονιά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Δημάρχου. !!!
Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές περιμένουν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απλήρωτοι και ακόμα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τη μισθοδοσία τους. Ο Δήμαρχος έχει αναλάβει τη δέσμευση, εδώ και 14 μήνες,  προς στο Δημοτικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους, ότι θα μεταφέρει τις δομές στο οργανόγραμμα του Δήμου. Δεν έχει κρατήσει την υπόσχεσή του.  
Και φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο ένα από τα σημαντικότερα χωματουργικά μηχανήματα, το JCB, να κλαπεί από το δημοτικό γκαράζ εξ αιτίας ανεπαρκούς φύλαξης όλων των δημοτικών χώρων και της περιουσίας. Όλα αυτά είναι έργα Καπλάνη . Και σαφώς υπάρχουν ευθύνες.


Κύριε Γιάγκα υπάρχουν θέματα χρηστής διοίκησης;
    Είναι αλήθεια ότι έχουν παρουσιαστεί κάποιες σκιές και παράδοξα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρειάζονται ξεκαθάρισμα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η υλοποίηση και διαχείριση του προγράμματος «εξοικονομώ», η χορήγηση άδειας λειτουργίας υπέργειου σταθμού υψηλής τάσης επί της Ελ. Βενιζέλου, προς όφελος ιδιώτη, όταν είχε γίνει τεράστια προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, η αποδέσμευση οικοπέδου στην οδό Μαντινείας (το μόνο που αποδεσμεύτηκε) και η άμεση αγορά του από ιδιώτη, τα έργα μόνωσης στο πολιτιστικό κέντρο της Μεγ. Αλεξάνδρου και η πληρωμή των και το στούντιο στο Δημοτικό Ωδείο. Για όλα έχουν τεθεί ερωτήματα και έχουν καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχουν δοθεί πειστικές - επαρκείς  απαντήσεις.


Κύριε Γιάγκα πως θα ασκήσετε αντιπολίτευση;
    Τα πράγματα εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το βάρος της αντιπολίτευσης να πέσει κυρίως στους δικούς μας ώμους. Ξέρετε η πραγματικότητα βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, ανεξάρτητα από ατομικές βλέψεις.
    Έχουμε κάνει ήδη μαχητική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να ασκούμε δριμύτατη κριτική στον τρόπο διοίκησης δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αποτελεσματική πίεση.
    Είμαι περήφανος γιατί στο συνδυασμό μου, τη «Δυνατή Πόλη» έχει συγκροτηθεί μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, που ασχολείται με τα κοινά από μεράκι και ειλικρινές ενδιαφέρον. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν στόχο να καλύψουν κάποια ιδιοτελή ανάγκη. Σε εποχές που το ενδιαφέρον των πολιτών είναι, δυστυχώς, μειωμένο ως προς τα Δημόσια και Δημοτικά πράγματα, εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τη συμμετοχικότητα.


Ευχαριστώ για τη συνέντευξη